Există motive să dea frisoane populației problemele CET Govora? Interviu cu președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu

0
  • În noiembrie 2021, CET a vândut Chimcomplex la prețul de 8.222.948 euro, un pachet de active din care fac parte stația electrică și  racordul de gaze naturale din rețea. Sunt două active esențiale pentru funcționarea CET.  Nu era mai liniștitor să fi fost păstrate, chiar și cu costuri mari de întreținere, decât să fie înstrainate unui privat, a cărui politică economică este imprevizibilă si necontrolabilă? Oricare ar fi acel privat…
  • C. Rădulescu: Creditorii au votat vânzarea activelor, cu confirmarea judecătorului. Activele la care faceţi referire au fost vândute prin licitaţie publică cu strigare, iar singurul ofertant a fost Chimcomplex S.A..Vânzarea respectivelor active a fost prevăzută în Planul de reorganizare a CET Govora S.A., plan votat de către creditorii societăţii şi confirmat de către judecătorul syndic, prin hotărâre judecătorească.Motivul valorificării acelor active a fost asigurarea disponibilităţilor băneşti necesare desfăşurării activităţii societăţii şi furnizării agentului termic către populaţie. În acel moment, societatea se confrunta cu o lipsă de capital din cauza necesității conformării la schema EUTS, fiind nevoită să se conformeze cu 1,2 milioane de certificate de CO2 în valoare de aprox. 122 milioane de lei (25 milioane euro), sume suportate de către CET Govora din surse proprii.Prețul  certificatelor EUA (CO2) a crescut de la 5 euro/tCO2 (în 2017) la 28 euro/tCO2 (în 2019) și la 100 EUR în anul 2021.
  • Cum  va fi rezolvată problema plății acestor  certificate  verzi? Administraţia Fondului pentru Mediu a stabilit în sarcina CET Govora 200 milioane euro plată contravaloare certificate verzi. O sumă colosală.
  • C. Rădulescu: În ceea ce priveşte problema certificatelor de CO2, CET Govora are pe rolul instanţelor judecătoreşti mai multe litigii cu Administraţia Fondului pentru Mediu cu privire la modalitatea de conformare. De asemenea, noua centrală ce urmează să fie construită, conform strategiei Consiliul Judeţean Vâlcea, va avea mai puţine emisii de CO2, ceea ce duce la achiziţionarea unui număr semnificativ mai mic de certificate de CO2. Așadar, CET Govora se judecă pe cauza certificatelor de CO2.
  • Când se preconizează că va iesi CET din insolventa? Sunt deja șapte  ani de la declararea procedurii
  • C. Rădulescu : După ce se termină toate procesele intentate de administratorul judiciar, CET poate ieși din insolvență.În temeiul art. 169 alin. 1 lit. h) din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar a formulat acţiune pentru atragerea răspunderii patrimoniale a fostelor organe de conducere ale societăţii. Conform dispozitiilor legale, procedura insolvenţei nu poate fi închisă înainte de soluţionarea prin hotărâre definitivă a acţiunii de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvenţă, formulată în temeiul art. 169 din Legea nr. 85/2014.
  • Există pericolul intrării CET în faliment? Care este planul strategic în  acest caz?
  • C. Rădulescu:Pe noi ne interesează populația. Tocmai de aceea, facem noua centrală, pentru a nu pune populația în pericol. Între timp, putem furniza apă caldă și căldură în municipiul Râmnicu Vâlcea. Conform strategiei energetice, Consiliul Județean Vâlcea va implementa proiectul „Modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea”, care constă în construirea unei noi unități de producere a energiei, care să înlocuiască actuala centrala bazată pe cărbune, cu o centrală în cogenerare, pe gaz natural, proiectată să livreze integral energia termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al municipiului Râmnicu  Vâlcea. Noua centrală va fi conectată la actuala rețea de transport a agentului termic și va deveni sursă pentru SACET Rm. Vâlcea. Până la implementarea acestui proiect, agentul termic poate fi produs în cazanul 7, care este retehnologizat și funcţionează pe gaz şi pe cărbune. Rezerva pentru cazanul 7, în caz de avarie, este cazanul 4, care funcţionează exclusiv pe gaz.
  • Considerati pe deplin meritate  comisioanele de succes si salariul administratorului judiciar?
  • C. Rădulescu:Instanța a stabilit cu cât este plătit administratorul judiciar. Onorariul administratorului judiciar a fost aprobat de către creditori, în cadrul Şedinţei Adunării Creditorilor CET Govora S.A. din data de 14.10.2016 şi ulterior a fost confirmat de către judecătorul sindic.
  • Populația continuă să platească sume imense pentru caldură și apă caldă, deși rețelele au fost modernizate. Din ce motiv?
  • C. Rădulescu: Modernizăm rețelele, facem noua centrală și vom avea prețuri mai bune la apă caldă și căldură. Modernizarea reţelelor s-a finalizat la 31.12.2023, urmând să se construiască o nouă centrală în cogenerare, pe gaz natural, proiectul fiind în curs de implementare. Prețul  energiei termice pentru populaţie este stabilit de către ANRE, iar acesta nu a crescut din anul 2022.

Facebook Comments