5 veşti bune din bugetul pe 2021

0

Săptămâna a început cu dreptul, după ce Guvernul Cîţu a reuşit să finalizeze bugetul pentru anul în curs. Legea vine în Parlament, iar noi ne vom asigura că va fi votată repede. Administraţia publică locală şi cea centrală au nevoie de buget cât mai curând.

ECONOMIA VA CREŞTE. Deşi traversăm o criză globală, prima veste bună este că în 2021 România va avea creştere economică: plus 4,3%, după un an în stare de urgenţă sau în stare de alertă. Asta înseamnă locuri de muncă păstrate, dar şi locuri de muncă noi şi afaceri care vor reveni pe plus.

INVESTIŢII RECORD. A doua ştire pozitivă este că vor continua şi vor creşte investiţiile publice. Vorbim de aproape 62 de miliarde de lei care vor merge de la buget spre economie şi spre proiecte cheie. Este o reţetă bună, pentru că aşa se iese dintr-o criză, stimulând mediul privat. Sunt bani din taxele românilor care se întorc la români, pe lângă fondurile UE care vor fi şi ele la un maxim istoric.

BANI PENTRU SĂNĂTATE. A treia veste bună este că sistemul sanitar primeşte finanţarea pentru a face faţă crizei COVID-19, suma totală fiind chiar peste anul 2020. Ne facem speranţe, aşadar, că vaccinarea îşi va atinge ţinta de 70% din populaţie până în septembrie şi că vom face un pas mare spre revenirea la normalitate.

FĂRĂ ALTE ÎMPRUMUTURI. A patra ştire care trebuie să ne bucure este că nu va trebui să ne împrumutăm ca ţară mai mult decât în mod obişnuit, iar finanţele publice vor fi sub control. Va exista deficit bugetar, dar într-o limită suportabilă, negociată cu UE. Să nu uităm că omenirea traversează, încă, cea mai severă criză din ultima sută de ani.

BANI ŞI PROIECTE PENTRU OLTENIA. Nu în ultimul rând, şi Oltenia iese pe plus în noul buget. La iniţiativa parlamentarilor PNL din Dolj şi din toată Oltenia, 20 de milioane de lei suplimentări merg la studiul de fezabilitate pentru Drumul Expres Calafat – Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Lugoj. Mult aşteptatul proiect care ne va lega mai rapid de Occident intră în linie dreaptă!

De vorbă cu Ionuţ Stroe, deputat de Dolj, este o rubrică-editorial şi comentariu, pe care o publicăm periodic în ediţia print a săptămânalului nostru.

Facebook Comments