CJ Dolj dă pedală în Bănie şi de băut la Vârvoru de Jos

Administraţia judeţeană, care ameninţă să devină principalul jucător pe piaţa ciclismului din regiune, cu un velodrom indoor în Craiova şi un euro-traseu velo în partea de sud a judeţului, mai face un pas în această direcţie, devenind partener în organizarea unei competiţii de profil. Aleşii judeţeani au aprobat parteneriatul la şedinţa extraordinară din 9 aprilie a legislativului judeţean. Tot atunci, aleşii au umblat şi la fondul de rezervă, pompând bani în sistemul de alimentare cu apă din comuna Vârvoru de Jos, cu două sate rămase pe uscat de două luni.

0

Potrivit reprezentanţilor CJ Dolj, implicarea în organizarea competiţiei de ciclism vine la solicitarea unei asociaţii de profil. Astfel, potrivit raportului întocmit de fiuncţionarii CJ Dolj, Asociaţia Sportivă „Ride Racing Team Ciclism“ a solicitat Consiliului Judeţean Dolj susţinerea financiară pentru organizarea celei de-a V-a ediţii a competiţiei „Pedală în Bănie” ce va avea loc în perioada 15 – 16 iunie 2024. Competiţia „Pedală în Bănie” este primul concurs organizat în judeţul Dolj pentru disciplina sportivă mountain bike (MTB) – cross-country (XC) şi, din anul 2023, pentru trail run. „Competiţia, care a avut de la început obiectivul de a promova activitatea sportivă, fairplayul şi respectul pentru mediul înconjurător, a reuşit să reunească la fiecare dintre ediţiile anterioare aproximativ 300 de concurenţi la linia de start – sportivi profesionişti şi amatori provenind din toate cele 5 judeţe ale regiunii Oltenia, dar şi din Bucureşti, Argeş, Alba, Bihor, Sibiu sau Vrancea. De asemenea, având în vedere popularitatea pe care şi-a câştigat-o într-un interval scurt de timp, „Pedală în Bănie” a atras şi participări inedite, precum cele ale militarilor americani din cadrul Bazei Deveselu, judeţul Olt, ale militarilor polonezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova sau ale unor participanţi din Ucraina, la ediţiile din 2022 şi 2023. Toate acestea au conturat potenţialul concursului de MTB-XC din Dolj de a funcţiona ca un vector de promovare a judeţului”, se arată în documentaţia înaintată consilierilor judeţeni.

Competiţii de ciclism pe „coridorul” CJ Dolj

Administraţia judeţeană va contribui şi cu câteva zeci de mii de lei la organizarea competiţiei. Implicarea CJ Dolj este motivată şi de faptul că traseele pe care concurează cicliştii înscrişi în competiţii se află în aria proprie de competenţă, mai precis pe coridorul Jiului, sit Natura 2000. „Aria de desfăşurare a celor două componente principale ale competiţiei (cursa race şi cursa maraton) include, în mod tradiţional, zona spectaculoasă situată la vest de Craiova, cu segmente pe malul râului Jiu şi în pădurile din apropierea localităţilor Podari, Bucovăţ, Palilula şi Leamna de Jos – toate cuprinse în aria naturală protejată ROSCI0045 coridorul Jiului, parte a reţelei europene Natura 2000, administrată de Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă din subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Trebuie menţionat că, aşa cum se va întâmpla şi în anul 2024, ediţiile anterioare ale competiţiei „Pedală în Bănie” au fost însoţite şi de acţiuni de ecologizare a arealului de desfăşurare, derulate cu susţinerea autorităţilor şi instituţiilor locale şi cu implicarea voluntarilor şi a operatorului judeţean de salubrizare”, se mai arată în raportul întocmit de funcţionarii CJ Dolj.

Bani din fondul de rezervă pentru Vârvoru de Jos

O sumă mai consistentă a fost alocată de către consiliul judeţean pentru rezolvarea unei probleme acute din teritoriu. CJ Dolj a rupt 140.000 de lei din fondul de rezervă pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă din comuna doljeană Vârvoru de Jos. Aici, două sate rămăseseră fără apă potabilă în urma unor probleme întâmpinate de societatea de distribuţie, sumele alocate de administraţia judeţeană urmând să permită rebranşarea pompelor şi repornirea sistemului. „Cu adresa nr. 1213/05.04.2024, primarul comunei Vârvoru de Jos a solicitat ajutorul pentru punerea în funcţiune a celor două staţii de alimentare cu apă din satele Ciutura şi Vârvor care se află în situaţie de extremă dificultate privind furnizarea apei potabile către populaţie. Cele două staţii de apă sunt debranşate de la reţeaua electrică de 60 de zile, în cele două sate fiind aproximativ 530 de gospodării afectate de lipsa apei potabile. Pe lângă sesizările cetăţenilor din satele respective, au fost înaintate sesizări şi de către Parohia Vârvor, Parohia Ciutura, Şcoala Generală Vârvoru de Jos pentru Grădiniţa Ciutura şi Cabinetul Medical din comună. Din fondul de rezervă bugetară al Consiliului Judeţean Dolj pe anul 2024, se propune alocarea sumei de 140 mii lei pentru acordarea unor ajutoare către UAT comuna Vârvoru de Jos, la cererea primarului acestei unităţi, având în vedere apariţia unor situaţii de extremă dificultate”, se arată în documentaţia aprobată de consilierii judeţeni.

Facebook Comments