Rm.Vâlcea: Viceprimarul Pîrvulescu, proces „pe viață și pe moarte” la Înalta Curte

Viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu (PNL), își joacă în această săptămână una dintre ultimele șanse la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care l-a declarat incompatibil. Deși termenul inițial era 19 octombrie 2023, ÎCCJ a fixat recent ziua de 23 martie a.c. pentru prima ședință. În cazul în care instanța supremă va menține verdictul ANI, Pîrvulescu nu mai poate exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani. ÎCCJ nu menționează dacă modificarea termenului din dosar s-a făcut în urma cererii uneia dintre părți sau printr-o decizie din oficiu. Virgil Pîrvulescu a declarat pentru Indiscret că a depus la instanță o solicitare pentru judecarea mai rapidă a acestui proces.

0

La Secția de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ se judecă joi, 23 martie, începând cu ora 10.00, recursul lui Virgil Pîrvulescu în procesul cu Agenția Națională de Integritate care, pe 10 octombrie 2021, l-a declarat în stare de incompatibilitate ulterior alegerii în funcția de consilier local pentru mandatul 2020-2024. Aceasta este ultima cale de atac a viceprimarului pentru a anula raportul Inspectorilor de integritate. Pe 22 februarie 2022, Curtea de Apel Pitești i-a respins cererea ca nefondată. Virgil Pîrvulescu susține că ICCJ a reanalizat termenul primei ședințe din acest proces ca urmare a unei cereri pe care a depus-o la instanță: ” Doresc să se termine mai repede”.

Decizia ANI din 10 octombrie 2021

Potrivit deciziei ANI din 10 octombrie 2021, „Pîrvulescu Virgil, viceprimar al Mun. Râmnicu Vâlcea și Funcționar public în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vâlcea – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiovas-a aflat în stare de incompatibilitate ulterior alegerii în funcția de consilier local al Mun. Râmnicu Vâlcea pentru mandatul 2020-2024, întrucât, în perioada 29 septembrie – 26 octombrie 2020, a exercitat simultan și calitatea de funcționar public, deși la data 29 septembrie 2020 a intervenit suspendarea de drept a raportului de serviciu, încălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 492, alin. (1) și (2), lit. l) și art. 513, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019.”

Ce spune legea

art. 513, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia „Suspendarea de drept a raporturilor de serviciu (1) Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una dintre următoarele situaţii: (…) b) este ales, într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă”.

„Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cu ambele picioare la marginea gropii

 La alegerile locale din anul 2020, Virgil Pîrvulescu a obținut 11.912 voturi, situându-se pe poziția secundă după actualul primar Mircia Gutău (16.149 voturi). PNL a reușit cel mai mare număr de consilieri (nouă) în CL Râmnicu Vâlcea, iar Pîrvulescu a devenit viceprimar, cu obiectivul declarat de a-i lua locul lui Gutău la alegerile din 2024. Însă, la ora actuală, Virgil Pîrvulescu se află cu ambele picioare la marginea gropii, atât din cauza acestui proces, cât și ca urmare a relațiilor proaste pe care le are cu conducerea județeană a PNL. Există speculații potrivit cărora chiar dacă va câștiga procesul, nu va fi candidatul liberalilor la Primăria Râmnicu Vâlcea. În politică, linia dintre glorie și decădere este deosebit de sensibilă.

Facebook Comments