Vâlcea: Descinderi la mafia afacerilor cu fier vechi

Peste 40 de percheziţii au avut loc, marţi, în Vâlcea, Călăraşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti, la persoane bănuite că fac parte din mafia fierului vechi, potrivit IGPR. Procurorii şi poliţiştii au în lucru două dosare, în care verifică 16 societăţi comerciale care ar fi produs statului un prejudiciu de 66 de milioane de lei.

0

Conform anchetatorilor, în cele două dosare penale sunt cercetaţi 28 de suspecţi, persoane fizice şi juridice. Cei în cauză sunt suspecţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. “Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, bănuiţii ar fi operaţionalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanţul tranzacţional a unor societăţi cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziţii deşeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale. De asemenea, în calitate de furnizori ai societăţilor administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, ar fi omis să evidenţieze în contabilitate livrări către diverşi parteneri beneficiari. Astfel, s-a stabilit că bănuiţii ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăţi comerciale, iar prin intermediul acţiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziţii de la persoane fizice şi juridice. În vederea recuperării prejudiciului stabilit în cauză, vor fi dispuse măsuri legale.
Percheziţiile au ca obiect documentarea şi investigarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite la săvârşirea de infracţiuni sau rezultate din acestea şi conducerea bănuiţilor la sediul Direcţiei de investigare a criminalităţii economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.
La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de investigare a criminalităţii economice, Direcţia de investigaţii criminale, precum şi din cadrul Serviciilor de investigare a criminalităţii economice – D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov şi I.P.J. Vâlcea, aceştia beneficiind de sprijinul specialiştilor criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică, cel al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru intervenţii şi acţiuni speciale şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării de Jandarmi Mobile «Matei Basarab» Ploieşti” , a anunţat Poliţia Română.

Facebook Comments