Licitația pentru atribuirea celor 79 de trasee de transport județene, grupate de mai- marii CJ Dolj în 24 de loturi a fost publicată în sistemul electronic de achiziții publice pe 4 februarie, după ce, luna precedentă, administrația județeană derulase procedura de dezbatere publică prealabilă, dând piept cu transportatorii nemulțumiți. „Prezenta achiziție publică constă în delegarea serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, în aria teritorială de competență a UAT Judeţul Dolj, stabilind nivelurile de calitate şi condiţiile tehnice necesare efectuării acestui serviciu în condiţii de eficienţă şi siguranţă. Dată fiind complexitatea serviciului de transport judeţean care urmează să fie delegat şi pentru a garanta accesul egal și nediscriminatoriu al operatorilor de transport la piața serviciului public de transport județean, atribuirea contractelor de delegare se va realiza pe loturi, fiecărui lot corespunzându-i o grupă de trasee. Serviciul cuprinde un număr de 79 de trasee structurate pe 24 grupe (loturi)”, se arăta în anunțul de participare. Data de deschidere a ofertelor fusese stabilită pentru 17 martie, dar procedura nu a mai durat atât.
Mai mult erată decât licitație
Pe 23 februarie însă, întreaga licitație a fost anulată. Motivul: „Această procedură a fost anulată automat la anularea ultimului lot”, după cum arată anunțul postat în sistem. De ce au fost anulate loturile până la unul? Dintr-un motiv prezentat generic, dar care începe să apară deja cu o frecvență supărătoare la procedurile de achiziție derulate pe la noi. „Motive anulare: Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, se arată în anunțul din sistemul electronic de achiziții publice. Asta deși, în prealabil, procedura primise avizul ANAP, iar consilierii județeni aprobaseră, din nou, documentația de atribuire, după indicațiile autorității naționale. Trebuie menționat însă că, anterior anulării procedurii, CJ Dolj publicase în sistem o erată de câteva zeci de pagini, cu modificări în documentație la fiecare din cele 24 de loturi licitate.

Transportatorii strâmbă din nas la un sfert din traseele județene
Administrația județeană pare pregătită să ia totul de la capăt, începând cu procedura de dezbatere publică, aflată cam la a treia ediție în ultimele două luni. Următoarea confruntare dintre reprezentanții transportatorilor și cei ai consiliului județean a fost programată pentru 2 martie, la Palatul Administrativ din Craiova. Între timp, au apărut din câte se pare și câteva acțiuni în jusțiție ale transportatorilor care au atacat documentația adoptată de CJ Dolj. Firmele din domeniu cu vechi state în Dolj au acuzat la precedentele întruniri condițiile, considerate restrictive, impuse de administrația județeană, mai ales cele privind clasificarea vehiculelor și la norma de poluare acceptată, precum și modul de alcătuire a loturilor licitate de CJ Dolj. Transportatorii acuză că li se bagă pe gât trasee nerentabile, imposibil de susținut economic, la pachet cu cele care le asigură un minim de venituri, solicitând eliminarea a aproximtiv un sfert dintre traseele propuse de CJ. 19 dintre cele 79 de trasee sunt istoric nerentabile, susțin transportatorii, care solicită ca mai-marii CJ Dolj să gândească un mecanism de compensare a costurilor pentru a-i salva de faliment.