Analiştii nu cred că euro va trece de 5 lei, până în septembrie

Leul a avut în perioada analizată o evoluţie super-stabilă, cursul euro fluctuând într-un culoar mai mic de un ban. Moneda unică a început săptămâna trecută cu o medie de 4,9758 lei, valoare identică cu cea stabilită de BNR lunea aceasta, în timp ce tranzacţiile s-au realizat zilnic în ultimele două săptămâni între 4,974 şi 4,977 lei.

0

Vinerea trecută, a fost publicat sondajul realizat în martie de CFA România. Majoritatea participanţilor au continuat să mizeze pe deprecierea leului, dar expectaţiile lor sunt mult mai modeste. Valoarea medie a cursului anticipat al euro pentru orizontul de şase luni (septembrie) a scăzut după o lungă perioadă sub pragul de 5 lei, la 4,9961 lei, iar pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) media este văzută la 5,0419 lei. La sondajul realizat în februarie, valorile medii anticipate ale cursului euro au fost de 5,0029 lei, respectiv 5,05 lei. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de şedinţa de politică monetară a BNR, de la care doar 29% dintre participanţii la sondajul realizat de CFA România mizează pe o primă scădere a dobânzii de referinţă, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, în timp ce indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, şi cel la 12 luni s-au oprit la 6,7%.
Prima reducere a ratei, care se situează din ianuarie trecut la 7%/an, a fost anticipată de 36% dintre participanţii la sondajul CFA România pentru iulie 2024. În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie, realizată de INS în rândul managerilor, aceştia au estimat o evoluţie crescătoare a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, ceea ce pune BNR în poziţia de a menţine dobânda de referinţă.
Euro se tranzacţiona lunea aceasta în culoarul 1,0692 – 1,0734 dolari, înainte cu două zile de finalul şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfăşura marţi şi miercuri, şi de publicarea vineri a datelor referitoare la piaţa muncii din Statele Unite. Investitorii nu cred că Fed va reduce rata de referinţă, în condiţiile în care indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal a crescut cu un ritm anualizat de 3,4%, faţă de 1,8% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Criptomonedele au avut în ultimele săptămâni o tendinţă descendentă, efect datorat, probabil, operaţiunii de înjumătăţire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin. Cea mai tranzacţionată monedă digitală se deprecia la începutul acestei săptămâni la 61.969 – 63341 dolari, iar ethereum la 3.150 – 3.285 dolari.

Facebook Comments