Ionuţ Stroe, PNL: Pariul de 30 de miliarde al României

0

Până în 2026, România va cheltui ţintit, pentru dezvoltare şi reforme, din bani europeni, 30 de miliarde de euro, sumă negociată încă de anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis. Este vorba de Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă şi sunt bani care vin separat de fondurile europene „clasice”.
După nici 3 luni de la instalare, guvernul condus de PNL şi coaliţia care îl susţine au pus pe masă un proiect agreat cu preşedintele Iohannis, cu care se va merge la discuţii la Bruxelles. Vorbim de un consens politic major, realizat în timp record, pentru marile priorităţi ale României.
Aici vor intra domeniile unde ştim că avem nevoie, structural, să recuperăm distanţa faţă de vest – iată câteva dintre ele:

4,4 miliarde de Euro pentru Educaţie, bani pentru investiţii în şcoli, digitalizare şi reducerea abandonului şcolar.

3,4 miliarde Euro pentru Sănătate,  bani pentru spitale, digitalizare în relaţia medic-pacient şi investiţii în partea de prevenţie.

9,5 miliarde Euro pentru Transport, unde sunt şi fonduri pentru drumuri, autostrăzi, dar şi pentru căile ferate şi mobilitatea urbană.

6,8 miliarde pentru Mediu, unde vom putea investi către împăduriri, managementul deşeurilor şi economia circulară.

Este o nevoie uriaşă de investiţii, dar şi de reforme. Proiectele care vor fi negociate în perioada următoare cu Uniunea Europeană nu sunt doar construcţii, clădiri sau drumuri, ci şi investiţii în sisteme care trebuie să modernizeze statul, serviciile sale şi felul în care lucrează acesta cu cetăţenii.

Proiectele trebuie derulate până în 2026 cel târziu, aşadar este nevoie de o mobilizare generală şi rapidă pe partea de capacitate de implementare. Este o ocazie foarte mare să realizăm o schimbare profundă în multe domenii critice şi universale (cum sunt, de exemplu, sănătatea şi educaţia), care afectează în mod egal românii din toate regiunile, din toate zonele de dezvoltare.

Până la rezultatul concret al negocierilor, să nu uităm că acestor fonduri li se vor adăuga în următorii 7 ani şi banii din noul buget UE, bani ce vor susţine alte proiecte structurale, care privesc şi fiecare regiune în parte. Cele două surse de finanţare trebuie privite împreună, ca un motor ce va împinge România spre dezvoltare.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments