joi, martie 27, 2025

Spital de lux pentru minţi rătăcite

Spitalul de Psihiatrie de la Schitu-Greci este unul dintre cele mai moderne din ţară. Amplasată la aproape 15 km de municipiul Slatina, într-o zonă liniştită, unitatea medicală permite tratarea prin metode moderne şi utilizând terapii diverse a tuturor genurilor de afecţiuni psihice. Anual, sute de persoane cu minţile rătăcite beneficiază de sprijin de specialitate. Pentru a se putea trata aici, cei mai mulţi dintre pacienţi sunt nevoiţi să aştepte şi câteva luni eliberarea unui pat.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Internare pe bază de programare
Maria are 58 de ani şi este dintr-o comună din sudul judeţului Olt. Femeia suferă de o tulburare de comportament. A descoperit boala cu mai mulţi ani în urmă. Atunci a ajuns pentru prima dată la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu-Greci. Înainte de a păşi pentru prima dată pe poarta unităţii medicale, era îngrozită. Sentimentul i-a dispărut la scurt timp după ce a devenit ,,locatară”. Dacă nu ar fi ştiut unde se află şi nu ar fi zărit privirile pierdute sau comportamentul ciudat al unora dintre pacienţi, ar fi crezut că se află în staţiune. Tratamentul administrat, dăruirea personalului şi metodele alternative folosite i-au ameliorat mult starea de sănătate. Pentru a-şi întreţine starea de sănătate, ea se internează periodic aici. Înainte de a ajunge la spital, femeia sună şi se programează. De cele mai multe ori, pentru a putea veni la spital trebuie să aştepte câteva luni. Nu regretă, ştie că aici are parte de cele mai bune condiţii de tratament şi, în plus, este tratată ca un om întreg. „După cum vedeţi, condiţiile de cazare şi tratament de aici sunt diferite de ceea ce vă aşteptaţi să găsiţi într-un spital de boli psihice. De ani buni, am încercat să schimbăm imaginea spitalului, condiţiile de cazare şi tratament, să devenim un spital modern şi ne bucurăm că putem spune că ne-am atins obiectivul, chiar dacă mai avem multe de făcut. Faptul că aici sunt condiţii foarte bune de cazare şi tratament face ca spitalul să fie foarte căutat de persoanele cu probleme psihice. Având în vedere capacitatea redusă de doar 160 de paturi, suntem nevoiţi să facem internările pe bază de programare. În această perioadă facem programări pentru luna decembrie”, a declarat managerul unităţii medicale dr. Sorin Brătoi.

Pacienţi cu patologie diversă, de vârste diferite
Maria este unul dintre sutele de pacienţi care sunt trataţi anual la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu-Greci. ,,Avem pacienţi din întreaga ţară şi de toate vârstele. Unii sunt veniţi pentru prima dată, alţii fac parte din pacienţii fideli, aş putea spune. Cu excepţia celor care vin în regim de urgenţă sau în baza unei hotărâri judecătoreşti, majoritatea internărilor se fac cu programare, indiferent de afecţiuni. Cele mai frecvente afecţiuni sunt cele de demenţă. În ultima perioadă, avem de a face cu tot mai multe cazuri de afecţiuni cauzate de consumul de substanţe interzise. Durata de specializare durează între o lună şi şase luni. Avem şi cazuri care revin în spital la doar câteva zile de la externare. În multe dintre situaţii avem de a face, dincolo de persoane bolnave, şi cu cazuri sociale. Aceste persoane care, practic, nu mai sunt binevenite în familii, din diverse motive, stau acasă ce stau şi se întorc”, a mai precizat managerul. Doctorul Brătoi a precizat că patologia tratată în unitatea pe care o conduce sunt diverse, iar pacienţii, cu vârste de la 20 şi ceva de ani la peste 80 de ani, provin din întreaga ţară.

