Directorul Bibliotecii Naţionale a Albaniei a fost oaspetele ALAR la Bucureşti

La mijlocul lunii martie, directorul general al Bibliotecii Naţionale a Albaniei, domnul Piro Misha, a fost oaspetele Asociaţiei Liga Albanezilor din România la Bucureşti. În cadrul vizitei, domnia sa a susţinut o conferinţă la Biblioteca Naţională a României, la invitaţia acestei instituţii.

0

În luna decembrie a anului 2023, Asociaţia Liga Albanezilor din România a fost invitată la Biblioteca Naţională a Albaniei, acolo unde a fost organizată o expoziţie a lucrărilor publicate în ultimii ani la Editura Asdreni şi unde a avut loc o prezentare amplă a activităţilor organizaţiei. Urmare a excelentei colaborări inaugurate cu această ocazie, ALAR i-a lansat domnului Piro Misha, directorul Bibliotecii Naţionale a Albaniei, invitaţia de a vizita Bucureştiul. Astfel, însoţit de tânărul bibliotecar şi scriitor Andeas Dushi, apropiat colaborator al ALAR, directorul Piro Misha s-a aflat pentru câteva zile în capitala României, acolo unde a avut mai multe întrevederi la nivel înalt şi a susţinut o conferinţă la Biblioteca Naţională a României.

Joi, 14 martie 2024, domnul Piro Misha a fost întâmpinat de deputatul Bogdan-Alin Stoica, de preşedintele ALAR, Dr. Radu Săvulescu, şi de Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România. Ziua de 14 martie a fost una extrem de încărcată, debutând cu o vizită de lucru la Biblioteca Naţională a României. După întrevederea de bun venit cu doamna Nicoleta Rahme, directorul adjunct al instituţiei, în cadrul căreia s-au şi fixat bazele unei colaborări extinse între cele două biblioteci naţionale, oaspeţii din Albania, alături de reprezentanţii conducerii ALAR au vizitat mai multe spaţii ale Bibliotecii Naţionale a României, aici incluzând spaţiile expoziţionale, fondurile de carte, dar şi atelierele de restaurare a cărţilor şi documentelor istorice valoroase. Directorul Piro Misha a apreciat anvergura instituţională a Bibliotecii de la Bucureşti şi a prezentat, la rândul său, proiectele majore de dezvoltare în care este angrenată instituţia pe care o conduce la Tirana.

Ziua a continuat cu o vizită la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, întreaga delegaţie fiind întâmpinată de domnul ministru Bogdan-Gruia Ivan şi de domnul subsecretar de stat Radu Antohi, membru al Asociaţiei Liga Albanezilor din România. În cadrul întrevederii, ministrul Ivan a prezentat obiectivele strategice ale României în domeniile cercetării, inovării şi digitalizării şi a vorbit despre oportunităţile de colaborare cu statele non-UE – aşa cum este şi cazul Albaniei – în aceste domenii. Directorul Piro Misha a vorbit despre rolul şi locul Bibliotecii Naţionale de la Tirana în arhitectura sistemului de cercetare din Albania şi s-a angajat să faciliteze dialogul dintre ministerul analog albanez şi autorităţile guvernamentale române, în scopul identificării celor mai bune modalităţi de colaborare.

De la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, oaspeţii şi reprezentanţii ALAR au ajuns la Ministerul Culturii, unde au fost primiţi de doamna secretar de stat Diana Baciuna. Demnitarul român a prezentat succint cele mai importante atribuţii ale Ministerului Culturii în domeniul cărţii şi a enumerat proiectele majore de infrastructură şi de achiziţii pe care Guvernul României le derulează la nivelul bibliotecilor de pe întreg cuprinsul ţării. Discuţiile au continuat şi pe tema interesului publicului pentru cartea tipărită, în contextul digitalizării tot mai extinse. Doamna secretar de stat Baciuna a prezentat concluziile unui studiu sociologic recent, care arată că interesul tinerilor de până în 30 de ani pentru cartea tipărită este mai ridicat, în mod surprinzător, decât în rândul celorlalte grupe de vârstă. Provocarea rămâne, după cum a subliniat directorul Piro Misha, atragerea tinerilor către bibliotecă, iar în acest scop instituţiile responsabile trebuie să acţioneze creativ şi adaptat vremurilor. Doamna Baciuna i-a invitat pe oaspeţii din Albania să viziteze Muzeul Naţional de Artă a României, în cursul scurtei şederi la Bucureşti, invitaţie care a fost acceptată cu bucurie.

În seara zilei de 14 martie, cu începere de la orele 18:30, sala Atrium a Bibliotecii Naţionale a României a fost gazda conferinţei „Relaţiile culturale româno-albaneze şi Biblioteca Naţională a Albaniei”, susţinută de domnul director Piro Misha. Moderatoarea conferinţei, din partea instituţiei gazdă, doamna director-adjunct Nicoleta Rahme, a făcut o scurtă prezentare biografică a invitatului şi a mulţumit Asociaţiei Liga Albanezilor din România pentru colaborarea care a condus la realizarea evenimentului. Preşedintele ALAR, Dr. Radu Săvulescu, şi-a exprimat bucuria că activitatea organizaţiei de intermediere şi consolidare a relaţiilor culturale dintre România şi Albania continuă să producă efecte de cea mai înaltă calitate şi a mulţumit celor două biblioteci naţionale pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunea publică.

Conferinţa susţinută de către domnul Piro Misha s-a axat pe două direcţii. Mai întâi, lectorul s-a referit la istoria şi dezvoltarea Bibliotecii Naţionale a Albaniei, evidenţiind şi realizările şi provocările trecutului şi prezentului. În chip firesc, vorbind despre dezvoltarea culturală a naţiunii albaneze, prezentarea s-a mutat către spaţiul românesc, în care au activat unele dintre cele mai importante personalităţi ale renaşterii naţionale albaneze, precum, de pildă, patriotul Naum Veqilharxhi, care a fost evocat şi de către ALAR în cursul lunii februarie, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti. Pe întreg parcursul prelegerii, domnul Piro Misha a insistat pe sprijinul consistent oferit de statul şi poporul român naţiunii albaneze, precum şi pe contribuţia comunităţii istorice albaneze din România la emanciparea şi dezvoltarea naţională a Albaniei. În încheiere, domnul deputat Bogdan-Alin Stoica a mulţumit oaspetelui din Albania, precum şi Bibliotecii Naţionale a României şi şi-a exprimat convingerea că cele două instituţii vor identifica numeroase domenii de colaborare, pentru a duce mai departe relaţiile culturale româno-albaneze, atât de încărcate de istorie.

La eveniment a fost prezentă şi echipa Televiziunii Române, care a realizat şi o serie de interviuri, inclusiv cu domnul director Piro Misha. Subiectul a fost prezentat pe larg şi în cadrul emisiunii „Convieţuiri” de pe TVR 1, cu participarea în direct a domnului Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al ALAR.

***
Piro Misha, născut la Tirana în 1951, este scriitor, traducător, eseist. Înainte de anii ’90, a fost redactor şi traducător din engleză, franceză şi italiană la editura de stat „Naim Frashëri”. De asemenea, a fost şeful redacţiei de roman la editura „Naim Frashëri”. După 1990 a fost director la Fundaţia pentru o Societate Deschisă timp de mai mulţi ani. A fost coordonator al publicaţilor acestei Fundaţii. Din 2001 până astăzi, a fost director executiv al Institutului de Comunicare şi Dialog. Piro Misha a tradus peste 30 de titluri. A susţinut prelegeri şi conferinţe în universităţi şi instituţii din Europa şi America de Nord.

Facebook Comments