Vicepremierul Paul Stănescu anunță un Program național de racordare mai rapidă la gazele naturale

Guvernul pregătește un Program național care le va permite comunităților locale accesul mai rapid la rețeaua de gaze naturale, a declarat vineri la Râmnicu Vâlcea vicepremierul Paul Stănescu. Acesta a semnat proiecte de peste 180 de milioane de lei pentru județul Vâlcea.

0

Potrivit lui Stănescu, Programul Național de Gaze ar putea fi definitivat în aproximativ trei luni. Noile măsuri vor da posibilitatea primăriilor să organizeze singure licitațiie pentru operatorul de gaze, licitații aflate la ora actuală în sarcina Ministerului Energiei și blocate de câțiva ani.

Un program similar PNDL-ului
„Am reușit să înființăm un grup de lucru prin care ne dorim să facem un plan național de gaze naturale. Un plan care să funcționeze exact la Programul Național de Dezvoltare Locală(PNDL). Ne-am propus să facem rețele de gaze la nivelul UAT-ului respectiv, rețele care să rămână în proprietatea UAT-ului, apoi UAT-ul își găsește operatorul. Altfel nu reușim să rezolvăm această problemă. Noi avem mari greutăți la nivel național în ceea ce înseamnă lemnele de foc. Necesarul lemnelor de foc la nivelul a 4,5 milioane de gspodării este de 21 de milioane de tone și noi nu putem să asigurăm decât cinci. Avem rezerve de gaze în Marea Neagră, avem conducte de gaze care trec pe lângă noi, dar nu reușim să ne folosim de acest lucru.”,a spus vicepremierul României.

”Îmi doresc să începem cu județele sărace”
”„Ceea ce vrem să facem cu acest grup de lucru este să schimbăm în primul rând legislația, pentru că sunt multe lucruri acolo care nu ne lasă să rezolvăm această problemă. Eu sper ca în maxim trei luni să avem un Program Național de Gaze și să să îl punem rapid în aplicare. Sigur că costă bani, poate începem cu câteva județe, eu mi-aș dori să demarăm cu ele mai sărace. Sper să reușim, pentru că dacă nu facem acest lucru vor trece pe lângă noi conductele acelea grade și mari, iar noi vom tremura de frig în continuare”a conchis Paul Stănescu.

Blocaj
Peste 400 de administrații publice din România care au depus proiecte de racordare la gaze așteaptă de patru ani ca Ministerul Energiei să organizeze licitaţiile de atribuire a contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale. Reprezentanții acestui minister spun că nu există suficient personal pentru organizarea licitațiilor.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