Vâlcea: A fost sfințită biserica mănăstirii lui Becali, în care femeile nu au voie, fiind considerate ispite

Luni, 12 noiembrie, a fost sfinţită biserica mănăstirii ridicate de Gigi Becali la Comanca-Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea. Becali a decis ca femeile, considerate ispite, să nu aibă acces în lăcaş, copiind astfel modelul athonit de la mănăstirea Frăsinei din comuna Muereasca. În urmă cu câţiva ani, el a cumpărat 30 de hectare din pădurea Comanca de la urmaşii boierului Seltea şi încă de atunci şi-a marcat teritoriul cu o plăcuţă: „Proprietate privată! Accesul interzis femeilor!”.

0

Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” a fost sfinţită de însuşi ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, alături de un impresionant sobor de preoţi şi în prezenţa unui mare număr de credincioşi. La eveniment a participat şi Becali, vizibil afectat după recentul accident. Potrivit unor surse, de această dată a refuzat să stea la poze cu admiratorii, iar buzunarele sale nu au mai fost atât de generoase pentru „popor”. Actualmente, mănăstirea are 15 cabane în care locuiesc 11 călugări.

Ilegalităţi şi controverse

Latifundiarul a început lucrarea înainte ca Primăria Băile Olăneşti să îi emită autorizaţiile necesare, ulterior fiind şi amendat din această cauză. În anul 2021, preotul paroh Emilian Groşenoiu opina pentru Indiscret în Oltenia că femeia nu poate fi scoasă din biserică în secolul 21, iar astfel de manifestări nu pot fi generate decât de „o minte diabolică”: „Nici Dumnezeu nu a fost misogin, din contră, a avut femeile lângă El. Femeile sunt păcătoase? Fals! Trebuie să lase pe toată lumea să vină (…). Biserica e o instituţie publică până la urmă. Dacă faci o instituţie publică, nu poţi să îngrădeşti cuiva accesul. Acolo intră oricine, şi cel păcătos şi cel drept. Şi românul şi alte naţii, şi bărbatul şi femeia. Cum să scoţi femeia din biserică în secolul 21? Fără femei noi nu putem exista. Fecioara Maria e tot femeie, Hristos a ales să se nască dintr-o femeie. Segregările astea între credincioşi pornesc dintr-o mândrie diabolică. Cum să dai tu femeia la o parte când tu eşti născut dintr-o femeie? Ştiu că are o mamă la care ţine, o nevastă, trei fiice. Nu se poate, mai ales în aceste vremuri. (…) Dar mai sunt şi biserici private în ţara asta, care merg pe reguli proprii, că se poate întâmpla orice în vremurile de azi”, potrivit preotului Emilian Groşenoiu.

Facebook Comments