Ingrediente (pentru 6 porții):
- 1 kg cartofi albi (fierți în coajă, curățați și tăiați felii)
- 600 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 2 căței de usturoi (tocați fin)
- 2 linguri ulei
- 200 ml suc de roșii
- 1 lingură pastă de roșii
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- Sare și piper după gust
Pentru sosul alb:
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de făină
- 300 ml lapte
- Sare, piper și un praf de nucșoară
Pentru decor:
- 50 g brânză rasă (telemea sau cașcaval, opțional)
- Pătrunjel proaspăt (opțional)
Mod de preparare:
- Prepararea cărnii:
- Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ceapa până devine aurie.
- Adăugați usturoiul, apoi carnea tocată și gătiți până se rumenește.
- Adăugați sucul de roșii, pasta de roșii, boiaua, cimbrul, sare și piper.
- Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până scade sosul.
- Prepararea sosului alb:
- Topiți untul într-o crăticioară, adăugați făina și amestecați bine.
- Turnați treptat laptele și amestecați până obțineți un sos cremos.
- Condimentați cu sare, piper și un praf de nucșoară.
- Asamblarea musacalei:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Într-un vas termorezistent, puneți un strat de cartofi, un strat de carne, apoi alt strat de cartofi.
- Turnați sosul alb deasupra și, dacă doriți, presărați brânză rasă.
- Coacerea:
- Coaceți timp de 30-35 de minute, până când suprafața este ușor rumenită.
- Servirea:
- Lăsați musacaua să se răcorească ușor înainte de porționare.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat, dacă doriți.
Sugestii:
- Pentru o variantă mai bogată, puteți adăuga un strat de dovlecei sau vinete sotate.
- Se poate servi cu o salată verde sau murături.