„Va fi primul baraj din lume pictat în totalitate. Ce voi picta pe el nu pot să spun, pentru că încă sunt în căutarea formulei celei mai potrivite. Dar tot ce pot să spun este că barajul Brădișor va fi pictat. Cred că voi începe în acest an și voi încheia în 2025-2026”, a spus Adrian Luță, la podcastul „În Lumină”, realizat de Jana Sdreală.
Ca de obicei, profesorul Luță va lucra singur. Va fi o provocare, un amestec între artă și curaj aproape la limită. Dar mereu a vrut să facă lucruri diferite. ”Îmi place la acest baraj că are vreo trei terasamente care mă vor ajuta mult să lucrez. Voi folosi un ham, o schelă, nu va fi ușor. Pereții barajului trebuie curățați și tratați cu amorsă. Va trebui să folosesc culori foarte bune, culori de longevitate, care să țină măcar șapte-opt ani”.
Adrian a realizat și câteva simulări ale picturii, dar încă se află în căutare. „ Să fie estetică, să se încadreze în zonă, să fie și educativă”, spune el. Rămâne de văzut dacă temerarul artist va primi si autorizațiile necesare din partea Hidroelectrica, pentru această lucrare de mari proporții.
Adrian Luță este profesor de desen la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea. S-a făcut remarcat după ce a pictat singurele panouri absorbante din plexiglas din orașul în care locuiește, cu imaginile Râmnicului de altădată. Lucrarea a fost realizată pe 58 de panouri amplasate pe o lungime de aproximativ 200 de metri și a fost propusă pentru includerea ei în Guiness Book ca singura de acest gen realizată pe o asemenea dimensiune. Ulterior, a pictat în diferite orașe și comune, pe școli, pe grădinițe, pe parcări supraetajate. A pictat personaje istorice, personaje de desene animate, clădiri de patrimoniu. A pictat și pe copaci în culori ecologice, chipuri, frunze, flori. Dar ce n-a pictat!
Nu în ultimul rând, a participat la festivaluri de profil de la Kosovo și Germania. Iar o lucrare street art de-a profesorului Adrian Luță se regăsește chiar pe Zidul Berlinului.