Doru Mituleţu: Calafatul este ocolit de investitori din cauza lipsei gazelor

Toţi tinerii până în 35 de ani care îşi deschid o afacere pe raza municipiului Calafat sunt scutiţi de la plata impozitelor şi taxelor locale, în anul 2023, iar societăţile care înfiinţează minimum cinci locuri de muncă în cursul acestui an, vor avea o reducere de 20%, au decis consilierii locali din municipiul de pe malul Dunării. Conform primarului Doru Mituleţu, nivelul taxelor şi impozitelor locale este atractiv pentru potenţialii investitori, însă zona rămâne neatractivă pentru deschiderea unei afaceri din pricina lipsei reţelei de gaze.

0

Edilul liberal este însă optimist că acest lucru se va schimba odată cu finalizarea conductei de gaze Craiova-Calafat, care, în acest moment, a ajuns la Segarcea. „Situaţia locurilor de muncă în municipiul Calafat încă stagnează. Însă cred că boom-ul Calafatului va fi în momentul în care vor ajunge gazele. Ca să nu facem preconizări optimiste, trebuie să fim corecţi faţă de noi şi faţă de cetăţeni şi să spunem în felul următor: garantat că vor veni gaze la Calafat. Orice investitor se uită după utilităţi: apă, curent, gaze, ca să poată să aibă o investiţie cât mai eficientă. De fiecare dată când avem solicitări, suntem întrebaţi: «Gaze aveţi?»… În acest moment, proiectul de realizare a reţelei de gaze Craiova-Segarcea-Băileşti-Calafat a ajuns la Segarcea, partea mai dificilă din punct de vedere al reliefului fiind deja parcursă“, a declarat Doru Mituleţu, citat de Agerpres.

Doru Mituleţu

Primarul mai spune că autorităţile din Băileşti realizează în acest moment reţeaua de distribuţie a gazelor în localitate, un proiect de circa 24 milioane euro prin programul „Anghel Saligny“, ceea ce, în opinia sa, echivalează cu garanţia Transgaz că acea conductă va ajunge în zonă. „Şi noi avem studiu de fezabilitate pentru proiectul de gaze în municipiu, deci garantat vor ajunge gazele şi la noi. În 2020 cei de la Transgaz ne-au spus că în 2022 se taie panglica la gaze în Băileşti. Nu s-a întâmplat! În 2023 se taie panglica în Calafat! Nu s-a întâmplat! Se pare că în zonele unde cetăţenii au proprietăţi trebuie notificaţi de către administraţiile locale. Ne-au pus nouă în braţe aceste notificări, pentru a lua acordul fiecărui cetăţean că pe terenul lui va trece acea conductă de gaze. Dar problema este ca şi rezolvată, pentru că aproape toate UAT-urile de pe traseu şi-au dat mâna şi au lucrat în forţă. Cred că peste 90% din notificări sunt rezolvate“, a mai spus primarul municipiului Calafat.

Clădirile neîngrijite vor scoate mai mulţi bani din buzunarul proprietarilor

Consilierii locali din Calafat au mai decis, totodată, majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirile neîngrijite, precum şi impozitul pentru terenurile agricole neîngrijite timp de doi ani consecutivi. Pe de altă parte, în cadrul şedinţei s-a aprobat eliminarea taxei de cununie în altă locaţie decât cea stabilită de către administraţie, în valoare de 1.000 de lei, precum şi eliminarea taxei la cimitir pentru executarea lucrării subterane în valoare de 500 lei/groapă, toate celelalte taxe fiind indexate cu rata inflaţiei.

Facebook Comments