În Olt, un preot a distrus un cavou din parohia sa
„Sfântul“ demolator-buldozereanul

Ziua în care se comemorează în fiecare an Apostolul Andrei, unul dintre discipolii lui Iisus, despre care se crede că a ajuns şi în spaţiul românesc de azi, a fost considerată momentul perfect pentru a face „dreptate” de către un preot din judeţul Olt. Supărat că o familie de enoriaşi din parohia sa a ridicat fără acordul său un cavou în cimitirul localităţii, preotul a dispus demolarea acestuia, folosindu-se de un excavator. Din relatările martorilor, se pare că preotul este cel care conducea utilajul.

0

Între preotul din satul Liiceni, comuna Drăghiceni, din judeţul Olt, şi o familie de enoriaşi din parohia sa a izbucnit un adevărat scandal, iscat de construirea unui cavou în cimitirul parohiei. Pe motiv că monumentul funerar a fost construit ilegal, adică fără acordul preotului, acesta a decis demolarea lui. Un martor este cel care a filmat întreaga acţiune, iar din imagini se vede cum un excavator începe demolarea monumentului funerar. Mai grav este că din relatările celor prezenţi la acest „spectacol” reiese că însuşi preotul satului este cel care conduce utilajul.

Ce spune Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română despre monumentele funerare?

Potrivit Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor parohiale şi mănăstireşti din Biserica Ortodoxă Română, cimitirele parohiale sau, mai bine spus, cimitirele localităţilor în care funcţionează o parohie, subunitate teritorială a Bisericii Ortodoxe Române, se află în administrarea parohiei, prin Consiliul parohial. Acesta este format din 12 membri ai parohiei, aleşi prin vot, este prezidat de către preot şi ar trebui să hotărască asupra celor mai importante aspecte privind organizarea parohiei. În realitate, Consiliul parohial este aproape inexistent în Biserica Ortodoxă Română. Din toate punctele de vedere, preotul este cel care conduce parohia, atât administrativ, cât şi spiritual, deşi normele de organizare a Bisericii Ortodoxe Române atribuie Consiliului parohial un rol foarte important. Tot Consiliul parohial este cel care aprobă sau nu construcţia monumentelor funerare în cimitirul parohiei. Dar, acelaşi Regulament pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română, în capitolul VI, art.33, rezervă dreptul la demolarea construcţiilor ridicate în cimitire fără aprobarea Consiliului parohial. Cel mai probabil acesta este motivul care l-a determinat pe preotul din Olt să intre cu excavatorul în cimitirul parohiei sale pentru a demola un cavou.

Ce ne facem însă cu tactul pastoral?

Să admitem că, din punct de vedere „legal”, familia din satul Liiceni nu avea aprobarea Consiliului parohial pentru ridicarea unui cavou în cimitirul parohiei. Aşa cum am amintit, în cazuri extreme, construcţiile funerare ridicate fără aprobarea celor care administrează cimitirul pot fi demolate. Însă, cazul la care ne referim are ceva special. Acest aspect aparte îl vizează chiar pe preot, care, din filmarea publicată pe o reţea de socializare, se afla la conducerea utilajului. Imaginea preotului satului era, în trecut, foarte des asociată cu pacea, blândeţea, demnitatea. Este foarte adevărat că de ani buni, Biserica Ortodoxă Română cunoaşte o degradare imensă a personalului pe care îl promovează, astfel încât sunt cunoscute multe derapaje ale clericilor ortodocşi din România. Totuşi, până acum, nu am întâlnit încă exemplul unui preot „călare” pe un excavator pentru a dărâma un cavou, construit fie el şi ilegal, cu sau fără aprobare. Cu alte cuvinte, acestui preot îi lipseşte un principiu de bază, numit tact pastoral, care îi recomandă preotului să fie cât de diplomat poate în problemele delicate dintre el şi enoriaşii săi. Dar, la câte îi lipsesc preotului de azi…

Facebook Comments