duminică, aprilie 20, 2025

Musaca de cartofi cu carne tocată — o rețetă tradițională extrem de apreciată

Musacaua de cartofi cu carne tocată este un preparat clasic românesc, iubit pentru simplitatea și savoarea sa. Cu straturi delicioase de cartofi fierți, carne bine condimentată și un strat cremos de sos alb, musacaua este ideală pentru prânz sau cină în familie.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ingrediente (pentru 6 porții):

  • 1 kg cartofi albi (fierți în coajă, curățați și tăiați felii)
  • 600 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 1 ceapă mare (tocată mărunt)
  • 2 căței de usturoi (tocați fin)
  • 2 linguri ulei
  • 200 ml suc de roșii
  • 1 lingură pastă de roșii
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • Sare și piper după gust

Pentru sosul alb:

  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 300 ml lapte
  • Sare, piper și un praf de nucșoară

Pentru decor:

  • 50 g brânză rasă (telemea sau cașcaval, opțional)
  • Pătrunjel proaspăt (opțional)

Mod de preparare:

  1. Prepararea cărnii:
    • Încingeți uleiul într-o tigaie și căliți ceapa până devine aurie.
    • Adăugați usturoiul, apoi carnea tocată și gătiți până se rumenește.
    • Adăugați sucul de roșii, pasta de roșii, boiaua, cimbrul, sare și piper.
    • Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până scade sosul.
  2. Prepararea sosului alb:
    • Topiți untul într-o crăticioară, adăugați făina și amestecați bine.
    • Turnați treptat laptele și amestecați până obțineți un sos cremos.
    • Condimentați cu sare, piper și un praf de nucșoară.
  3. Asamblarea musacalei:
    • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
    • Într-un vas termorezistent, puneți un strat de cartofi, un strat de carne, apoi alt strat de cartofi.
    • Turnați sosul alb deasupra și, dacă doriți, presărați brânză rasă.
  4. Coacerea:
    • Coaceți timp de 30-35 de minute, până când suprafața este ușor rumenită.
  5. Servirea:
    • Lăsați musacaua să se răcorească ușor înainte de porționare.
    • Presărați pătrunjel proaspăt tocat, dacă doriți.

Sugestii:

  • Pentru o variantă mai bogată, puteți adăuga un strat de dovlecei sau vinete sotate.
  • Se poate servi cu o salată verde sau murături.
- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Uniunea Studenților din România: TOLERANȚĂ ZERO pentru abuzurile de putere din universități!

„Recent, în spațiul public au fost semnalate acuzații grave privind posibile abuzuri din partea administrației universitare din cadrul Universității...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI