Ingrediente (pentru aproximativ 6-8 porții):
Pentru tocăniță:
- 800 g de carne de vită (spată, pulpă sau antricot) tăiată cuburi
- 3 linguri de ulei
- 2 cepe mari (tăiate mărunt)
- 2 morcovi (tăiați rondele)
- 2 ardei grași (roșii sau galbeni, tăiați fâșii)
- 4-5 cartofi (tăiați cuburi mari)
- 200 g de roșii în suc propriu (sau 3 roșii proaspete tăiate cuburi)
- 2-3 căței de usturoi (tăiate mărunt)
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt (tocat)
- Sare și piper după gust
- 750 ml de apă sau supă de vită
Mod de preparare:
- Pregătirea cărnii de vită:
- încălziți uleiul într-o oală mare cu fund gros.
- Adăugați bucățile de carne de vită și rumeniți-le bine pe toate părțile, aproximativ 6-8 minute.
- Scoateți carnea din oală și puneți-o deoparte.
- Călirea legumelor:
- între timp, într-o oală mare, căliți ceapa în uleiul rămas de la carne, până devine aurie.
- Adăugați morcovii, ardeii grași și usturoiul. Căliți totul timp de 4-5 minute.
- Adăugarea cărnii și lichidului:
- Puneți carnea rumenită înapoi în oală.
- Adăugați roșiile în suc propriu (sau roșiile proaspete tăiate) și amestecați.
- Turnați apa sau supa de vită peste carne și legume.
- Adăugați frunza de dafin, boiaua dulce, cimbrul, sare și piper după gust.
- Gătirea tocăniței:
- Lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1 oră și 30 de minute sau până când carnea este fragedă.
- Verificați ocazional și completați cu apă dacă este nevoie.
- Adăugarea cartofilor:
- După ce carnea este aproape gata, adăugați cartofii tăiați cuburi mari și mai lăsați la fiert 20-25 de minute, până ce cartofii sunt moi.
- Finalizarea preparatului:
- Când tocănița este gata, opriți focul și presărați pătrunjelul tocat proaspăt deasupra.
- Lăsați tocănița să se odihnească 10 minute înainte de a o servi.
Sugestii de servire:
- Se servește fierbinte, alături de mămăligă sau pâine proaspătă.
- Pentru un plus de aromă, puteți adăuga o lingură de smântână în farfurie.
Această tocăniță de vită cu legume este un preparat reconfortant, bogat în arome și plin de savoare, perfect pentru zilele răcoroase. Poftă bună!