Teatrul ACT Bucureşti, spectacol de excepţie pe scena „Colibri”

Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri“ Craiova şi Teatrul ACT Bucureşti se reunesc în „Stagiunea Colibri. ACTul 7“ şi aduc un nou spectacol pentru publicul tânăr şi adult, o montare în premieră în România.

0

adevărat, E adevărat, E adevărat!“, aflată la prima montare în România, cu premiera la Teatrul ACT la finele anului trecut, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, cu Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă, Florentina Ţilea, scenografia Alexandra Boerescu, muzica Alexandru Suciu, traducerea Alexandru Mâzgăreanu, revizuită de Adrian Nicolae. Spectacolul se adresează unui public de peste 16 ani şi durează 1h 30min (fără pauză). Piesa reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriţei baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împleteşte transcrieri judecătoreşti uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puţin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictoriţe. „La începutul anului 1612, Artemisia Gentileschi îl acuză de viol pe profesorul său de perspectivă, pictorul Agostino Tassi. Pe durata celor şapte luni de proces, tot ea, în calitate de victimă, este supusă altor abuzuri, în încercarea justiţiei de a descoperi adevărul. Timp de şapte luni de zile, Artemisia a afirmat neîncetat, în ciuda tuturor presiunilor atât fizice, cât şi psihice, că tot ce spune este adevărat! Strigătul ei se face auzit astăzi, la mai bine de 400 de ani, prin vocea a trei actriţe minunate: Mihaela Teleoacă, Florentina Ţilea şi Emilia Bebu. Patru secole mai târziu, Artemisia ne vorbeşte pe scena Teatrului ACT despre abuz, nedreptate, artă şi, nu în ultimul rând, despre puterea eliberatoare a adevărului. Spectacolul ne provoacă spre reflecţie şi ne pune în situaţia de a ne întreba: oare cât de mult s-a schimbat percepţia asupra femeii în 400 de ani?” – Alexandru Mâzgăreanu, regizor.

Artemisia Gentileschi (1593-1653), descrisă de Anna Banti ca fiind „o femeie care şi-a luat libertatea de a fi ca un bărbat“, este prima pictoriţă a cărei operă a fost recunoscută în timpul vieţii şi prima femeie care a devenit membră a Academiei De Artă de Desen din Florenţa. Aceasta s-a impus prin arta sa într-o epocă în care femeile nu erau acceptate uşor de către comunitatea artistică. Ea a beneficiat de patronajul familiei de Medici, a corespondat cu Galileo Galilei şi a lucrat pentru Regele Charles I al Angliei. Artemisia are la activ aproximativ 57 de lucrări, iar 49 din ele ilustrează temele cu care aceasta s-a confruntat, înfăţişând personajele feminine în rol principal, cu personalităţi curajoase, puternice şi rebele, lipsite intenţionat de trăsăturile stereotipice feminine. Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale este Suzana şi bătrânii (1610), atribuit Artemisiei la doar 17 ani, în care ea abordează o poveste biblică şi înfăţişează o tânără îngrozită de hărţuirea celor doi bărbaţi.

Biletele se pot procura de la Agenţia Teatrului „Colibri”, de luni până sâmbătă, orele 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00, iar duminica, orele 10:00 – 13:00. Preţ unic pentru acest spectacol: 30 lei / pers.

Facebook Comments