Vacanţa pentru leu s-a sfârşit

Criza prin care trece lira turcească a afectat euro, dar şi monedele de la marginea ei, din cauza expunerii marilor instituţii financiare la băncile turceşti, un semnal de alarmă fiind tras chiar de BCE, care a transmis că este „îngrijorată”.

0

Lira turcească s-a prăbuşit la începutul perioadei la 7,98 de lire/euro, cel mai scăzut nivel al ultimilor 13 ani, în ciuda faptului că Banca Centrală a Turciei a anunţat că va oferi „toate lichidităţile de care băncile au nevoie”, dar şi că va diminua cerinţele cu privire la rezervele minime obligatorii, măsură care ar trebui să permită intrarea în sistem financiar a şase miliarde de dolari.
Scăderea s-a amplificat după ce Administraţia Trump a anunţat creşterea tarifelor de import pe oţel şi aluminiu făcute din Turcia.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, unul dintre idolii celor care conduc PSD, a ţinut un discurs prin care a îndemnat cetăţenii turci să vândă aurul, euro şi dolarii pe care îi deţin şi să îi schimbe în lire, chemând în ajutor şi Divinitatea!
Evoluţia leului din perioada analizată a fost influenţată şi de proiecţiile negative ale BNR, care în ultimul său raport asupra inflaţiei estimează o scădere puternică a creşterii economice, la un nivel de 4%. În Raport, banca centrală anticipează „decelerarea notabilă a creşterii economice în 2018, marcată de evoluţiile nefavorabile din trimestrul I, inclusiv în contextul diminuării încrederii agenţilor economici”. Reamintim că PSD şi-a construit proiectul de buget pentru acest an pe o creştere a PIB de 5,5%.
O veste bună a venit din partea INS care a anunţat o decelerare a creşterii preţurilor în iulie la 4,56%, după ce rata lunară a inflaţiei din iunie a fost de 5,4%.
Cursul euro a început perioada cu o medie de 4,6426 lei şi a încheiat-o la 4,6607 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,655 – 4,664 lei.
Media dolarului american a urcat de la 4,0055 la 4,0937 lei, cotaţiile de la sfârşitul intervalului atingând un vârf de 4,103 lei.
La sfârşitul perioadei, moneda elveţiană s-a apreciat ca urmare a crizei create de sistemul financiar din Turcia, până la 1,129 franci/euro, investitorii căutând „refugii sigure” pentru plasamente, iar media a urcat la 4,1152 lei, cel mai ridicat nivel începând cu 26 iulie 2017.
Perechea euro/dolar a scăzut la finalul perioadei până la 1,1365 dolari, minim care nu a mai fost atins din mai 2017.
Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 6.469,22 dolari.

Analiza cuprinde perioada 7 – 13 august

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