Mai multe localităţi se înfrăţesc cu CJ Dolj pentru a trece puntea PNRR

12 unităţi administrative din Dolj ţintesc finanţarea europeană prin PNRR pentru realizarea unor centre comunitare integrate care să asigure asistenţa medicală a locuitorilor din propriile parohii. Pentru a-şi îmbunătăţi punctajul, comunele au nevoie de sprijinul financiar al administraţiei judeţene, care pune la bătaie aproximativ 500.000 de lei în următorii patru ani pentru susţinerea proiectelor.

0

Nu mai puţin de 12 primării din judeţ vor încheia parteneriate în acest sens cu Consiliul Judeţean, consilierii doljeni fiind convocaţi în acest sens în prima şedinţă de plen a anului, una extraordinară, stabilită pentru data de 11 ianuarie. Este vorba despre comunele Calopăr, Cetate, Sadova, Rast, Scăeşti, Greceşti, Goicea, Vela, Negoi, Carpen, Botoşeşti Paia, precum şi oraşul Dăbuleni, care cer sprijinul Consiliului Judeţean pentru următorii patru ani. Pentru buna derulare a proiectelor, administraţia judeţeană se obligă, potrivit proiectelor aflate pe ordinea de zi a şedinţei, să susţină cu câte 10.000 de lei anual fiecare centru comunitar integrat realizat prin PNRR în Dolj pe o perioadă de patru ani. Setul de proiecte de hotărâre din ianuarie vine după ce, luna trecută, tot într-o şedinţă extraordinară, aleşii judeţeni au aprobat primul parteneriat din această serie cu comuna doljeană Calopăr. „Vom supune la vot consilierilor judeţeni protocoalele de colaborare cu comunele Calopăr, Cetate, Sadova, Rast, Scăeşti, Greceşti, Goicea, Vela, Negoi, Carpen, Botoşeşti Paia şi oraşul Dăbuleni, în vederea susţinerii financiare parţiale a cheltuielilor de funcţionare a centrelor comunitare integrate implementate prin PNRR. Finanţarea solicitată de fiecare UAT în parte va fi utilizată pentru reabilitarea şi dotarea unor clădiri deja existente sau pentru construirea şi dotarea unor clădiri noi. Centrele comunitare integrate fac parte din corpul programelor comunitare de asistenţă medicală coordonate de Ministerul Sănătăţii, cu scopul principal de a spori accesul la servicii medicale de calitate pentru populaţie şi, în mod special, pentru grupurile vulnerabile”, susţine preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Dezvoltarea infrastructurii prespitaliceşti, finanţată prin PNRR

Nevoia ca administraţia judeţeană să susţină din bugetul propriu finanţarea centrelor comunitare din Dolj este motivată de funcţionarii CJ Dolj prin faptul că procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menţine crescut în România în general şi la nivelul judeţului în special, existând, de asemenea, diferenţe majore privind accesul la servicii medicale în funcţie de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Proiectele de acest gen se aglomerează pe final de 2022 şi început de 2023 pentru că ghidul de finanţare a fost publicat la finalul lunii octombrie a anului trecut, edilii dând apoi zor să-şi pregătească dosarele cu documentaţia aferentă, documentaţie din care nu poate lipsi angajamentul CJ Dolj de a cofinanţa centrele comunitare. „Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunităţi marginalizate şi cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală. Menţionăm faptul că în data de 27 octombrie 2022 a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii Ghidul beneficiarului pentru „Centre Comunitare Integrate”. Subinvestiţia constă în construirea / reabilitarea / modernizarea / a 200 de centre comunitare integrate şi dotarea în vederea funcţionării. Centrele comunitare integrate se organizează şi funcţionează în conformitate cu cadrul normativ existent. Ele fac parte din corpul programelor comunitare de asistenţă medicală coordonate de Ministerul Sănătăţii, cu scopul principal de a spori accesul la servicii medicale de calitate pentru populaţie şi, în special, pentru grupurile vulnerabile. Având în vedere prevederile Ghidului beneficiarului pentru „Centre Comunitare Integrate” din cadrul Componentei 12 – Sănătate – Investiţia 1. – Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti, pentru încheierea contractelor de finanţare este nevoie de încheierea unui Protocol de colaborare/asociere cu instituţii care pot să susţină financiar funcţionarea centrului comunitar integrat”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii CJ Dolj.

Facebook Comments