miercuri, martie 26, 2025

Poliţia Locală, ori reformată, ori desfiinţată!

Înfiinţarea Poliţiei Locale, ca instituţie aflată în subordinea primăriilor, s-a făcut prin Legea 155/2010. Printre atribuţiile Poliţiei Locale, în cadrul căreia au fost angajaţi foştii gardieni publici, au fost stabilite activităţi ca „apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protecţia mediului; activitatea comercială; evidenţa persoanelor”. Aceeaşi lege prevedea ca primăriile să nu angajeze mai mult de un poliţist local la 1.000 de locuitori. În ultimul timp, însă, tot mai multe primării pun în discuţie utilitatea Poliţiei Locale. Primăria Municipiului Târgu Jiu, de exemplu, a iniţiat săptămâna aceasta o restructurare amplă a Poliţiei Locale din subordinea sa. Discuţii despre Poliţia Locală au avut loc şi în cadrul Consiliului Municipal Local al Craiovei, în cadrul cărora primarul Lia-Olguţa Vasilescu a declarat deschis că se gândeşte la desfiinţarea acesteia.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Poliţia Locală Craiova este condusă de Octavian Mateescu, are un buget anual de aproximativ şapte milioane de euro şi 319 angajaţi. Dintre aceştia, 21 ocupă o funcţie publică de conducere, iar cinci persoane au calitatea de angajaţi contractual. Ca urmare a pandemiei, Poliţia Locală a fost subordonată Ministerului Afacerilor Interne şi, implicit, Inspectoratelor Judeţene, cu menţiunea că angajaţii Poliţiei Locale sunt plătiţi în continuare din bugetele primăriilor. Inclusiv aria de activitate a poliţiştilor locali a fost restrânsă, iar în prezent, în Craiova, poliţiştii locali se ocupă preponderent doar de verificarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu din cazul infectării cu noul coronavirus. Situaţia o nemulţumeşte profund pe Lia-Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, care, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local, a declarat că ia în calcul desfiinţarea Poliţiei Locale Craiova. „În programul de guvernare al PNL-USR-UDMR se scrie negru pe alb că poliţia locală va rămâne să fie plătită de primării sau de consiliile locale, dar va rămâne permanent în subordinea MAI. Permanent! Noi am sesizat asta la Asociaţia Municipiilor din România, să nu ne ia nimeni de fraieri. În aceste condiţii, nu avem decât să mutăm Direcţia de Disciplină în Construcţii în subordinea Primăriei şi să desfiinţăm Poliţia Locală. Dacă au nevoie de poliţişti, să şi-i angajeze ei! Noi avem oraşul plin de gunoaie, plin! Nu mai are cine să meargă să dea amenzi. Le vedem, dar degeaba! Vorbim cu Salubritatea, se face curăţenie, dar nu mai e nimeni să le dea amenzi celor care fac mizerie şi nu numai. Fără poliţie locală ne-au adus într-o situaţie absolut disperată. Acum începem şi noi să conştientizăm ce importantă era poliţia locală”, le-a spus aceasta membrilor Consiliului Local.

Consilierii locali USR şi PNL susţin funcţionarea Poliţiei Locale, dar reformată şi restructurată

Cezar Drăgoescu

Potrivit lui Cezar Drăgoescu, consilier local municipal USR-PLUS, de Poliţia Locală Craiova este nevoie cu precădere, însă, la periferia municipiului, acolo unde sunt aruncate frecvent gunoaie, sau în zona Târgului din cartierul 1 Mai, unde comercianţii provoacă foarte multă dezordine. Deşi îi recunoaşte utilitatea, Cezar Drăgoescu susţine că este nevoie de o restructurare a Poliţiei Locale şi de o revizuire a atribuţiilor care revin în sarcina acestei instituţii. „Poliţia Locală îşi are un rost foarte bine definit în comunitate. Din păcate, în perioada aceasta ei au fost subordonaţi M.A.I., deşi sunt plătiţi în continuare de la bugetul local, ceea ce este o situaţie cam anacronică. Însă, ni s-a spus că sunt ocupaţi cu monitorizarea persoanelor izolate din cauza virusului Covid-19. Am speranţa ca după ce pandemia va trece, lucrurile să revină la normal. Este mare nevoie de ei peste tot în Craiova. La periferii se aruncă gunoaie, târgul din 1 Mai arată foarte rău şi cei care îşi expun marfa acolo fac multă mizerie. Deci, ar fi bine ca Poliţia Locală să nu rămână a Primăriei doar pe statul de plată, ci să îşi şi facă treaba în interesul cetăţenilor. Beneficiază, totuşi, de un buget destul de mare, de salarii bune şi ar trebui să presteze servicii pe măsura acestora. Problema mea cea mai mare, în legătură cu Poliţia Locală, este că ei nu pot să îşi facă treaba, adică să patruleze prin oraş, să verifice să nu se arunce gunoaie, să nu fie incidente, să se asigure că populaţia respectă regulile de combatere a pandemiei şi alte aspecte de acest gen. Totuşi, consider că nu ar fi greşite o restructurare a Poliţiei Locale din Craiova şi o revizuire a organigramei”, susţine Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS. Utilă consideră Poliţia Locală Craiova şi Georgel Enescu, fost inspector şef al IPJ Dolj şi actual consilier local PNL. În opinia sa, Poliţia Locală Craiova are nevoie de o reorganizare serioasă, iar principalele preocupări ale poliţiştilor locali ar trebui să fie păzirea şcolilor şi asigurarea ordinii în mijloacele de transport în comun. „Părerea mea este că Poliţia Locală Craiova ar trebui menţinută, dar se impune o reorganizare şi stabilirea exactă a sarcinilor care le revin. Consider că Poliţia Locală trebuie să se ocupe de ordinea publică, de siguranţa în incinta şcolilor, de ordinea în mijloacele de transport. Atât bugetul Poliţiei Locale Craiova, cât şi numărul de angajaţi sunt destul de mari. Raportat la numărul de locuitori, Poliţia Locală are mai mulţi angajaţi decât Poliţia naţională”, a declarat Georgel Enescu, consilier local PNL.

