Reporter: Bună ziua, domnule Sas! Care este atmosfera în sânul filialei Craiova în această perioadă premergătoare startului unei campanii electorale foarte importante?
Teodor Sas: Bună ziua! Aşteptăm cu nerăbdare luna de campanie electorală pentru a le oferi craiovenilor viziunea noastră asupra viitorului Craiovei. Avem, zic eu, de departe, cea mai bună listă de consilieri locali şi cel mai bun candidat pentru demnitatea de primar al Craiovei, domnul profesor universitar Nicolae Giugea, şi credem cu tărie că, de această dată, craioveni vor alege cu atenţie şi vor merge, ca să zic aşa, pe mâna politicilor de dreapta în detrimentul administraţiei de stânga care a pus stăpânire pe oraş.
Liberalii doresc să construiască un spital de pediatrie
Rep.: Ei bine, având în vedere profesia dumneavoastră, una profund liberală, aş dori să ne oprim puţin asupra programului în Sănătate propus craiovenilor de PNL. Care ar fi câteva direcţii pe care vă veţi axa dacă veţi primi girul concetăţenilor dumneavoastră?
T.S.: Nu ştiu în ce măsură se pot vedea aceste lucruri din afara sistemului sanitar, dar spitalele subordonate Consiliului Local Craiova au mari lipsuri în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare şi dotarea. E-adevărat, unele au condiţii hoteliere foarte bună, însă le lipseşte cu desăvârşirea aparatura medicală modernă, fără de care actul medical este unul „şchiop“, unul care nu atinge acele standarde de performanţă pe care le întâlnim în alte oraşe reşedinţă de judeţ din România. De exemplu, deşi avem un spital de neuropsihiatrie, pacienţii gravi nu pot fi trataţi aici pentru că nu există o secţie ATI. Astfel, aceşti pacienţi sunt mutaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, aglomerându-l pe acesta, lucru care comportă numeroase riscuri. La acelaşi spital lipseşte o bază de recuperare pentru pacienţii cu accidente vasculare cerebrale, lucru absolut de neacceptat în condiţiile în care suntem obligaţi să oferim servicii medicale la standarde europene. În altă ordine de idei, este obligatoriu ca în toate spitalele municipalităţii să se înfiinţeze circuite funcţionale şi să se achiziţioneze dotările necesare, astfel încât pacienţii să poată fi trataţi la aceste spitale şi nu direcţionaţi către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care este deja supraaglomerat. Nu în ultimul rând, noi, liberalii, milităm pentru construirea unui spital de pediatrie, o promisiune neonorată a doamnei Lia Olguţa Vasilescu. Şi când spun că noi vom face acest spital, nu mint cu nimic, deoarece, comparativ cu doamna primar, care „sădeşte“ borduri la Spitalul Regional în goană după voturi, noi suntem aceia care am demarat proiectul înfiinţării acestui spital şi ne-am zbătut pentru ca el să devină realitate! Vreau ca lucrurile să fie foarte clare: Spitalul Regional este un proiect liberal promovat cu mulţi ani în urmă şi susţinut de toţi miniştrii noştri, iar primăria sau doamna Vasilescu nu au niciun merit în demararea acestui proiect.
Rep.: Care consideraţi că sunt problemele reale ale Craiovei şi cum le vedeţi dumneavoastră rezolvate?
T.S.: Din punct de vedere economic, Craiova este ştrangulată economic de un sistem de taxe şi impozite absolut aberant. În ultimii ani, administraţia pesedistă a mărit nejustificat toate taxele şi impozitele şi, ca să nu credeţi că sunt un demagog, vă şi exemplific: taxa de gunoi a crescut cu 70%, taxa pe parcare s-a mărit cu 130% în condiţiile în care nu s-a construit niciun loc nou de parcare, tarifele în pieţe s-au dublat, dar condiţiile de expunere a mărfii nu s-au îmbunătăţit deloc pentru producători şi exemplele pot continua. Una peste alta, taxele şi impozitele au crescut în medie cu optzeci de procente, un exemplu fiind impozitul pe clădirile de la periferie, care s-a mărit cu 300%! În aceste condiţii de suprataxare, aş dori să îmi explice doamna Vasilescu cum se poată dezvolta acest oraş din punct de vedere economic, pentru că noi, liberalii, ştim că, practic, acest lucru este imposibil. O recalibrare şi scădere a acestor biruri este mai mult decât necesară, lucru pe care orice economist de bun simţ vi-l poate spune. Oraşul nostru este mort din punct de vedere economic, însă această realitate este acoperită de cosmetizările doamnei primar, care ne costă, an de an, milioane de euro!
