Am trăit s-o vedem şi pe-asta: Proiectul de buget al municipiului reşedinţă de buget prevede mai mulţi bani pentru dezvoltare decât pentru funcţionarea aparatului municipal.
Investiţiile, peste cheltuielile de funcţionare în bugetul Craiovei

Edilii craioveni au la dispoziţie în acest an o sumă record. Este vorba de 1,35 miliarde de lei, cel mai mare buget de care a avut parte Craiova, cel puţin în perioada de după 1989. O premieră absolută se înregistrează şi în modul în care sunt împărţite resursele vistieriei locale, mai bine de jumătate din bani fiind alocaţi secţiunii de dezvoltare, adică investiţiilor preconizate de primărie în acest an.

0

Primăria Craiova a publicat proiectul de buget pe anul acesta, aşteptând sugestii de la contribuabili până la sfârşitul acestei luni. „Primăria municipiului Craiova a iniţiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, pentru Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2023. Persoanele interesate pot trimite sugestii/observaţii până la data de 30.01.2023, utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni, str. Târgului nr. 26”, arată anunţul postat pe site-ul municipalităţii.

„Şoc şi groază” în bugetul Craiovei: Investiţiile pe primul loc!

În premieră absolută, cheltuielile de dezvoltare le depăşesc pe cele de funcţionare. Proiectul de buget pe 2023 prevede venituri de 1,28 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 1,35 de miliarde de lei, edilii având la dispoziţie şi 171 de milioane rămase necheltuite din bugetul pe 2022. Din cele 1,35 de miliarde de lei disponibile, 648 de milioane sunt alocate secţiunii de funcţionare, în timp ce 704 milioane sunt destinate secţiunii de dezvoltare. Este practic prima dată în istoria cunoscută a administaţiei locale craiovene când bugetul de investiţii îl depăşeşte pe cel destinat funcţionării aparatului primăriei. La partea de venituri, municipalitatea craioveană se aşteaptă să colecteze în 2023 nu mai puţin de 244 de milioane de lei din impozite şi taxe locale şi alte 438 de milioane din cotele defalcate din impozitul pe venit, plus alte 101 milioane cote defalcate din TVA. 349 de milioane sunt aşteptate de la UE şi 98 de milioane, cu titlul de subvenţie de la bugetul de stat pentru proiectele cu finanţare europeană derulate de Primăria Craiova. La partea de cheltuieli, cel mai consistent capitol este cel destinat transporturilor, capitol bugetar la care sunt prevăzute cheltuieli de 462 de milioane de lei.

Cheltuieli salariale de 52 milioane lei

Bugetul pe 2023 al Primăriei Craiova, aflat deocamdată la stadiul de proiect, prevede şi în acest an sume mai consistente pentru a umple statele de plată ale primăriei. Suma de 10 milioane de euro prevăzută în bugetul pe 2022 a fost uşor depăşită în proiectul pe acest an, documentul postat pe site-ul municipalităţii craiovene alocând un total de 52 de milioane lei, adică peste 10 milioane de euro în contul cheltuielilor salariale. Proiectul de buget prevede de asemenea pentru 2023 şi suma de 43 de milioane de lei pentru unul din servicii. Primăria şi-a pus deoparte de asemenea un bugetul pe anul curent de 10,3 milioane lei pentru plata dobânzilor şi ratelor la împrumuturile contactate anterior. O altă sumă consistentă din cheltuielile bugetare o reprezintă capitolul de ordine publică şi siguranţa naţională, unde edilii au alocat pentru funcţionarea poliţiei locale nu mai puţin de 31 de milioane lei. Din suma alocată în acest an la capitolul învăţământ, 245 de milioane, 85 de milioane sunt prevăzute la secţiunea de funcţionare şi alte 160 la cea de dezvoltare, majoritatea fiind trecute însă în contul proiectelor cu finanţare europeană. Aşa cum spuneam, capitolul transporturi domină secţiunea de cheltuieli a bugetului local. La secţiunea funcţionare sunt prevăzute 93 de milioane lei, din care 45 de milioane pentru bunuri şi servicii, 35 de milioane ca subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif şi 13 milioane cu titlul de rambursări credite interne, în timp ce la secţiunea de dezvoltare sunt prevăzute sume de 343 de milioane pentru proiecte cu finanţare FEN postaderare şi 26 de milioane cu titlul de cheltuieli de capital.

Fă-ţi iarna car şi vara saună, de la buget

În privinţa investiţiilor punctuale, acestea încep în documentul postat de municipalitate pe propriul site cu sumele destinate pentru reabilitarea şi amenajarea celor două serii centrale ale instituţiei, pentru care sunt alocate în acest an 17 milioane de lei. Sunt prevăzute de asemenea şi investiţii pentru majoritatea unităţilor de învăţământ din oraş. Aici e vorba mai ales de dotarea unităţilor cu mobilier sau echipamente pentru igienizare sau prepararea hranei ori instalarea de centrale termice şi altele asemenea. Notă discordantă face una dintre investiţiile prevăzute pentru Liceul „Matei Basarab” care are prinsă în bugetul pe 2023 suma de 30.000 lei pentru „achiziţie şi montare saună” la sala de sport a unităţii respective.

Parchetul Polivalentei, cât pasajul

Printre investiţiile prevăzute pentru 2023 sunt şi cele destinate zonelor de agrement, primăria alocând 5,9 milioane de lei pentru reamenajarea parcului din zona Corniţoiu, precum şi 3 milioane de lei pentru amenajarea skatepark-ului, dar şi 5 milioane lei pentru achiziţia de echipamente destinate locurilor de joacă conform  acordului-cadru semnat de municipalitate anul trecut. Edilii au mai alocat în proiectul de buget 1,2 milioane lei pentru reparaţia capitală a parchetului din Sala Polivalentă din Craiova. Sume similare, de câte 1 milion de lei, sunt alocate în proiectul de buget pentru reabilitarea pasajelor Electroputere şi Severinului.

238 milioane lei pentru tramvaie şi autobuze

Mai-marii primăriei nutresc ambiţii şi în ceea ce priveşte parcul auto, având în vedere achiziţiile de tractoare, tractoraşe şi autoutilitare, cel mai probabil pentru dotarea unităţilor din subordine. Suma de 7,1 milioane este destinată serviciului de iluminat public din Craiova. Primăria va investi în acest an 2 milioane lei pentru servicii de proiectare şi execuţie la parcările supraetajate planificate a fi realizate în oraş. Alte 1,2 milioane sunt destinate în bugetul pe 2023 pentru realizarea a două staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice amplasate potrivit proiectului de buget în Piaţa Gării. În privinţa vehiculelor, trebuie spus că în 2023 Primăria Craiova şi-a prevăzut la capitolul cheltuieli suma de 146 milioane lei pentru achiziţia de tramvaie, având în vedere contractul deja în curs de derulare semnat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, precum şi suma de 92 milioane lei pentru înnoirea parcului de autobuze prin achiziţia lotului de 30 de autobuze noi.

Facebook Comments