Ionuţ Stroe, PNL: Cum a gestionat România criza, după 1 an de pandemie

0

A trecut 1 an de la începutul pandemiei şi de la primele măsuri de restricţie mai severe. Este un an în care am învăţat multe, un an cu multă suferinţă, cu multe incertitudini şi necunoscute, cu o criză care nu s-a terminat, dar după care România poate enumera câteva lucruri bune şi reuşite în felul în care a gestionat situaţia:

1. MĂSURI FLEXIBILE. Măsurile luate în România în starea de alertă, pe durata acestui an, au fost mult mai flexibile faţă de alte ţări care au limitat mult mai sever libertatea de circulaţie şi economia. S-au luat măsuri mai dure doar în acele localităţi unde au apărut probleme serioase, după indicatori anunţaţi înainte, evitând închideri generalizate. Respectarea acestor măsuri, de cei mai mulţi dintre cetăţeni, ne-a permis să păstrăm economia deschisă.

2. BILANŢ ECONOMIC BUN. Ca urmare, România a reuşit, după blocajul iniţial, un final de an 2020 mai bun, având cea mai mare creştere economică din UE (+5,6% în trim. 3 din 2020 şi +4,8% în trim. 4 din 2020), care ne dă speranţe pentru revenire, mai ales prin investiţii, în 2021. Situaţia a fost remarcată şi de presa internaţională.

3. REDESCHIDEREA ŞCOLILOR. Am reuşit o redeschidere parţială a şcolilor, o revenire a elevilor în clase, lucru important, mai ales pentru copiii din învăţământul primar. Ele vor rămâne aşa, dacă şi acolo unde situaţia nu se agravează peste un anumit nivel. Şi ne propunem să rămână deschise cât mai mult timp.

4. SPITALE PREGĂTITE ÎN TIMP RECORD. Sistemul medical, în ciuda problemelor care persistă şi care necesită o reformă mai profundă, a reuşit să fie pregătit într-un timp record pentru a face faţă valului continuu de pacienţi COVID-19, iar stocurile de urgenţă, care erau goale la preluarea guvernării de către PNL, au fost asigurate.

5. ÎN TOP LA VACCINARE. Suntem, după două luni, pe un loc de top la vaccinare în Europa şi chiar în lume, cu 1,2 milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin şi peste 1,8 milioane de doze administrate. Mai îmbucurător este că a crescut şi numărul celor care doresc să se vaccineze, conform sondajelor, şi creşte continuu numărul de doze disponibile.

6. AM MENŢINUT MULTE LOCURI DE MUNCĂ. Numărul de angajaţi înregistraţi în România în ianuarie 2021este sensibil egal cu cel din ianuarie 2020, deşi ştim că sunt sectoare mai afectate de criză pe care dorim să le sprijinim. Totodată, salariul mediu net a crescut într-un an de criză profundă cu 7%, iar inflaţia a fost doar 2,2%.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments