Cu complicitatea şi acceptul primarului Marian Niţu
La robinetele din Teasc curg doar datoriile

Deşi nu există un clasament al celor mai puţin performante administraţii din ruralul doljean, suntem convinşi că primarul comunei Teasc, Marian Niţu, s-ar lupta cu şanse pentru podium. Ajuns la finalul celui de-al doilea mandat, edilul nu are prea multe realizări cu care ar putea veni în faţa locuitorilor pentru a le cere iarăşi votul. Punctează însă cu succes la capitolul eşecuri, în special când vine vorba despre societăţile care furnizează apă celor puţin peste 3.000 de locuitori, una ajunsă în faliment, iar succesoarea aflată pe drum către aceeaşi „destinaţie“.

0

Situată la aproximativ 20 de kilometri de Craiova, pe drumul care merge către Bechet, comuna Teasc a reuşit să-şi păstreze cu încăpăţânare „farmecul“ de odinioară. Mai pe româneşte, ajutată de incapacitatea administraţiei Marian Niţu de a duce la bun sfârşit orice fel de proiect, localitatea a rămas încremenită în timp, fără canalizare funcţională, cu uliţe neasfaltate şi cu o reţea de apă problematică. Nu o spunem noi, ci oamenii din localitate, care se plâng de multă vreme că întâmpină probleme în alimentarea cu apă, fie ea şi nepotabilă, aşa cum ajunge la robinete.

Un faliment de succes

Problema apei din comuna Teasc nu este nouă, ci durează deja de ani buni. Iar de vină ar fi proasta administrare a defunctei societăţi care, în perioada 2018 – 2023, s-a ocupat de captarea, tratarea şi distribuţia apei în localitate – Utilităţi Publice Teasc SRL, aflată în subordinea Consiliului Local şi condusă, o bună perioadă, de un apropiat al primarului Marian Niţu. Asta reiese dintr-un raport de inspecţie economico-financiară al ANAF Dolj, întocmit la finalul anului trecut, de unde aflăm, printre altele, că în niciunul dintre cei cinci ani de funcţionare, societatea Utilităţi Publice Teasc SRL „nu a întocmit şi nu a transmis Consiliului Local proiectele de venituri şi cheltuieli, în vederea aprobării acestora“, aşa cum cere legea. Cu alte cuvinte, vreme de cinci ani, societatea, care a beneficiat de bani din partea bugetului comunei, a făcut fix ce-a dorit, fără să încerce măcar să dea explicaţii despre situaţia financiară tot mai precară. Evident, acest mod de lucru a dus la acumularea unei datorii de câteva sute de mii de lei şi, în final, la faliment.

180.000 metri cubi de apă „s-au evaporat“

Din raportul inspectorilor ANAF descoperim că, în perioada octombrie 2018 – martie 2023, de pe ţevile societăţii Utilităţi Publice Teasc SRL au dispărut fără urmă peste 180.000 de metri cubi de apă. Mai exact, deşi a primit de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu şi de la Compania de Apă Oltenia 487.412 metri cubi de apă, societatea aflată în subordinea CL Teasc a facturat către consumatori doar 303.538 de metri cubi. Chiar şi aplicând procentul de 15% pierderi în reţea, prevăzut de Ordinul 88/20.03.2007 al ANRSC, inspectorii ANAF au stabilit că societatea a fost prejudiciată cu peste 230.000 de lei. „Societatea nu a întocmit, nu a emis şi nu a înregistrat facturi lunare către persoanele fizice şi juridice, potrivit contractelor de furnizare, (…) şi, prin urmare, nu a încasat contravaloarea cantităţii de 110.000 metri cubi în valoare de 233.181 de lei“, se arată în raport, inspectorii ANAF dispunând recuperarea sumei inclusiv de la acţionariatul şi administratorul societăţii care intrase deja în procedura de faliment.

Se schimbă societatea, dar problemele rămân

În mod normal, falimentul societăţii care se ocupa de distribuţia apei în localitate ar fi putut fi evitat dacă administraţia condusă de Marian Niţu s-ar fi interesat câtuşi de puţin de situaţia de la Utilităţi Publice Teasc SRL. N-a făcut. În schimb, s-a grăbit să înfiinţeze Serviciul Public de Alimentare cu Apă şi Canalizare, care a preluat din mers activitatea defunctei Utilităţi Publice Teasc SRL. Din nefericire, noua entitate nu i-a preluat doar activitatea, ci şi „năravurile“, astfel că, în scurt timp, şi aceasta a început să înregistreze datorii către Compania de Apă Oltenia care, la finalul anului trecut, ameninţa localitatea cu sistarea furnizării apei. Prinşi în acest cerc vicios, generat de incompetenţa oamenilor giraţi de administraţia Marian Niţu la cârma societăţilor de distribuţie a apei, sunt oamenii din localitate, care nu vor decât condiţii de viaţă decente, aşa cum se întâmplă în multe localităţi învecinate. „Societatea care se ocupa de distribuţia apei în comună a intrat în faliment anul trecut, lăsând în urmă o pagubă de trei miliarde de lei vechi. Au spus că de vină ar fi pierderile de pe reţea, dar nu am văzut pe nimeni să investigheze şi să repare acolo unde e cazul. Apa în Teasc nu e potabilă şi sunt o grămadă de plângeri de la oameni că nu o pot folosi nici la spălat. Despre canalizare, iarăşi, nu ştie nimeni nimic. Teoretic, există canalizare la Teasc de un deceniu, dar practic nimeni nu e branşat la conducta de canalizare. Abia acum vorbesc domnii de la primărie de făcut branşamente, dar nimeni nu ştie în ce stare mai e conducta aia băgată în pământ de atâţia ani, în condiţiile în care a fost montată, nimeni n-a văzut recepţia la această lucrare”, povestea unul dintre localnici.
Constatăm că singurul lucru care pare să se fi schimbat după intrarea în faliment a Utilităţi Publice Teasc SRL este numele societăţii care se ocupă acum de acest serviciu. Ceea ce înseamnă că nu este decât o chestiune de timp până când şi Serviciul Public de Alimentare cu Apă şi Canalizare va avea aceeaşi soartă.

Facebook Comments