miercuri, martie 26, 2025

RAADPFL Craiova îşi face fabrică de brichete în Parcul Tineretului

Regia de fond locativ face casă pentru linia de producţie brichete achiziţionată în urmă cu câteva luni. Unitatea pune la bătaie nu mai puţin de 300.000 de lei pentru realizarea a două hale care să găzduiască utilajele tocmite anterior, amplasamentul fiind stabilit în Parcul Tineretului.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

RAADPFL Craiova a lansat în urmă cu câteva zile procedura de achiziţie pentru „ACHIZIŢIE PUBLICĂ DE LUCRĂRI (PROIECTARE SI EXECUŢIE) privind realizarea obiectivului de investiţii: Lucrări de construire Hală industrială pentru montarea liniei complete de producere a brichetelor de foc din resturi vegetale, cu montaj şi proiect de structură aferent halei”. Potrivit anunţului postat în sistemul electronic de achiziţii publice, regia din subordinea Consiliului Local Craiova a alocat nu mai puţin de 300.000 de lei pentru acest contract. Lucrările, conform caietului de sarcini, ar urma să fie finalizate cel mai târziu la mijlocul lunii iunie.

Parc unicat: cu waterpark şi fabrică de brichete

Conform caietului de sarcini, hala care va adăposti linia de fabricat brichete din lemn va fi amplasată în Parcul Tineretului, acolo unde RAADPFL a obţinut un teren în acest scop de la Primăria Craiova. „Autoritatea contractanta a achiziţionat o linie completă de producţie a brichetelor pentru foc din resturi vegetale. Conform datelor prezentate de către furnizorul liniei de producere a brichetelor, hala industrială este compusă din două corpuri, alăturate, cu un perete comun, aşa cum rezultă din schiţele predate de furnizorul liniei de producţie brichete, prezentate în Anexa 1 şi Anexa 2 la prezentul caiet de sarcini. Terenul pe care se va amplasa hala ce face obiectul prezentei achiziţii se afla în intravilanul municipiului Craiova şi este dat în administrarea Autorităţii contractante în baza Hotărârii nr. 667/18.12.2023 a Consiliului Local al Municipiului Craiova. Suprafaţa totală a terenului dat în administrare este de 2351,54 mp, conform planului de amplasament anexat (Anexa 3), terenul respectiv aflându-se situat în Parcul Tineretului din municipiul Craiova”, se arată în caietul de sarcini.

Hală de 328 de metri pătraţi

Potrivit documentaţiei publicate în sistemul electronic de achiziţii publice, suprafaţa totală a  halei va fi de cca 328 mp. În fapt, după cum precizează caietul de sarcini, este vorba despre două hale distincte, dar adiacente, fiecare cu rolul său. «Hala principală (corpul A) va servi la montarea liniei propriu-zise de producere a brichetelor, iar în hala secundară (corpul B) se va depozita cantitatea de „cipsuri” rezultate din tocarea resturilor vegetale, care vor alimenta linia de producţie din hala principală (corpul A). „Cipsurile” = produs rezultat în urma procesului de tocare a resturilor vegetale care au  dimensiunile de maxim 20 x 20 mm şi grosime de maxim 2 – 4 mm; Hala principala (corpul A) va fi realizată cu „acoperiş în două ape”; Hala secundară (corpul B) va fi realizată lângă hala principală, cu acoperiş „într-o singură apă”; Hala secundară are un perete comun cu hala principala, pe una din lungimi», se arată în caietul de sarcini.

Proiect multianual la RAADPFL

Proiectul de realizare a liniei de producţie brichete de lemn este deja unul multianual în palmaresul RAADPFL, având în vedere timpul scurs de la propunerea şi aprobarea acestuia în consiliul local şi până la ora actuală. Regia a finalizat licitaţia pentru achiziţia utilajelor solicitate la finele anului trecut, după mai multe amânări şi după ce a apelat inclusiv la consultanţi din afară pentru buna desfăşurare a procedurii de achiziţie publică. Suma necesară pentru achiziţia liniei de producţie este de aproximativ 2 milioane de lei, sumă pe care RAADPFL ar urma să o acopere, cel puţin parţial, dintr-un credit, pentru contractarea căruia a primit, de asemenea, în prealabil, acordul consilierilor locali craioveni. Investiţia este necesară, susţin reprezentanţii regiei, pentru că unitatea recoltează în fiecare an o cantitate impresionantă de vegetaţie uscată din parcurile craiovene şi restul spaţiilor verzi pe care le păstoreşte prin oraş, cantitate care, în lipsa unei metode de valorificare, ar fi urmat să fie depozitată, contra-cost, la staţia de compostare de la Mofleni.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

A fost votat bugetul județului Vâlcea: 203 milioane euro, mai mic față de bugetul pe 2024

“   1.017.746.300 lei (cca 203 milioane euro) este cuantumul Bugetului pe anul 2025, ușor mai mic față de bugetul...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI