Gorj: Vinul „Brâncuşi“, lansat în ediţie limitată la 148 de ani de la naşterea marelui sculptor

Asociaţia Excelsior a lansat, la împlinirea a 148 de ani de la naşterea celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuşi, o sticlă de vin în ediţie limitată, fiind produse doar 1.890 de bucăţi, reprezentând kilometri parcurşi pe jos de sculptor din Hobiţa până la Paris. Vinul „Brâncuşi“, produs de Domeniile Catleya (Mehedinţi), se doreşte un tribut adus moştenirii culturale a celebrului artist născut la Hobiţa.

0
sursa foto: www.gorjexpress.ro

În cadrul unei ceremonii organizate în salonul de protocol al Agenţiei Gorj a Băncii Naţionale a României, reprezentanţii Asociaţiei Excelsior au lansat vinul dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, realizat de Domeniile Catleya, din Corcova, judeţul Mehedinţi. Iniţiatorii proiectului susţin că produsul este un omagiu adus vieţii şi artei inconfundabile ale artistului Constantin Brâncuşi, care a îmbinat tradiţiile româneşti cu avangarda artistică mondială fără să-şi piardă vreodată conexiunea cu rădăcinile gorjene. Potrivit acestora, vinul este un dialog între două lumi: robusteţea soiului originar românesc Fetească Neagră, cultivat în inima Gorjului, reflectă conexiunea indisolubilă a sculptorului cu Gorjul, de unde provine, iar eleganţa Syrah-ului simbolizează triumful lui Brâncuşi pe arena internaţională a artei. Asociaţia Excelsior a iniţiat acest proiect unic, o colecţie de vinuri omagiale lui Brâncuşi, în spiritul promovării excelenţei şi a valorilor autentice româneşti. „A fost un vin dedicat drumului, acestei călătorii epice a lui Constantin Brâncuşi de la Hobiţa la Paris, şi a fost ideea de a dărui câte o sticlă de vin pentru fiecare kilometru în linie dreaptă parcurs pe jos, mai exact 1.890. Ideea de a realiza produse gastronomice, băuturi care să personifice oameni de cultură, personaje istorice, personaje mitologice nu este nouă, dar, cu siguranţă, pentru judeţul Gorj este un aspect nou. (…) Din punctul meu de vedere, lucrul inedit este modul în care acest proiect a reuşit să parcurgă etapele de la iniţiere până la evenimentul de lansare de astăzi – este singurul proiect de comunitate din judeţul Gorj. Sunt zeci de oameni care au fost implicaţi şi care au adus o influenţă semnificativă vinului ‘Brâncuşi’. Am gândit că vinul trebuia făcut cât mai aproape de Gorj, de Oltenia, ştim foarte bine care sunt locaţiile unde se face vin foarte bun în Oltenia. Am ales crama Catleya, din localitatea Corcova, judeţul Mehedinţi“, a declarat prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, citat de Agerpres, la lansarea vinului.

Conform informaţiilor prezentate de realizatorii vinului, forma sticlei în sine, cu crestele sale ritmice, reflectă capacitatea de a capta mişcarea şi graţia în limitele unui material static. „Este o interpretare modernă a etosului lui Brâncuşi, o manifestare tangibilă a faptului că arta nu este limitată la galerii, ci este vie în ritualurile noastre cotidiene. Opera lui Brâncuşi este marcată de pasărea în zbor, un simbol al autodescoperirii. Zborul este motivul central al acestei etichete, care poartă în sine esenţa unei călătorii profunde – atât reală, cât şi simbolică. Inspirată din capodopera sa, ‘Măiastra’, ilustraţia este o metaforă ce redă ascensiunea lui Brâncuşi ca artist şi căutarea sa continuă a esenţei zborului. Semnătura lui Brâncuşi de pe eticheta acestui vin este o trimitere la identitatea sa inconfundabilă, la felul în care şi-a modelat viaţa şi opera într-o unitate coerentă. Este relieful unui destin croit conform propriilor reguli. Ea poartă amprenta clară a personalităţii sale puternice. În acelaşi timp, este o invitaţie subtilă la a ne găsi şi defini propria semnătură în viaţă“, se arată pe site-ul www.vinuri.curost.ro, creat special pentru vinul „Brâncuşi“.

Brâncuşi, „cinstit“ şi la Segarcea

Trebuie precizat că, în anul 2021, şi Domeniul Coroanei Segarcea, furnizor oficial al Casei Regale a României, a lansat un vin special, dedicat marelui Constantin Brâncuşi. Denumit „Sărut“, vinul reprezenta, conform reprezentanţilor Domeniului Coroanei,„o legătură între sufletul pietrei, descoperit şi explorat de Constantin Brâncuşi în operele sale, şi sufletul pământului, descoperit de vinul Olteniei. Pe acelaşi pământ al Olteniei, viile de la Domeniul Coroanei Segarcea cresc, rodesc şi ajung să fie transformate în vinuri de calitate superioară, apreciate de critici din întreaga lume“.

Facebook Comments