Dimensiunile artistice ale pictorului Marius Turaiche

La începutul săptămânii a avut loc, la Galeriile Arta din Craiova, vernisajul unei noi expoziţii aparţinând pictorului Marius Turaiche. La eveniment, alături de alţi artişti ai filialei doljene şi consumatori de artă, a fost prezent şi conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, un bun cunoscător al artei pictorului craiovean, care a girat în mai multe ocazii expoziţiile lui Marius Turaiche. În discursul de deschidere, Vasile Fuiorea a remarcat evoluţia artistului şi calitatea operei sale.

0

Intitulată „The Fourth Dimension”, expoziţia întruneşte pe simezele galeriei 21 de lucrări din ultima perioadă a artistului. În opinia noastră, titlul ar face referire la dimensiunile necesare unui artist pentru ca arta sa să-şi poată depăşi limitele: cea umanistă – arta este făcută de şi pentru om, ţine de universul uman; talentul – acea abilitate pe care doar un număr restrâns de oameni o au, fără de care ar fi doar simpli consumatori de artă; efortul – exerciţiul laborios al unui artist este cel care dă nota superlativă a operei şi reinventarea, altfel spus, adaptarea evolutivă a artistului. Această ultimă dimensiune a dorit s-o scoată în evidenţă Marius Turaiche, care, din formaţia de pictor peisagist şi floral, a evoluat spectaculos spre o artă nonfigurativă, acceptând provocarea construcţiilor cromatice pornind nu de la un subiect exterior, ci de la o armonie interioară a creatorului. Un exerciţiu cu rezultate surprinzătoare, de un înalt nivel artistic.

Autor a aproape 50 de expoziţii în ţară şi peste hotare, Marius Turaiche este medic militar şi licenţiat cu dublă specializare, Artă sacră şi Conservare-Restaurare în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Facebook Comments