Dezastru în şcolile din Băile Govora: două clase nu au elevi, a V-a are unul, a VI-a doi

Învăţământul din staţiunea vâlceană Băile Govora alunecă spre catastrofal cu fiecare an ce trece. Sistemul de predare simultană se extinde şi s-a ajuns în situaţia incredibilă ca două clase să nu mai aibă niciun elev. Mulți părinți și-au mutat copiii la școlile din comunele limitrofe, care le oferă condiţii mai bune şi un sistem concurenţial sănătos. O statistică pe staţiuni a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea (IŞJ) arată că Govora are aproape cel mai mic număr de preșcolari și școlari, cu excepţia localităţii Voineasa, care însă este mai mult o comună. Condusă de peste 20 de ani de o administraţie perimată şi care s-a dovedit incapabilă să le oferă tinerilor opţiuni, splendida staţiune de odinioară a fost părăsită, devenind un loc plictisitor, pustiu şi fără orizont.

0
Liceul Băile Govora

În „staţiunea de interes naţional” Băile Govora, doar 125 copii mai învaţă la nivelurile preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Statistica pe clase (foto) este o mostră perfectă a decadenţei în sistem. Spre exemplu, clasa I-a şi a II-a au câte cinci copii  care învaţă în regim simultan. În clasa a IV-a şi a XII-a nu există niciun elev încris. Clasa a V-a are un singur elev, a VI-a  doi  şi a VII-a cinci elevi. Cei opt din cele trei clase învaţă, de asemenea, în sistem de predare simultană.  Unde sunt copiii? Mulţi au părăsit Govora împreună cu părinţii lor, alţii  s-au mutat la şcolile din localităţile învecinate.  Spre exemplu, peste 20 de părinţi din staţiune şi-au înscris copiii la Păuşeşti-Otăsău, unde primesc  şi o masă (supă, felul doi şi fruct) şi au condiţii foarte bune de studiu. Şi dacă la Govora mai învaţă 125 de copii, la Păuşeşti învaţă 192.

Staţiunea Ocnele Mari, un bun exemplu

Potrivit datelor IŞJ Vâlcea, Băile Govora este surclasată până şi de Ocnele Mari care, deşi  se află la zece kilometri  de Râmnicu Vâlcea, a reuşit să stopeze migraţia  din şcoli şi grădiniţe şi să nici nu ajungă la predarea simultană. Astfel, în sistemul preşolar sunt înscrişi 61 de copii  care învaţă în patru clase individuale; 73 de copii din învăţământul primar învaţă în cinci clase individuale şi 71 de elevi de gimnaziu sunt repartizaţi în patru  clase individuale. Numărul preşcolarilor şi elevilor din majoritatea staţiunilor vâlcene este net superior Govorei: Călimăneşti – 982, Horezu – 2007, Băile Olăneşti – 333, Ocnele Mari – 205. Cele mai multe dintre  aceste staţiuni  au devenit centre care au adunat elevii din zonele învecinate, creând  astfel un învăţământ local durabil şi calitativ. Govora nu a reuşit. De ce?

Dacă şcoală nu e, nimic nu e

Primarul Mihai Mateescu, de profesie învățător, a scăpat printre meandrele concretului avuţia cea mai de preţ a unei comunităţi şi prima lui datorie de edil: şcoala. I-a lipsit viziunea şi nu a fost capabil să exploateze uriaşul potenţial al Govorei. Familiile tinere par să se fi săturat de promisiunile  fluturate de acesta: clase de predare în limba chineză, temple budiste, temple taoiste,  heliporturi etc. Au plecat, ce să facă aici? Govora a devenit, fatalmente, stațiunea ocolită de operatorii de transport în comun, de filialele bancare, de investitori. Cu peste 100 de ani în urmă, aici exista viață. Veneau să se trateze mari nume şi se dezvoltase un puternic sistem de învăţământ balneo. Ce vremuri!

Facebook Comments