Condiţii de lux, tratament eficient şi căldură umană
Spitalul din judeţul Olt este căutat atât pentru condiţiile de cazare, considerate de lux, cât şi pentru terapiile medicale folosite în tratarea diverselor afecţiuni de care suferă pacienţii. La superlativ este catalogat şi comportamentul personalului de aici.,,Mi-am adus aici mama, după ce a început să aibă iniţiative nejustificate, să uite ce face sau ce ar trebui. După ce am avut diagnosticul de la medicul specialist, am fost sfătuită să o internez aici. Sunt conştientă că medicii de aici nu-mi mai pot face mama să gândească precum o făcea cu 20-30 de ani în urmă, când se afla în plină maturitate, dar sper să-i amelioreze starea de sănătate astfel încât, la externare, să fiu sigură că nu-şi face rău singură. Am sunat, m-am programat şi când am venit aici a fost totul peste aşteptări. Nu a bătut nimeni apropouri la celebra atenţie ca în majoritatea spitalelor, camerele sunt curate, mâncarea este foarte bună, nu e nevoie să cumpăr medicamente pentru ea şi, în plus, aici desfăşoară tot felul de activităţi menite să le capteze atenţia şi să le insufle încrederea în ei”, ne-a mărturisit Alexandra, fiica uneia dintre paciente. Ea a mai precizat că a impresionat-o foarte mult atitudinea personalului de îngrijire care îi tratează pe bolnavi ca pe nişte oameni, şi nu ca pe… nebuni.

Terapiile alternative pentru un tratament eficient
Pacienţii internaţi la spitalul de la Schitu-Greci îşi petrece timpul, atunci când pot şi starea de sănătate le-o permite, confecţionând diverse obiecte în atelierul de lucru manual, pot picta sau citi, îngriji plantele sau rugându-se. ,,Avem mai multe ateliere în care pacienţii pot desfăşura diverse activităţi. Avem un atelier de croitorie, unul de olărit, avem o bibliotecă, o sală de pictură, una de sport şi, mai nou, o capelă pe care am sfinţit-o şi unde pot veni să se roage”, a spus Brătoi, dezvăluind dorinţa ca odată cu extinderea capacităţii spitalului să dezvolte şi partea de ateliere ca metode alternative de tratare a celor cu minţile rătăcite de greutăţile şi neajunsurile vieţii. Capela de la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu-Greci a început să fie amenajată în urmă cu doi ani. Iniţiativa a aparţinut unui fost director şi a fost transpusă în practică de preotul din comună cu ajutorul pacienţilor. ,,Banii pentru amenajarea capelei au venit de la conducerea unităţii medicale. Mă refer aici la vopsea, la achiziţionarea diverselor obiecte de cult etc. Pictura a fost realizată cu ajutorul pacienţilor în cadrul orelor de terapie altenativă. Avem trei pacienţi cu talent artistic care, pe parcursul a doi ani, sub îndrumarea mea, au realizat paraclisul pe care-l vedeţi”, a susţinut preotul George Sami Dumitrel, cel care se ocupă de liniştea sufletească a celor internaţi aici. Considerând că sănătatea trupească nu este pe deplin realizată fără de a însănătoşi sufletul, Presfinţitul părinte Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţiului, a susţinut iniţiativa. iar zilele trecute, înalta faţă bisericească a sfinţit micul lăcaş de cult destinat bolnavilor psihic din zona Olteniei. A făcut-o de Sfântul Gherasim de la Kefalonia, patronul bolnavilor psihic şi al persoanelor posedate. ,,Însănătoşirea unei persoane nu este pe deplin realizată dacă nu-şi găseşte şi liniştea sufletească necesară, dacă nu este împăcat cu el însuşi şi cu cei din jur, în faţa lui Dumnezeu. Cred că acest lăcaş de cult este extrem de important şi mă bucur că managerul spitalului de aici a înţeles acest lucru şi nu doar că a permis realizarea lui, ci a contribuit la amenajare prin sprijinul acordat”, a declarat Presfinţitul părinte Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţiului.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Senatorul Andra Bică, apel pentru finanțarea și reformarea educației: „Este cheia dezvoltării noastre”

”Astăzi, vreau să vă supun atenției un mesaj ferm și clar: educația reprezintă piatra de temelie a viitorului nostru ca națiune. Într-o...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI