În acest an, între datele la care se celebrează Paștele în apusul, respectiv în răsăritul creștin a existat o distanță considerabilă. Credincioșii occidentali au sărbătorit Învierea Domnului la data de 31 martie, în vreme ce creștinii ortodocși vor sărbători Paștele la 5 mai. O distanță de timp, dar o apropiere de credințe și trăiri până aproape de suprapunere.
Din păcate, și în acest an, întreaga lume se găsește într-o logică a războiului, a conflictului, a tensiunilor. Lumea creștină ortodoxă continuă să fie zguduită de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, conflict care, sub o formă sau altă, a angrenat întreaga planetă. În Orientul Mijlociu, conflictul este tot mai intens și, la fel ca în cazul războiului din Ucraina, angrenează toate marile puteri și organizațiile statale. Deși am trecut cu toții printr-o mare provocare, și anume pandemia de Covid-19, se pare că, o dată depășită această provocare globală, lumea s-a reîntors la orgoliile și luptele care macină planeta. Nu pare că am învățat foarte multe din încercarea la care am fost supuși, în special în anul 2020.
Avem nevoie, mai mult ca oricând, de promovarea și însușirea unei culturi a păcii, a dialogului, a toleranței. Animat de aceste idei, m-am numărat printre fondatorii Parlamentului Internațional pentru Toleranță și Pace, o organizație internațională care, din anul 2017, urmărește promovarea acestor valori. Dialogul și toleranța sunt esențiale pentru combaterea extremismului, care, de multe ori, se află la originea agresivității și violenței, atât la în interiorul statelor, cât și în raporturile dintre state. De asemenea, pacea nu trebuie înțeleasă doar ca o absență a războiului, ci și ca o stare personală și socială, un climat individual și general de liniște, armonie și soluționare prin dialog a oricăror diferende și divergențe.
Mai mult ca oricând, în perioada pascală suntem chemați să reflectăm asupra acestor lucruri. Indiferent de confesiunea din care fac parte, creștinii știu foarte bine că Evanghelia lui Iisus Hristos este o Evanghelie a păcii. Prin urmare, la ceasul acestei mari sărbători, să ne întoarcem către adevăratele valori, netrecătoare și să acționăm ca atare.
În numele Asociației Liga Albanezilor din România, transmitem tuturor credincioșilor ortodocși cele mai sincere urări de bine cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, alături de îndemnul de a căuta mereu armonia, liniștea și pacea!
Hristos a Înviat!
Deputat Bogdan-Alin Stoica