„Organigramele regiilor sunt umflate în mod artificial“
Rep.: Realitatea este că din punct de vedere economic oraşul nostru nu a înflorit în ultimii ani, dar oare aceasta este unica problemă pe care o avem?
T.S.: Nu, evident că nu! Cred că şi dumneavoastră, ca şofer, aţi observat traficul infernal care paralizează oraşul ore întregi pe parcursul unei zile. Acest trafic este cauzat de lipsa unor investiţii reale în infrastructura rutieră a oraşului. Pe vremea când eu eram viceprimar al Craiovei, au fost realizate ultimele investiţii majore în ceea ce priveşte fluidizarea traficului în oraş, pasajul subteran şi cel suprateran din centrul Craiovei, însă lucrurile nu au fost duse mai departe de actuala administraţie, aşa cum era gândit. Din acest motiv, noi propunem câteva soluţii care ar face viaţa mai uşoară şoferilor craioveni. În primul rând trebuie construit un pasaj suprateran pe Calea Bucureşti, în zona Lăpuş 2, şi un alt pasaj pe strada Gârleşti. Reconfigurarea intersecţiei dintre strada Caracal cu bulevardul Decebal, în zona cunoscută drept Calul Mort, astfel încât să înlesnim accesul către platforma industrială Ford. În următorii ani, este obligatoriu să fie gândite şi realizate căi de acces din Drumul Expres şi municipiul Craiova, pentru că viitorul trafic nu va putea fi preluat de străzile Teilor şi Toamnei. Va fi o aglomeraţie de nedescris acolo!
O altă problemă importantă a urbei este lipsa acută a spaţiilor de parcare. S-au achiziţionat terenuri de 10 milioane de euro pentru a se amenaja locuri de parcare si nu s-a făcut nicio parcare până în prezent. După ce a cheltuit aceşti bani, acum Primăria vrea ca un privat sa facă parcări pe aceste terenuri! Realizarea de locuri de parcare este o obligaţie a municipalităţii, iar concesionarea acestor terenuri unui privat va face ca primăria să piardă orice control asupra preţului parcării în oraş, având de suferit toţi cetăţenii din ai căror bani au fost achiziţionate terenurile amintite.
Rep.: Nu de puţine ori, în Consiliul Local, aţi acuzat încărcarea nepermisă a organigramelor unor societăţi şi regii din subordinea primăriei. Mai sunt de actualitate aceste afirmaţii sau, fiind în pragul unei campanii electorale, preferaţi să omiteţi acest subiect?
T.S.: În niciun caz nu intenţionez să omit acest subiect pentru că angajările haotice din regii nu fac decât să crească în mod evident costurile serviciilor oferite de acestea. Fie că vorbim de RAADPFL, Salubritate sau oricare altă unitate economică din subordinea Primăriei, realitatea este că an de an organigramele acestora sunt umflate în mod artificial pentru a se satisface solicitările de angajare ale activului de partid pesedist. Paradoxul este că se fac economii de acolo de unde, de fapt, nu ar trebui să face, de la cultură, spre exemplu. Desfiinţăm un ansamblu folcloric de tradiţie în România, „Maria Tănase“, şi Corul Filarmonicii Oltenia, în condiţiile în care cheltuim milioane de euro cu Festivalul Intencity. Este adevărat, avem nevoie de un astfel de festival, dar gândit şi finanţat de către un privat, aşa cum este în toate ţările civilizat din Europa, nu din fonduri publice, din taxele şi impozitele mărite exagerat de administraţia Vasilescu!
Rep.: Domnule Sas, credeţi că proiectul liberal va avea succes în Craiova?
T.S.: Eu sper şi cred că, în marea lor majoritate, craiovenii îşi doresc un alt tip de administraţie, una mai sensibilă la problemele comunităţii şi mai puţin obsedată de imagine. Din acest motiv, sunt convins că, acum, oamenii vor fi mult mai atenţi la oferta noastră electorală şi vor reacţiona altfel decât în anii trecuţi. Este momentul să sancţionăm prin vot sărăcia şi lipsa unei viziuni asupra viitorului acestui oraş!