După un an de restricţii cauzate de pandemia de coronavirus
Românii tânjesc după concerte, iar mulţi s-ar vaccina pentru asta

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) susţine că, la un an de la debutul pandemiei de coronavirus, 9 din 10 vor să poată merge din nou la concerte şi evenimente culturale. Majoritatea ar accepta orice fel de măsură de siguranţă impusă, inclusiv să se testeze.

0

Astfel, 90% dintre toţi cei chestionaţi au răspuns că vor să participe la evenimente dacă situaţia va permite organizarea acestora, peste 72% sunt dispuşi să se vaccineze pentru a putea participa, în timp ce procentul creşte în cazul celor dispuşi să se testeze, la peste 76%. În ceea ce priveşte participarea internaţională, 80% ar participa la un asemenea eveniment dacă ar şti că se permite testarea publicului, iar aproape 60% se simt confortabil cu orice capacitate de persoane admise la eveniment. Mutarea în mediul online nu este considerată o soluţie bună de aproape 90%, iar 82% ar purta mască dacă organizatorii le cer asta. „Semnalul dat de publicul român este clar: toată lumea vrea să revină la evenimente. Depunem eforturi uriaşe pentru a convinge autorităţile să se aşeze la aceeaşi masă cu noi şi împreună să găsim soluţii pentru redeschiderea sectorului cultural. Din păcate, până acum nu avem nicio concluzie, însă suntem dispuşi să muncim zi şi noapte pentru a veni cu un plan de redeschidere care să ia în calcul toate variantele”, afirmă Guido Janssens, preşedinte AROC.

„Suntem cel mai afectat sector şi, la exact un an de la închidere, nu a existat vreun moment un grup de lucru la nivel guvernamental care să ofere predictibilitate organizatorilor, să înţeleagă problemele şi să găsească soluţii. Doar la Ministerul Culturii am găsit înţelegere, însă şi ei se lovesc de aceeaşi indiferenţă din partea Guvernului. Există soluţii, putem pune la dispoziţia autorităţilor studii, propuneri de măsuri şi documente de sute de pagini realizate de experţi, care arată că evenimentele se pot relua în siguranţă. Noi solicităm acelaşi lucru pe care l-am solicitat încă de la început: crearea unui grup de lucru, la nivel de Prim-Ministru, care să analizeze opţiunile de redeschidere a sectorului nostru şi urgentarea aprobării schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural”, mai transmite reprezentantul asociaţiei.

Sondajul de opinie privind participarea la evenimente în 2020 şi 2021 a avut un număr de 13.568 de respondenţi (persoane care au participat activ la evenimente în 2019, indiferent de vârstă sau sex, de pe teritoriul României) şi s-a desfăşurat în perioada 3 – 12 februarie 2021. Chestionarul are o marjă de eroare de 1%.
Distribuţia chestionarului a fost făcută prin newslettere trimise de către principalele companii de ticketing din România către baza de date de cumpărători activi şi informări ale membrilor AROC către bazele de date şi urmăritori activi.
Din cei peste 13.000 de respondenţi care au participat la sondaj, o treime au participat la 2 – 5 evenimente live în 2020, iar dintre aceştia, aproximativ 90% s-au simţit bine şi în siguranţă. Peste 80% au spus că au respectat orice măsură doar ca să poată participa, chiar dacă unora dintre ei le-au displăcut.

Facebook Comments