De departe cel mai important proiect aflat în derulare în comuna Predeşti este realizarea sistemului de canalizare. Investiţia se ridică la peste 30 de milioane de lei (aproximativ 6 milioane de euro), beneficiind de finanţare prin programul Anghel Saligny şi a demarat la începutul acestui an. Primarul Florian Şerban se declară mulţumit de modul în care s-au desfăşurat lucrările în prima etapă a investiţiei, fiind încredinţat că proiectul va fi finalizat în condiţii optime şi la timp. „Suntem foarte mulţumiţi că am reuşit să obţinem finanţare şi să demarăm proiectul de canalizare din Predeşti. Este unul dintre cele mai mari ca valoare din Dolj. Lucrările au început şi s-au derulat în ritm mulţumitor, acum sunt realizate într-un procent de aproximativ 50 la sută şi aşteptăm anul viitor pentru reluarea lucrărilor, pentru că la ora actuală condiţiile meteo nu permit. Proiectul prevede realizarea sistemului de colectare a apelor uzate, conducte plus branşamente, precum şi a staţiei de epurare şi nu putem decât să sperăm că lucrurile se vor derula în continuare fără probleme, astfel ca investiţia să fie finalizată la timp. Termenul de execuţie este prevăzut pentru luna iunie a anului 2025”, a declarat primarul Florian Şerban.
Eco-investiţii la Predeşti
Administraţia locală din Predeşti ţinteşte şi finanţări prin PNRR, două dintre acestea pliindu-se pe trendul eco impus de la nivel european. Ultimul proiect depus din acest domeniu vizează realizarea unui parc fotovoltaic la Predeşti, care ar urma să asigure energia electrică necesară pentru nevoile publice. „Am reuşit să depunem pe PNRR un proiect interesant. Este vorba despre un parc fotovoltaic care să ne asigure curentul pentru clădirile publice din comună. Este vorba despre consumul pentru clădirile administrative, inclusiv pentru cele două corpuri de şcoală, pentru iluminatul public de pe străzile din comună, dar şi pentru staţia de tratare a apei potabile”, a precizat primarul din Predeşti. Proiectul are o valoare totală de 463.000 de lei, din care 383.000 de lei reprezintă finanţarea europeană. Din aceeaşi sursă este finanţat şi un alt proiect din gama eco. Este vorba despre un proiect intrat în faza de implementare, ce prevede realizarea a două staţii de alimentare a automobilelor electrice, care urmează a fi realizate în comună, proiect cu o valoare totală de peste 1 milion de lei.
Centru pentru seniori de 9 milioane de lei
În domeniul socio-cultural, la Predeşti se lucrează deja la proiectul de reabilitare, extindere, modernizare şi dotare a căminului cultural, investiţie în valoare de 2,8 milioane de lei. Un alt proiect din acest domeniu prevede realizarea la Predeşti de locuinţe sociale, în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, grosul finanţării fiind aşteptat de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Edilii din Predeşti au licitat deja lucrarea, aşteptând acum doar semnarea contractului de finanţare pentru a putea emite ordinul de începere a lucrărilor. Un alt proiect major în domeniul social, recent aprobat de Consiliul Local Predeşti şi pentru care autorităţile locale vor să obţină finanţare, are în vedere persoanele de vârsta a treia, respectiv construcţia unui centru de zi pentru persoane vârstnice şi furnizarea de servicii sociale de îngrijire la domiciliu, cu o valoare totală estimată la peste 9 milioane de lei. Se propune crearea unui centru de zi de asistenţă şi recuperare pentru seniori, cu servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică, recuperare prin intermediul unui cabinet medical, facilităţi de fizioterapie, săli de gimnastică medicală, kinetoterapie, masaj, zone de petrecere a timpului liber, bibliotecă, sală de socializare şi altele.
Dotări moderne şi masă caldă la grădiniţă, prin PNRR
La polul opus, edilii din Predeşti au deja în stadiul de implementare un proiect dedicat celor mai mici dintre locuitorii comunei. Este vorba despre copiii care frecventează grădiniţa din localitate, pentru care a fost conceput un proiect special, finanţat de asemenea prin PNRR. „Unul dintre proiectele pentru care suntem foarte optimişti este cel privind Educaţia timpurie. Este un proiect pe care îl avem deja în implementare. Suntem în linie dreaptă cu ultimele formalităţi pentru a intra în SEAP şi pentru a demara achiziţiile. Este un proiect cu totul special şi suntem doar două comune din Dolj care am prins o asemenea investiţie prin PNRR. Este vorba despre dotarea grădiniţei din Predeşti cu mobilier, cu echipamente IT – calculatoare, tablă inteligentă şi alte asemenea instrumente, realizarea unui nou loc de joacă la grădiniţă, dar şi asigurarea unei mese calde pentru un an de zile pentru un număr de 50 de preşcolari”, a declarat primarul Florian Şerban. .
Pentru perioada următoare, edilii din Predeşti au un alt set de proiecte pentru care caută finanţare, fie pe filiera Anghel Saligny sau PNRR, fie prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii sau a Administraţiei Fondului de Mediu. Pe agenda Primăriei Predeşti figurează pentru 2024 realizarea unui nou dispensar pentru cei trei medici din comună, reabilitarea podurilor peste pârâurile Raznic şi Mereţel, afectate de inundaţiile din ultimii ani, pentru care aşteaptă finanţare prin mecanismul dedicat situaţiilor de urgenţă, continuarea lucrărilor de asfaltare pe DC 77, segmentul cuprins între DJ 606 şi DJ 606 B, reabilitarea, extinderea şi modernizarea sediului administrativ, amenajarea unui nou complex sportiv în Predeşti, investiţie estimată la aproximativ 7 milioane de lei. Un plan cu bătaie mai lungă este cel privind înfiinţarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în comună, investiţie pentru care, la această oră, Primăria Predeşti a obţinut studiul de fezabilitate şi a cărei punere în operă ar necesita fonduri de peste 26 de milioane de lei.