Olguţa Vasilescu: Vrem o lege a pensiilor echitabilă!

Proiectul Legii pensiilor, care promite o dublare a pensiilor până în anul 2021, a fost lansat în dezbatere publică la Craiova, în prezenţa ministrului muncii şi justiţiei sociale, Lia Olguţa Vasilescu.

0

Conform ministrului Vasilescu, legea urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent. „Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, a declarat ministrul muncii în faţa celor peste 100 de pensionari craioveni prezenţi la Centrul Multifuncţional.
Proiectul proiectului, viitorul act normativ, se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionarii care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.
Lia Olguţa Vasilescu a ţinut să elimine orice îngrijorare a pensionarilor, declarând că proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. „Dacă, în cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată“, a precizat ministrul muncii, care a adăugat că nu se modifică vârsta standard de pensionare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