Vaideeni: Sute ce copii și tineri duc mai departe tradiția „Învârtitei Dorului”

La Vaideeni, cea mai cunoscută şi bogată comună de oieri din Vâlcea, tocmai s-a încheiat sărbătoarea pastorală „Învârtita Dorului” (24-25 iunie). A debutat în urmă cu 55 de ani, grație profesorului Vartolomei Todeci - ultimul Apostol al satului din Oltenia de sub munte, așa cum a fost numit și a devenit un fenomen. Iar povestea nu și-a pierdut autenticitatea și continuă prin copiii și tinerii care, la fiecare ediție, oferă un adevărat regal al portului și folclorului pastoral.

0

Devenit un act de cultură, Festivalul  „Învârtita Dorului” adună an de an mii de participanți și turiști. Localitatea este invadată de costumele populare țesute și cusute în alb și negru, un adevărat spectacol  ancestral, acompaniat de cântece păstorești. Dar vin aici și mulți invitați, fruntaşii acelor vetre care păstrează încă vie identitatea naţională  La evenimentul din acest an au participat  27 de formații folclorice din nouă județe, majoritatea formate din copii și tineri. Spectacolele au fost  susținute de peste 20 de soliști vocali.  De asemenea, au avut loc lansări de carte, simpozioane, o vizionare de film, vernisaje, toate legate de tradițiile și istoria localității.  

În alb și negru de sute de ani

Vaideeniul a fost întemeiat de mai multe familii de oieri ardeleni plecați din zona Sibiului, din Jina, din Mӑrginimea Sibiului sau din Tӑrtӑria de Alba, la finalul secolului al XVI-lea, când au fugit de persecuțiile austro-ungarilor sau au refuzat sӑ treacӑ la religia catolică. Oierii au trecut munții și  s-au stabilit la poalele masivului Roman din Munții Cӑpӑțânii, unde au putut sӑ ducӑ viața cu care erau deprinşi şi pe care încearcӑ acum sӑ o lase moştenire generațiilor tinere. Chiar dacă apropierea de comunitӑțile olteneşti şi-a pus amprenta asupra portului, costumul popular din Vaideeni pӑstreazӑ încӑ cele două culori primordiale, albul şi negrul.

„Şi să cânt printre brădui / Învârtita dorului”

Povestea ”Învârtitei Dorului” începe în 1914, când un cioban, Ion Iscru, scrie  o poezie tulburătoare care conţinea una dintre cele mai frumoase metafore ale folclorului românesc: învârtita dorului. „O să iau calul cu mine/ Să mă sui spre zări senine/ Sus la Vârful Nedeiei/ Să văd turmele de miei/ Să văd Munţii Lotrului /Unde-am ciobănit întâi / Şi-apoi să cobor spre sat / Cu sufletul împăcat / Şi să cânt printre brădui / Învârtita dorului”. Mai mult ca sigur, aceste versuri – care parcă încă nu au primit nici acum tot ce merită – ar fi dispărut în anonimat, dacă nu ar fi existat un om providenţial: profesorul Vartolomei Todeci (1933-2021), depozitar al tradiţiei locale.  În anul 1955, Todeci şi-a încheiat studiile şi a venit profesor de limba şi literatura română la Vaideeni. El avea să fie principalul promotor şi animator al Festivalului „Învârtita Dorului”, hotărât şi să valorifice spiritualitatea locului. În 1955, preia ansamblul de fluieraşi „Mioriţa” care există şi astăzi şi care este celebru. Ulterior, Todeci a înfiinţat şi „Cununiţa Munţilor”, o formaţie de fluieraşi copii. „Cununiţa” a fost îmbunătăţită pe parcurs cu un grup de dansatori. Aşa a ajuns „Învârtita Dorului” un fenomen cultural. Iar povestea merge mai departe cu succes!

Vaideeniul prezentului:  Proiecte de peste un milion de euro

Dar Vaideeniul este mai mult decât atât. Bine ancorată și în prezent, localitatea se dezvoltă și  se modernizează. Actualmente,  aici  se derulează proiecte de peste un milion de euro. La începutul acestui an, comuna Vaideeni  a primit statut de stațiune turistică de interes local, care îi oferă noi oportunități;  o reușită remarcabilă, o încununare a muncii și eforturilor depuse de primarul Achim Daniel Băluță și a echipei sale din primărie.

Facebook Comments