Ingrediente (pentru 6 porții):
Pentru umplutură:
- 6-8 ardei grași (preferabil de dimensiune medie)
- 500 g de carne tocată (porc, vită sau amestec)
- 100 g de orez
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 1 morcov mic (dat pe răzătoare)
- 1 ou
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt (tocat)
- Sare și piper după gust
Pentru sos:
- 500 ml de suc de roșii sau bulion
- 200 ml de apă
- 1 lingură de făină
- 1 lingură de zahăr (opțional, pentru a reduce aciditatea)
- 2 foi de dafin
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Pregătirea ardeilor:
- Spălați ardeii, tăiați capacul (partea cu codița) și îndepărtați semințele și nervurile din interior.
- Clătiți bine și lăsați ardeii să se scurgă pe un prosop de bucătărie.
- Prepararea umpluturii:
- Într-un bol mare, amestecați carnea tocată, orezul spălat și scurs, ceapa, morcovul, oul, cimbrul, pătrunjelul, sarea și piperul.
- Frământați bine compoziția până devine omogenă.
- Umplerea ardeilor:
- Umpleți fiecare ardei cu compoziția de carne și orez, având grijă să nu îi îndesați prea tare (orezul se va umfla în timpul gătirii).
- Puneți capacul fiecărui ardei la loc sau acoperiți deschiderea cu o felie subțire de roșie.
- Prepararea sosului:
- Într-o oală mare sau o cratiță adâncă, încingeți ușor făina într-o lingură de ulei până devine aurie.
- Adăugați sucul de roșii, apa, zahărul, sarea, piperul și foile de dafin.
- Aduceți sosul la fierbere, amestecând pentru a preveni formarea cocoloașelor.
- Gătirea ardeilor:
- Așezați ardeii în oală, în picioare, și turnați sosul de roșii peste ei, astfel încât să fie acoperiți aproape complet.
- Acoperiți oala cu un capac și fierbeți la foc mic timp de 40-50 de minute.
- Alternativ, puteți coace ardeii în cuptor la 180°C timp de aproximativ 1 oră, într-un vas termorezistent acoperit.
- Servirea:
- Ardeii umpluți se servesc calzi, cu smântână sau iaurt alături.
- Opțional, îi puteți presăra cu pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.
Sugestii:
- Pentru o variantă vegetariană, înlocuiți carnea cu ciuperci tocate sau cu un amestec de legume și orez.
- Ardeii umpluți pot fi păstrați la frigider timp de 2-3 zile și sunt la fel de gustoși când sunt reîncălziți.
Această rețetă tradițională de ardei umpluți va aduce bucurie pe masa familiei tale. Poftă bună!