Olt: Antiviralele pentru gripă lipsesc din farmacii, dar există un deficit şi de antibiotice, antitermice şi soluţii nazale

Medicamentele antivirale pentru gripă, destinate adulţilor, au fost epuizate la începutul anului în majoritatea farmaciilor din judeţ, potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi, care a precizat că se înregistrează şi un deficit de medicamente utilizate în cazul virozelor, precum unele antitermice, soluţiile nazale, soluţiile pentru aerosoli şi chiar suspensiile cu antibiotic pentru copii.

0

„Acum este o problemă cu antiviralele pentru gripă. Tamiflu pentru adulţi nu mai este în farmacii de la începutul anului. Se mai găsesc în cantităţi foarte mici, cam 15 cutii, antivirale pentru gripă pentru copii. Am fost informaţi că se vor face aprovizionări cu antivirale generice, farmaciile au transmis deja comenzile“, a declarat, la începutul săptămânii, Luiza Drăgoi, citată de Agerpres. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt a menţionat că, în continuare, este deficit la unele medicamente antitermice de import.
Farmaciile mai au deficit şi de suspensii cu antibiotic pentru copii, la unele medicamente de import pentru hipertensiune, pentru circulaţia periferică, soluţii nazale, soluţii pentru aerosoli. „Este deficit în primul rând la suspensiile cu antibiotic pentru copii, apoi la anumite hipertensive, produse pentru circulaţie periferică, chiar şi la antitermice, în general la produsele de import. Unde există similare în producţia internă, nu avem probleme. Farmaciile au mai reuşit să aprovizioneze şi din cele deficitare, dar în cantităţi mici, au fost epuizate în câteva zile. Sunt farmacii care şi prepară unele dintre medicamente dacă au substanţele“, a menţionat Luiza Drăgoi.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, Mihai Ungureanu, a precizat că medicii de familie cunosc situaţia şi, pentru a evita ca pacienţii să caute inutil unele medicamente, le explică la eliberarea reţetelor cu ce pot fi înlocuite. Medicul a punctat că, în cazul antitermicelor, des utilizate de pacienţi în ultimele săptămâni în contextul virozelor, au fost deficitare cele de import, însă s-au găsit din cele produse în România. „Este o problemă, în special cu antitermicele, dar avantajul a fost că unele se produc şi în România, iar la antibiotice, unele s-au găsit, altele nu, unele se găsesc în variantele originale, pentru altele sunt în farmacii genericele. Până la urmă, s-au găsit soluţii şi medicii le-au explicat pacienţilor atunci când le-au eliberat reţetele cu ce pot înlocui unele dintre medicamente. Le-am mai combinat pe cele existente când nu s-a găsit ceva, n-au fost lăsaţi pacienţii fără tratament“, a spus medicul de familie Mihai Ungureanu.

Ministrul promitea că situaţia va fi remediată

Alexandru Rafila

La începutul anului, atunci când românii au început să observe lipsa medicamentelor în farmacii, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii. „În primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da curând publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu. Stocurile sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni”, susţinea, la începutul lunii ianuarie, Alexandru Rafila.
Totuşi, în ciuda asigurărilor oferite de ministrul sănătăţii, multe medicamente antivirale pentru gripă lipsesc cu desăvârşire de pe rafturile farmaciilor, chiar în momentul în care România înregistrează un număr extrem de ridicat de cazuri de gripă.

Facebook Comments