Adriana Ungureanu (PNL): „Este nevoie de facilităţi economice şi de predictibilitate financiară la nivel local, nu de măriri aberante de impozite“

Una dintre cele mai vechi figuri liberale ale Craiovei, Adriana Ungureanu, Vivien, cum mai este ea cunoscută, reprezintă una dintre vocile opoziţiei care, ani la rând, a încercat să sancţioneze greşelile administraţiei pesediste a Craiovei. Fidelă principiilor de dreapta care îi călăuzesc şi viaţa personală, ea a militat în mandatele de consilier municipal pe care le-a avut pentru încurajarea iniţiativei private şi reducerea la un nivel suportabili a taxelor şi impozitelor impuse de Primăria Craiova. În prag de campanie electorală, Indiscret în Oltenia vă oferă un scurt interviu edificator cu Adriana Ungureanu, care relevă foarte clar propunerile liberale pentru electoratul craiovean într-un an 2024 ce se anunţă crucial pentru viitorul urbei noastre.

0

Reporter: Buna ziua, doamnă Ungureanu! Iată-ne, din nou, în pragul unor alegeri importante pentru Craiova, iar Partidul Naţional Liberal, filiala municipală, v-a desemnat din nou să faceţi parte din echipa liberală în Consiliul Local Craiova. Cum se anunţă această campanie electorală?
Adriana Ungureanu: Bună ziua şi mulţumesc pentru oportunitatea acestei întâlniri. Este o onoare pentru mine această nominalizare, un demers care mă obligă ca pe viitor să lupt cu şi mai mare îndârjire pentru a putea impune politicile de dreapta în administraţia publică locală. Este un moment dificil pentru oraşul nostru… Am pierdut zeci de ani în care se puteau face infinit mai multe lucruri pentru Craiova şi, din punctul nostru de vedere, al liberalilor, acum este, poate, „ultimul tren“ pe care îl avem pentru a putea începe să reducem decalajul dintre Cetatea Banilor şi alte oraşe de mărime aproximativ egală din România, precum Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara sau Arad. Revenind la întrebarea ta, această campanie electorală, cu siguranţă, va fi altfel decât predecesoarele deoarece, cred eu, craiovenii au realizat că actuala conducere social-democrată şi-a epuizat ideile coerente de dezvoltare a oraşului şi, în ultimii zece ani, nu face altceva decât „să fardeze“ cu panseluţe şi pomişori realitatea socio-economică dezastruoasă în care trăim.

Rep.: Ei bine, vorbiţi aici despre o situaţie economică şi socială dezastruoasă, dar ne puteţi da câteva exemple în acest sens?
A.U.: Cu siguranţă pot da nu câteva exemple, ci o multitudine care să susţină afirmaţiile mele. Uitaţi-vă că am devenit un oraş din care ne pleacă toţi tinerii, un oraş în care nu mai există iniţiativă privată mică, un oraş unde oamenii care muncesc cinstit au un venit mediu sub media pe ţară, în schimb plătesc taxe şi impozite, incluzând aici şi gigacaloria, cu mult peste ce se plăteşte în alte municipii reşedinţă de judeţ. Vă rog să faceţi un simplu exerciţiu fizic: mergeţi prin centrul vechi al oraşului şi observaţi câte spaţii comerciale sunt libere, lipsite de chiriaşi. Mai mult de o treime dintre ele sunt vitrine goale, semn că economia craioveană este într-un colaps profund. Avem târguri minunate o dată sau de două ori pe an, un festival de renume naţional, în schimb ne mor copiii deoarece nu suntem capabili să construim un spital de pediatrie modern! Cheltuim milioane şi milioane de euro pe flori şi înfrumuseţat bulevarde, însă zeci de mii de craioveni stau cu orele în trafic deoarece nu suntem capabili să găsim nişte specialişti care să ne fluidizeze traficul. Aceştia sunt, asta este Craiova în care trăim. Realitatea nu este aceea de pe panourile de publicitate stradală…

Priorităţi liberale

Rep.: Să presupunem că mâine, liberalii vor fi majoritari în Consiliul Local, iar Nicolae Giugea va fi primarul Craiovei. Care ar fi primul pachet de decizii pe care le-aţi lua astfel încât să opriţi declinul economic şi social al acestui oraş?
A.U.: Primul lucru pe care îl vom face va fi să reducem sau să desfiinţăm o serie de taxe şi impozite aberante ale actualei administraţii, astfel încât să oprim gâtuirea economică a oamenilor şi a micilor întreprinzători. Este nevoie de facilităţi economice şi de predictibilitate financiară la nivel local, nu de măriri aberante de impozite precum cel care a crescut cu 300% pe clădirile înregistrate ca exploatări agricole, sau de taxe, cum este cea din piaţă, de 28 de lei/mp, o taxă imensă pentru măicuţele care îşi vând mărarul şi pătrunjelul. Şi taxa pe care o plătesc craiovenii Iridex-ului este exagerat de mare, din acest motiv vom milita pentru scăderea ei imediată. În paralel cu aceste măsuri economice de maximă urgenţă, ne vom apleca şi asupra domeniului sănătăţii, unul ignorat în profunzimea sa de administraţia actuală. Vom demara încă din prima zi proiectul construirii unui spital de pediatrie cu adresabilitate regională, lucru pe care alţii doar ni-l promit la fiecare ciclu electoral. Apoi, spitalele care aparţin municipalităţii le vom transforma din rădăcini din unităţii de cazare, aşa cum sunt în prezent, în unităţi sanitare dotate la cel mai înalt standard medical. Nu este posibil ca un spital de neurologie, aşa cum este cel al primăriei, să nu dispună de un compartiment ATI, să plimbi bolnavii aflaţi pe marginea prăpastiei dintr-un spital în altul doar pentru că, din indolenţă sau neputinţă, nu eşti capabil să cumperi aparatura necesară şi să angajezi medicii potriviţi pentru a face o secţie ATI acolo unde este cel mai mult nevoie de ea: la spitalul de neurologie! Adevărul este că, peste tot aproape, clădirile au fost reabilitate într-un fel sau altul, însă la nivel de dotare în spitalele craiovene nu s-a făcut absolut nimic!

