După ce a făcut ravagii prin satele din Dolj, taxa pe gunoi se pregăteşte să poposească în municipiul reşedinţă de judeţ, să-i „fericească” şi pe craioveni
La vremuri noi – taxe noi, ultima fiţă în materie ajunge şi în Craiova

Vestea bună e că taxa propusă pentru locuitorii Băniei e mai mică decât tariful încasat la această oră de Salubritate. Vestea proastă e că, spre deosebire de tariful de salubrizare, uitat într-un colţ al facturii la întreţinere, taxa devine apanajul portăreilor Primăriei, Direcţia de impozite şi taxe transformându-se practic în serviciu de contracte-încasări-notificări-executări silite al operatorului privat care asigură colectarea deşeurilor la nivel judeţean.

0

Taxa de salubrizare pentru craioveni face obiectul unui regulament municipal aflat deocamdată la stadiul de proiect. Documentul a fost pus în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul primăriei, unde aşteaptă propuneri, amendamente şi sugestii până în luna aprilie. Printre documentele postate de edili sunt cuprinse şi diferitele tipuri de declaraţii de impunere pe care contribuabilii vor fi nevoiţi să le depună pentru a fi luaţi în evidenţă şi taxaţi de portăreii primăriei.
Pentru persoanele fizice, instituirea noii taxe se anunţă ca o economie, întrucât cuantumul propus pentru anul acesta este inferior tarifului pe persoană perceput la ora actuală de sereleul municipal de salubritate. Salubritate Craiova SRL percepe pentru persoane fizice 10,77 lei/persoană/lună + TVA=12,82 lei persoană/lună, inclusiv TVA, în virtutea unei hotărâri de consiliu local din 2020. Noua taxă de salubrizare nu conţine TVA, craiovenii fiind astfel obligaţi să plătească doar 11 lei/persoană/lună către bugetul local. Taxa este împărţită în două categorii distincte: 9 lei pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer şi 2 lei pentru deşeurile reciclabile, pentru care operatorul privat a anunţat deja că va purcede la distribuirea de pubele dedicate în perioada următoare.

Edilii nu taxează abuziv, ci … „estimativ”

În ceea ce priveşte persoanele juridice sau practicanţii de profesii liberale de pe raza municipiului Craiova, aceştia sunt îndemnaţi să semneze cu încredere contracte individuale cu operatorul privat de salubrizare desemnat la nivel judeţean. În lipsa unor astfel de contracte, vor fi nevoiţi să depună şi ei la primărie o declaraţie de impunere sau să fie taxaţi din oficiu, cu 144 de lei pe metru  cub, potrivit unui algoritm gândit de edili pentru fiecare categorie de folosinţă al clădirii, în funcţie de suprafaţă. Tabelul postat pe site-ul municipalităţii stabileşte, spre exemplu, un volum de 0,060 metri cubi pentru fiecare 10 metri pătraţi de birouri, 0, 240 metri cubi pentru fiecare 10 metri pătraţi de magazin pe lună, 1,290 metri cubi pentru fiecare masă dintr-un restaurant pe lună, ori 0,49 metri cubi pentru fiecare pat dintr-o unitate spitalicească etc. În privinţa persoanelor fizice, lipsa declaraţiilor de impunere nu scuteşte de plata taxei, ba chiar te poate duce la triplarea acesteia, potrivit proiectului de regulament. Astfel, după cum arată documentul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova, „pentru proprietarii de imobile cu destinaţie rezidenţială/mixtă cuantumul taxei de salubrizare se va stabili pe baza oricăror date şi informaţii obţinute de organul fiscal local, iar în situaţia în care nu va fi posibilă determinarea numărului de persoane dintr-o locuinţă, se va estima un număr de 3 persoane”.   

Funcţionarii primăriei, portăreii Iridex

Pe lângă sistemul de calcul, cel mai ciudat aspect al regulamentului îl constituie faptul că transformă practic o bună parte de aparatul de lucru al Primăriei Craiova în serviciu de încheiere contracte/facturare/încasare silită în folosul operatorului privat de salubrizare, banii colectaţi prin taxa de salubrizare făcând o simplă haltă în bugetul local în drum spre operator, în baza facturilor primite prin intermediul ADI Eco Dolj. Iată ce prevede Regulamentul, spre exemplu, în cazul Direcţiei de impozite şi taxe a primăriei: „În vederea unei cât mai bune gestionări a sistemului de management integrat al deşeurilor, compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Craiova îndeplinesc următoarele atribuţii: 1.        Direcţia impozite şi taxe, care administrează fiscal taxa specială de salubrizare: a) urmăreşte depunerea declaraţiilor de impunere/ rectificativă a taxei speciale de salubrizare de către utilizatorii serviciului de salubrizare şi asigură înregistrarea acestora în evidenţa fiscală, încasează taxele speciale de salubrizare datorate; b) în scopul exercitării activităţii de colectare a taxelor speciale de salubrizare, organizează pentru fiecare utilizator al serviciului de salubrizare evidenţa taxei speciale de salubrizare; c) desfăşoară toate activităţile necesare privind constatarea, controlul fiscal şi executarea silită în vederea colectării la bugetul local al municipiului Craiova a taxei speciale de salubrizare; d) colaborează cu compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Craiova şi ADI ECODOLJ în vederea unei cât mai bune gestionări a sistemului de management integrat al deşeurilor”. În plus, în cazul utilizatorilor non-casnici, sarcinile funcţionarilor municipali sunt şi mai complexe. Astfel, potrivit regulamentului, operatorul trimite în prima săptămână a fiecărei luni municipalităţii o listă cu firmele care nu au încheiat un contract individual de salubrizare, împuterniciţii primarului, cel mai probabil poliţiştii locali fiind obligaţi să-i notifice pe toţi în câteva zile, iar după un răgaz mai mic de două săptămâni să le aplice sancţiuni contravenţionale pentru neîncheierea contractului, iar apoi să-i dea pe mâna celor de la impozite şi taxe, care să-i notifice la rândul lor pentru depunerea unei declaraţii de impunere şi, în lipsa acesteia, să-i taxeze din oficiu, conform algoritmului municipal.

De menţionat că, pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de regulament, atât craiovenii cât şi firmele din municipiu sunt pasibile şi de amenzi.

Facebook Comments