Baia de Fier: Peste 5 milioane de euro, investiţi în dezvoltarea infrastructurii turistice şi de agrement

Situată la mai puţin de 50 de kilometri de Tg. Jiu, localitatea Baia de Fier se poate lăuda cu unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Oltenia - pereţi stâncoşi, cu arhitecturi surprinzătoare, chei sălbatice, cu farmec aparte, peşteri spectaculoase, tăinuitoare de mistere, cu galerii labirintice şi un râu de un clar pătrunzător. Toate acestea au devenit acum şi mai accesibile turiştilor graţie unui proiect cu finanţare nerambursabilă, de peste 5 milioane de euro, care va fi finalizat în acest an.

0

Proiectul, finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a constat în amenajarea zonelor de intrare şi ieşire din Peştera Muierilor, una dintre cele mai cunoscute şi vizitate peşteri din ţară, a unui parc dendrologic cu o suprafaţă de trei hectare şi a unei zone de recreere şi agrement de aproape trei mii de metri pătraţi. Astfel, au fost amenajate alei pietonale, piste pentru biciclete şi popasuri pe o distanţă de aproape 8 kilometri, a fost construit un amfiteatru în aer liber cu bordeie pentru meşterii populari şi au fost amenajate un loc de joacă, un spaţiu pentru fitness în aer liber şi o pistă de tip pump-track pentru skateboard-uri, role, trotinete şi biciclete. Investiţia implementată de Primăria comunei Baia de Fier a fost etapizată şi are ca dată de finalizare sfârşitul lunii decembrie 2024. Lucrările au fost încheiate, iar acum urmează să fie realizată achiziţia de dotări care vor deservi zona amfiteatrului şi popasurile pentru biciclete, precum o scenă demontabilă pentru organizarea de spectacole, sistem de supraveghere video şi reţea wi-fi. Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă – 25,3 milioane de lei.

Staţiune turistică de interes local

Declarată staţiune turistică de interes local, Baia de Fier a fost inclusă, la sfârşitul anului trecut, în ruta cultural-turistică „Transhumanţa în Munţii Parâng”, aprobată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. În cadrul acestei rute, autorităţile locale au propus parcurgerea traseului Rânca – Baia de Fier şi vizitarea mai multor obiective turistice ale Olteniei de sub munte: Peştera Muierilor, Traseele de Via Ferrata, Cheile Galbenului, Cheile Olteţului, Şura Haiducilor, Crucea lui Ursache, Biserica „Toţi Sfinţii”, Biserica din lemn „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, zona Rânca, Muzeul Civilizaţiei Montane Rânca, Transalpina cu Vârful Păpuşa, mănăstirile din zona Horezu – Polovragi – Crasna.

Facebook Comments