Şi lucrurile nu s-ar opri doar la acest domeniu. Şi din punct de vedere al implicării în viaţa socială a urbei, avem câteva proiecte clar trasate. În primul rând, este necesară construcţia acelor locuinţe pentru tineri de care se vorbeşte de mult timp, dar nimeni nu a făcut ceva în acest sens. Ar fi un pas important pentru a ne păstra copiii în Craiova, pentru a oferi o mână de ajutor celor care vor munci şi vor plăti taxe în viitor în acest oraş. În paralel, prin intermediul societăţii comerciale pe care o patronează, vom dispune o amplă acţiune de igienizare şi modernizare a pieţelor craiovene, începând cu Piaţa Mare, care, zic eu, arată foarte rău acum. Şi vom dispune relocarea târgului pe vechiul său amplasament, în Romaneşti, actuala locaţie nefiind nici pe departe una fericită deoarece este foarte greu accesibilă craiovenilor. În plus, cartierele importante ale Craiovei, cum ar fi Craioviţa Nouă sau Brazda lui Novac sau Valea Roşie – Sărari – Siloz, vor avea parte periodic de spectacole organizate de instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Local, astfel încât să creăm o emulaţie la nivelul întregii urbe.
În ceea ce priveşte sportul craiovean, este de notorietate faptul că, de ani de zile, m-am numărat printre sponsorii echipei de handbal a SCM Craiova şi, în general, ai sportului de sală patronat de municipalitate. Dacă în urmă nu cu mulţi ani câştigam Cupa EHF, acum suntem cu aproape toate echipele în subsolul clasamentelor, lucru care denotă o delăsare sau o lipsă crasă de implicare în acest domeniu. Şi vreau să mai lămuresc un lucru: am fost sponsor până la câştigarea cupei europene, apoi am fost dată la o parte pentru că nu am fost de acord cu unele lucruri care se întâmplau la club. Spre exemplu, se aduceau jucătoare accidentate pe salarii mari sau jucătoare de valoare îndoielnică, iar acest lucru eu l-am reproşat deschis conducerii, ceea ce nu le-a picat bine.

Rep.: Din punct de vedere al infrastructurii şi traficului rutier în Craiova, care ar fi propunerile liberale?
A.U.: Este clar că şi în aceste domenii suntem repetenţi de ani de zile! Uitaţi-vă numai câte străzi fără utilităţi şi neasfaltate avem în Craiova şi veţi realiza că un segment important din populaţie trăieşte în continuare ca în urmă cu o sută de ani! Nu este posibil să nu fim capabil să introducem apă şi canalizare în toată Craiova! Aveam şi avem obligaţia legală de a asigura craiovenilor măcar acest set minimal de condiţii de trai decente. Continuând, traficul este un coşmar în oraşul nostru şi acest lucru se datorează, în primul rând, unei lipse totale de strategie în acest domeniu. Intrările în oraş au devenit adevărate coşmaruri pentru craioveni, iar viitorul se anunţă şi mai negru în condiţiile în care până în prezent nu am văzut vreun proiect care să încerce să remedieze acest acut neajuns. Am solicitat şi, dacă vom avea majoritate în Consiliul Local, vom impune ca administraţia craioveană să renunţe la ideea de a concesiona parcările construite pe terenurile pe care municipalitatea le-a achiziţionat în ultimii ani şi pe care deja am plătit studii de fezabilitate. Vom milita ca primăria să facă aceste parcări supraterane pentru a fi siguri că tarifele vor fi unele decente. Vom schimba paradigma şi în ceea ce priveşte transportul în comun din oraş, vom regândi împreună cu specialiştii traseele şi periodicitatea sosirii maşinilor în staţii, astfel încât să optimizăm timpii de aşteptare şi costurile.

Rep.: Care credeţi că va fi procentul liberal la aceste alegeri locale?
A.U.: Greu de spus acum, însă, cu siguranţă, vom fi printre protagoniştii acestui scrutin. În Craiova, oamenii s-au săturat de politicile de stânga şi îşi doresc ca, pentru prima dată în zeci de ani, un intelectual de dreapta şi echipa sa să se ocupe de destinele urbei. Nicolae Giugea este omul potrivit pentru a conduce oraşul, iar echipa de consilieri propusă de PNL este, fără îndoială, cea mai bună!

Rep.: Vă mulţumesc, doamnă Ungureanu!
A.U.: Şi eu vă mulţumesc şi profit de această ocazie pentru a ura craiovenilor un Paşte luminat, cu multă fericire şi iubire alături de cei dragi!

Facebook Comments