Termoficarea Craiovei – există soluţii, dar nu şi voinţă politică!

0

Tot mai mulţi craioveni, de frica frigului ce urmează să le intre în case şi în oase, sătui fiind să aştepte soluţia salvatoare a celor cărora le-au acordat încrederea (a se citi votul), se gândesc să se debranşeze de la reţeaua de termoficare şi să-şi monteze centrale de apartament. Primăria Craiova visează frumos la (ne)rezolvarea problemei căldurii din apartamentele craiovene prin centralele de cartier.

De ce nu e bună soluţia descentralizată cu centrale termice de apartament sau centrale de cartier? Iată, pe scurt, câteva argumente greu de combătut:

          1) Creşte poluarea în interiorul oraşului (mai multe coşuri de evacuare a gazelor arse, de fapt cam 62.000, câte apartamente sunt în Craiova – în cazul soluţiei cu centrale de apartament sau peste o sută – în cazul centralelor de cartier), iar noi toţi vorbim de Craiova oraş verde, tendinţa europeană este „0” emisii de CO2 până în 2050!

          2) Are o eficienţă mult scăzută faţă de un grup în cogenerare, grup ce produce atât energie termică, cât şi electrică;

          3) Va genera consumuri mult mai mari de combustibil fosil (gaze naturale) faţă de varianta centralizată;

          4) Bulversează tot oraşul! Alimentarea cu gaze naturale pentru întreg oraşul Craiova ar trebui reproiectată ca să facă loc pentru alimentarea cu gaz a miilor de centrale individuale sau chiar de cartier.

Cred că deja este limpede pentru toată lumea că soluţia descentralizată cu centrale de cartier sau cu centrale de apartament nu este cea bună, nemaipunând la socoteală faptul că există un Obiectiv UE: interzicerea până în 2030 a centralelor individuale „de apartament” pe gaze naturale în întreaga Uniune Europeană.

În urma unor analize având ca obiect sistemele de încălzire din 14 ţări membre UE, s-a constatat că „90% din cererea de energie termică din Europa se acoperă cu tehnologii cunoscute, respectiv sisteme municipale de încălzire centralizată cu grupuri în cogenerare de înaltă eficienţă”. Ca atare, şi în Craiova, este necesar şi un plan pentru eficientizarea sistemului centralizat. Iată principalele puncte ale acestuia:

Trecerea reţelei primare de agent termic (conducte supraterane si subterane) din proprietatea CEO în proprietatea unei noi societăţi, înfiinţată prin fuziunea SE Craiova ll (Ministerul Energiei 75%) cu activele viabile ale Primăriei Craiova (Consiliul Local Craiova 25%). Numai în acest fel se vor putea atrage fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea reţelei de agent primar care, în prezent, are pierderi (medii anuale) de 20% (iarna pierderile ajungând la 40%).

Construirea unui grup nou pe gaze naturale în cogenerare şi de înaltă eficienţă energetică la SE Craiova ll. Numai în acest fel se va elimina complet cărbunele din termocentrala Craiova ll şi se va reduce masiv poluarea actuală cu praf, emisii de azot şi sulf. Grupul energetic nou în cogenerare are deja studiul de fezabilitate întocmit şi se poate aplica la Comisia Europeana pentru finanţare din Fondul de Modernizare constituit cf. art.10d din Directiva C.E. nr. 410/2018.

Facilitarea montării pe fiecare bloc, pe fiecare proprietate, a unor panouri solare astfel încât apa caldă să fie asigurată în acest mod, cel puţin pe timpul verii, reducând astfel consumul de gaze naturale şi implicit poluarea în municipiul Craiova. Acest proiect are finanţare 100% din fonduri europene!

Totul este ca voinţa politică şi expertiza să lucreze împreună pentru confortul termic al cetăţenilor şi reducerea poluării, deci pentru sănătatea craiovenilor.

Facebook Comments