Cod Portocaliu de inundații pe trei râuri din Oltenia

Riscul de inundații cu depășirea Cotelor de Apărare pe râurile amintite va fi mai crescut în perioada 18-19 ianuarie a.c.

0

Echipele ABA Jiu intră în stare de alertă hidrologică pe trei râuri importante aflate în administrare: Jiu, Motru și Gilort. Acestea se află a ora actuală sub avertizare de cod galben, aceasta urmând a deveni zilele următoare una de Cod Portocaliu.

„Riscul de inundații cu depășirea Cotelor de Apărare pe râurile amintite va fi mai crescut în perioada 18-19 ianuarie a.c. când, potrivit Codului Portocaliu instituit, se pot produce viituri majore, generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. Dispeceratele Administrației Bazinale de Apă Jiu (Dolj și Gorj)  transmit permanent informațiile hidrologice către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență. Hidrologii și agenții hidrotehnici ai instituției monitoriezază permanent cursurile de apă aflate sub cod, fiind pregătiți să intervină dacă va fi necesar. Deoarece există riscul creșterii rapide a nivelului apei, recomandăm vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații”, precizează un comunicat al ABA Jiu.

Facebook Comments