No menu items!
luni, martie 17, 2025

Tocăniță de vită cu legume – un preparat binevenit oricând

Tocănița de vită cu legume este un preparat clasic și reconfortant, perfect pentru o masă de prânz sau cină hrănitoare. Carnea de vită fragedă și legumele gătite încet într-un sos aromat se îmbină armonios pentru a crea un fel de mâncare care își găsește locul în orice bucătărie tradițională.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ingrediente (pentru aproximativ 6-8 porții):

Pentru tocăniță:

  • 800 g de carne de vită (spată, pulpă sau antricot) tăiată cuburi
  • 3 linguri de ulei
  • 2 cepe mari (tăiate mărunt)
  • 2 morcovi (tăiați rondele)
  • 2 ardei grași (roșii sau galbeni, tăiați fâșii)
  • 4-5 cartofi (tăiați cuburi mari)
  • 200 g de roșii în suc propriu (sau 3 roșii proaspete tăiate cuburi)
  • 2-3 căței de usturoi (tăiate mărunt)
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt (tocat)
  • Sare și piper după gust
  • 750 ml de apă sau supă de vită

Mod de preparare:

  1. Pregătirea cărnii de vită:
    1. încălziți uleiul într-o oală mare cu fund gros.
    1. Adăugați bucățile de carne de vită și rumeniți-le bine pe toate părțile, aproximativ 6-8 minute.
    1. Scoateți carnea din oală și puneți-o deoparte.
  2. Călirea legumelor:
    1. între timp, într-o oală mare, căliți ceapa în uleiul rămas de la carne, până devine aurie.
    1. Adăugați morcovii, ardeii grași și usturoiul. Căliți totul timp de 4-5 minute.
  3. Adăugarea cărnii și lichidului:
    1. Puneți carnea rumenită înapoi în oală.
    1. Adăugați roșiile în suc propriu (sau roșiile proaspete tăiate) și amestecați.
    1. Turnați apa sau supa de vită peste carne și legume.
    1. Adăugați frunza de dafin, boiaua dulce, cimbrul, sare și piper după gust.
  4. Gătirea tocăniței:
    1. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1 oră și 30 de minute sau până când carnea este fragedă.
    1. Verificați ocazional și completați cu apă dacă este nevoie.
  5. Adăugarea cartofilor:
    1. După ce carnea este aproape gata, adăugați cartofii tăiați cuburi mari și mai lăsați la fiert 20-25 de minute, până ce cartofii sunt moi.
  6. Finalizarea preparatului:
    1. Când tocănița este gata, opriți focul și presărați pătrunjelul tocat proaspăt deasupra.
    1. Lăsați tocănița să se odihnească 10 minute înainte de a o servi.

Sugestii de servire:

  • Se servește fierbinte, alături de mămăligă sau pâine proaspătă.
  • Pentru un plus de aromă, puteți adăuga o lingură de smântână în farfurie.

Această tocăniță de vită cu legume este un preparat reconfortant, bogat în arome și plin de savoare, perfect pentru zilele răcoroase. Poftă bună!

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Scandal uriaș în AUR! Deputatul Bogdan Velcescu îi cere demisia lui Claudiu Târziu, acuzându-l de sabotaj

Într-o postare pe Facebook, Velcescu l-a acuzat pe Târziu că își critică partidul fix în momentele în care AUR...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI