Investiţii de milioane de euro la Predeşti

Predeştiul se laudă că e prima comună din Dolj care semnează un contract de finanţare prin programul naţional Anghel Saligny. Aproximativ şase milioane de euro vor fi investiţi în perioada imediat următoare în realizarea sistemului centralizat de canalizare şi tratare a apelor uzate. Autorităţile locale în frunte cu primarul Florian Şerban au planuri mari în continuare şi un portofoliu de proiecte depuse spre finanţare pe măsură.

0

În aceste zile se finalizează în comună două dintre proiectele pentru care edilii din Predeşti au obţinut finanţare guvernamentală. „Chiar dacă nu putem să ne lăudăm că a fost un an spectaculos din acest punct de vedere, am realizat în acest an implementarea a două proiecte. Este vorba despre un cămin cultural, realizat prin Compania Naţională de Investiţii, în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei şi un amplu proiect de asfaltare a străzilor şi uliţelor din comună, pentru care am avut finanţare prin PNDL 2 de 9,2 milioane de lei. Este vorba despre asfaltarea de străzi şi alei pe o lungime de 7,6 km şi, prin realizarea acestui proiect, putem spune că ajungem cu asfaltarea în comună la aproximativ 60 la sută din necesar”, a declarat primarul Florian Şerban. De altfel, şi urmaşul proiectului PNDL 2, respectiv Anghel Saligny, este aşteptat să aducă în comună alte două proiecte de asfaltare.  Primul dintre acestea prevede asfaltarea DC 77, drumul în lungime de 7, 2 km care face legătura între satele comunei: Predeşti, Predeştii Mici şi Buciuceni, estimat la 11 milioane de lei. Celălalt are în vedere continuarea lucrărilor de asfaltare la străzile şi aleile de interior, în valoare de 17 milioane de lei.

Proiect de canalizare de 6 milioane de euro

Florian Şerban

În privinţa programului Anghel Saligny, autorităţile locale din Predeşti pot spune deja că au tras lozul câştigător, reuşind să obţină finanţare printre primii pentru un mare proiect de infrastructură. „Este vorba despre realizarea sistemului de canalizare din comună, la pachet cu staţia de epurare, pentru care am depus un proiect de aproape 30 de milioane de lei, practic 6 milioane de euro. Zilele acestea, trebuie să merg la Bucureşti să semnez contractul de finanţare. Cred că suntem printre primele comune din Dolj, dacă nu chiar prima, care reuşim să trecem acest prag pe programul Saligny. Acest proiect este pe cale să demareze şi ca execuţie. Licitaţia am organizat-o şi adjudecat-o deja, cu clauză suspensivă, sub rezerva semnării contractului de finanţare, aşa că în cel mai scurt timp putem da ordinul de începere a lucrărilor pentru acest important proiect”, a mai spus primarul Florian Şerban.

Valea Merilor, pusă la curent

Edilul-şef spune că în ultimii ani s-au găsit destui amatori să se stabilească în comuna pe care o conduce, administraţia locală contribuind la rândul său, în măsura posibilităţilor bugetare, la crearea unei infrastructuri acceptabile. „Comuna Predeşti este destul de căutată, în ultimii ani s-a construit foarte mult, şi la ora asta cred că nici nu mai există terenuri de vânzare. Case de vânzare cred că mai avem una singură. Legat de acest aspect, anul acesta am mai reuşit să implementăm un proiect. Este vorba despre extinderea reţelei electrice în zona Valea Merilor, o zonă care avea destinaţie rezidenţială conform PUG, unde s-au extins reţeaua electrică şi iluminatul public pe o distanţă de 2 km. A fost o investiţie de aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi”, a precizat Florian Şerban.

O masă caldă la şcoala gimnazială Predeşti

Primăria Predeşti se pregăteşte să investească şi în infrastructura şcolară, două dintre clădirile şcolii din localitate urmând a fi reabilitate pe fonduri europene. Autorităţile locale vor să aducă bani de la UE în acest domeniu prin intermediul POS Mediu. Proiectul care prevede reabilitarea celor două corpuri de clădire are o valoare estimată la 3,5 milioane de lei, incluzând, pe lângă lucrările obişnuite în asemenea proiecte şi dotarea unităţilor cu sisteme de încălzire cu centrală proprie şi panouri fotovoltaice. La Predeşti, a prins rădăcini şi un proiect destinat în mod direct elevilor, prin intermediul căruia cei 180 de cursanţi ai şcolii gimnaziale primesc zilnic o masă caldă. Totul în cadrul unui parteneriat dintre Primăria Predeşti şi fundaţia World Vision, care asigură de altfel şi fondurile necesare în proporţie de 90 la sută.

Un teanc de proiecte în aşteptarea finanţării 

Primăria doljeană are planuri mari şi pentru perioada următoare, având un portofoliu consistent  de proiecte depuse pentru atragerea de finanţare naţională ori comunitară. Printre acestea, un lot consistent îşi aşteaptă realizarea prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI): construire creşă; construire dispensar uman – 2,6 milioane de lei; realizare bază sportivă – 700.000 de lei; reabilitare şi extindere sediu administrativ – fostul sediu al primăriei – 2,8 milioane de lei; reabilitare şi extindere sediu social şi centru pentru femeile abuzate şi situaţii de urgenţă – 2,8 milioane de lei; realizarea a două parcuri recreative în comună; realizarea a două poduri peste pârâurile Raznic şi Mereţel – 200.000 de lei şi, cel mai consistent, introducerea alimentării cu gaze naturale în comuna Predeşti, proiect a cărui valoare este estimată la peste 26 de milioane de lei.

„Avem la ora actuală vreo 16 proiecte depuse şi aflate în diverse stadii, fie aprobate, fie în aşteptarea finanţării. Politica a noastră în toţi aceşti ani a fost ca, imediat ce se deschide o axă, o posibilitate de finanţare, noi să depunem un proiect. Aşa am reuşit să aducem sume importante investite în comună şi cred că asta e singura cale de succes pentru orice primar. Aşa, decât să stăm şi să ne văietăm că nu ne dă nimeni nimic, nu ajungem nicăieri. E ca şi cum te-ai plânge că nu câştigi niciodată la loto, dar tu nici măcar nu cumperi un bilet. Investim an de an în drumurile comunale, am investit în extinderea reţelei electrice, vom avea în curând canalizare şi, pe viitor, sperăm cât mai curând, şi gaze. Ne zbatem să aducem în perioada următoare şi transportul în comun la standarde moderne. Obiectivul meu e să fac în aşa fel încât oamenii să nu mai simtă diferenţa între „ţară” şi oraş atunci când vin la Predeşti. Pentru asta ne zbatem, ăsta e standardul pe care vrem să-l atingem”, a declarat primarul Florian Şerban.

Facebook Comments