Ascunsă printre dealurile din partea de nord-vest a judeţului, Botoşeşti Paia este o comună mică, unde mai trăiesc doar câteva sute de persoane. Care, chiar dacă nu se gândesc la proiecte de anvergură din partea administraţiei, aşteaptă totuşi un minim de efort din partea „primului gospodar“ al comunei când vine vorba despre lucruri banale precum îngrijirea spaţiilor de pe marginea drumurilor ori păstrarea în condiţii de funcţionare a unor obiective, precum cişmelele din sat sau a dispensarului. Din nefericire pentru ei, aceste lucruri au lipsit cu desăvârşire în ultimii patru ani, de când pe fotoliul de primar s-a aşezat Alexandru Opran. „În ultimii patru ani, actualul primar nu a făcut nimic pentru Botoşeşti Paia. Exceptând o spoială pe care a dat-o pe grădiniţă, pentru care a plătit peste 350.000 de lei, în rest nu a făcut absolut nimic. Zero. Nu s-a început niciun proiect şi nu s-a asfaltat niciun metru de drum“, susţine Ion Moraru, cel care a ocupat funcţia de primar al localităţii în perioada 2008 – 2020. Cunoscând foarte bine fiecare colţişor al comunei, acesta se declară nu doar dezamăgit de prestanţa actualului edil, ci este chiar supărat că Alexandru Opran nu a fost capabil nici măcar să îngrijească ceea ce a găsit. „Nu trebuie decât să mergi prin comună ca să vezi starea deplorabilă în care se găsesc drumurile principale: strada Ing. Dăscălescu, strada Dispensarului, strada Călineştilor, strada Salcâmului, piaţa din localitate, fostul dispensar sau cişmelele de unde lumea vine zilnic şi ia apă. Peste tot sunt bălării, şanţurile sunt colmatate pentru că nu au fost curăţate nici măcar o dată în patru ani, iar centrul este plin de gunoaie“, mai spune fostul edil.
A distrus cimitirul eroilor
Dacă la capitolul realizări situaţia este mai mult decât gri, primarul Alexandru Opran a bifat totuşi o „reuşită“. Deşi nimeni nu a înţeles de ce şi fără a avea acordul comunităţii, „primul gospodar“ din Botoşeşti Paia a strâns toate crucile din cimitirul eroilor, un loc special, închinat soldaţilor căzuţi pe front în cele două războaie mondiale. „Aţi mai auzit vreodată de un asemenea lucru?! A scos toate crucile de unde erau aşezate fără niciun motiv. Nu a înţeles nimeni de ce a fost nevoie să îşi bată joc de memoria soldaţilor căzuţi pe front. Aşa i s-a părut lui că trebuie. Sincer vă spun că nu mi-a venit să cred când am văzut una ca asta“, povesteşte Ion Moraru. De o soartă asemănătoare a avut parte şi clădirea fostului dispensar, o clădire cu o istorie bogată, dar care a fost lăsată în paragină de actuala administraţie, deşi aceasta ar fi putut fi de folos comunităţii cu un minim de efort financiar din partea actualei administraţii.
O achiziţie contestată
În vreme ce actuala administraţie nu găseşte bani pentru a întreţine clădirile sau cişmelele comunităţii, Ion Moraru spune că primarul vrea să cheltuie o sumă ridicol de mare pentru câteva corpuri de iluminat stradal. „Înţeleg că ar vrea să angajeze o achiziţie suportată din bugetul local pentru cumpărarea a 200 de lămpi, pentru care ar urma să plătească 1,1 milioane de lei, adică undeva pe la 5.500 de lei pe bucată. Este enorm pentru o asemenea investiţie. Nu spun că nu ar fi utile, dar sunt convins că există variante mai ieftine, care să nu pună atât de multă presiune pe bugetul comunei“, a mai spus fostul primar.
Moraru spune că, în ciuda faptului că este o localitate mică Botoşeşti Paia, există variante prin care se pot realiza multe în comună. „Trebuie doar să vrei“, a conchis fostul edil.