Mulţi dintre profesorii doljeni care au primit note sub 7 la examenul de titularizare nu exclud posibilitatea angajării în mediul privat. Ca suplinitori, ar trebui să facă naveta zeci de kilometri şi nici la acest capitol lucrurile nu stau foarte bine în judeţul Dolj. De asemenea, varianta grădiniţelor private este luată în calcul şi de către dascălii care au obţinut notă bună la examen, dar nu pot face nimic întrucât nu sunt posturi titularizabile.

Lefuri între 1.400 şi 2.000 de lei
În mediul privat, salariile sunt cuprinse între 1.400 şi 2.000 de lei/lună, programul de lucru fiind de minimum şase ore. Unele grădiniţe au nevoie de personal pentru orarul dedicat grupelor mici, altele pentru programul after school, dascălii trebuind să facă teme şi diverse activităţi cu copiii. „Am luat în calcul această varinată pentru a nu pierde anul. Posturi titularizabile la română nu sunt în Dolj şi nici pe suplinire nu va fi mare lucru. Am fost la două interviuri şi voi vedea cum se va derula totul de la jumătatea lunii august. Salariile sunt comparabile cu cele din sistemul public. Se porneşte de la 1.400 de lei şi dacă ai şi activităţi cu cei mici, ore suplimentare, practic se ajunge la aproximativ 2.000 de lei”, a spus o profesoară de limba şi literatura română din Craiova.

„Este mai uşor de dialogat cu cei tineri pentru că nu sunt conservatori”
Angajatorii cer, la rândul lor, seriozitate şi abilitatea de a lucra cu cei mici. Caută dascăli tineri şi dornici să înveţe continuu tehnici noi de pedagogie. „Nu vrem să auzim de stres. Copilul vine de drag în grădiniţa noastră şi vrem să revină în fiecare zi fără a-i fi teamă. Avem nevoie, pentru anul următor, de doi profesori de engleză şi un educator. Oamenii care vin la interviuri sunt diferiţi. Este mai uşor de dialogat cu cei tineri pentru că nu sunt conservatori. Sunt deschişi la nou şi chiar vin cu variante de lucru. Nu e uşor să lucrezi cu cei mici. Părinţii sunt exigenţi şi le dăm dreptate. Plătesc pentru a-şi şti copilul în siguranţă şi atunci nu ne permitem să ne batem joc”, a explicat administratorul unei grădinţe particulare din Craiova.

„Condiţiile de muncă sunt la standarde europene”
În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, aceste unităţi din mediul privat oferă absolut toate materiale de care are nevoie un dascăl pentru o bună derulare a activităţii. „Important este ca educatorul sau profesorul care lucrează la noi să vrea să diversifice oferta de lucru cu cei mici. Din punct de vedere material, nu sunt probleme. Absolut tot ce ţine de maculatură, tehnologie, manuale nou apărute, fişe de lucru, cu toate suntem la zi. Profesorii nu întâmpină probleme la acest capitol. Condiţiile de muncă sunt la standarde europene, fără nicio exagerare”, a completat administratorul craiovean.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