Radu Marinescu (PSD): „Ar fi pripit să ne pronunţăm în momentul de faţă în sensul unei desfiinţări a acestei instituţii”

Radu Marinescu

Discutând despre cât de utilă este în momentul de faţă Poliţia Locală, avocatul Radu Marinescu, consilier local PSD, propune realizarea unui studiu al eficacităţii acestei instituţii şi al rezultatelor sale. Poliţia Locală Craiova, spune acesta, a avut o activitate susţinută înaintea pandemiei, motiv pentru care ar fi de preferat ca această instituţie să revină în subordinea primăriei. Cât despre desfiinţare, Radu Marinescu este de părere că ar fi un demers pripit. „În primul rând, este o discuţie în jurul subordonării Poliţiei Locale Inspectoratului Judeţean, din cauza pandemiei şi dacă nu este cazul ca Poliţia Locală să revină în subordinea autorităţii locale. Din punctul meu de vedere, imperativele legate de diminuarea pandemiei s-au diminuat, astfel încât ar fi oportun ca Poliţia Locală să revină în subordinea autorităţii locale, pentru că avem nevoie ca Poliţia Locală să desfăşoare activităţile pe care le desfăşura înainte de pandemie. În ceea ce priveşte utilitatea Poliţiei Locale, cred că ar trebui să existe o dezbatere la nivel local şi naţional, ar trebui realizate nişte statistici, nişte evidenţe foarte clare cu activităţile desfăşurate şi cu rezultatele. Cel puţin în Craiova, Poliţia Locală a avut rezultate, mai ales în legătură cu identificarea proprietăţilor  abandonate, în domeniul construcţiilor sau diverse sancţiuni contravenţionale. Sunt de acord să existe o dezbatere publică în legătură cu acest subiect, mai ales în contextul în care cu toţii ne dorim să eficientizăm bugetele, dar cred că ar fi pripit să ne pronunţăm în momentul de faţă în sensul unei desfiinţări a acestei instituţii”, a declarat Radu Marinescu, consilier local PSD.

Anişoara Stănculescu, singura voce care solicită desfiinţarea Poliţiei Locale Craiova

Anişoara Stănculescu

Spre deosebire de consilierii locali amintiţi mai sus, Anişoara Stănculescu, fost candidat la Primăria Craiovei din partea PMP, actual consilier judeţean, nu ar spune „nu” desfiinţării sau, măcar, restructurării Poliţiei Locale. Acest subiect a fost unul dintre punctele principale ale campaniei sale electorale pentru alegerile locale. Aducând nenumărate argumente pentru a arăta că Poliţia Locală Craiova a devenit inutilă, Anişoara Stănculescu vede în continuarea funcţionării acestei instituţii doar o risipă de bani publici. „Ca şi în campania electorală pentru alegerile locale, am argumente solide pentru desfiinţarea Poliţiei Locale. În primul rând, salariile poliţiştilor locali sunt foarte mari, aproape duble faţă de salariile poliţiştilor din Ministerul de Interne, în condiţiile în care atribuţiile, responsabilităţile şi competenţele celor două categorii de poliţişti nu pot fi comparate. Ce face Poliţia Locală ar putea face foarte bine Poliţia naţională. Paza clădirilor, a primăriei, a parcurilor ar putea fi făcută mult mai uşor cu o firmă privată şi la costuri mult mai mici. Paza pieţelor publice ar putea-o asigura direct firma SC Pieţe şi Târguri SRL, tot prin intermediul firmelor private, iar costurile ar putea fi achitate chiar din încasări proprii. Practic, am face şi o economie la buget. Verificarea biletelor de transport în comun este o anomalie, pentru că SC RAT SA ar trebui să îşi asigure pe cont propriu aceste servicii. Ce mai face Poliţia Locală? Ridică autoturismele, în tandem cu RAT SA, dar nu cred că este treaba Poliţiei Locale. Patrularea pe străzi este un serviciu absolut inutil atât timp cât infracţionalitatea a crescut, mai ales că Poliţia Locală nu are competenţe de cercetare penală. Tot Poliţia Locală se ocupă de fotografierea dovezilor de neconformitate cu legea în materie de construcţii, ajutând Serviciul de Disciplină în Construcţii, dar nu cred că este treaba Poliţiei Locale. Banii plătiţi pe impozite şi taxe sunt munciţi din greu de majoritatea craiovenilor, iar eu cred că un primar responsabil trebuie să aibă grijă de aceşti bani, care trebuie să se întoarcă la cetăţeni prin servicii de calitate, nu să umple buzunarele unor bugetari de lux. Dacă nu o desfiinţare, se impune măcar o reorganizare a Poliţiei Locale”, a precizat Anişoara Stănculescu, consilier judeţean PMP.

Trebuie adăugat că desfiinţarea Poliţiei Locale, de data aceasta la nivel naţional, a mai fost adusă în discuţie de multe ori. Astfel, sunt şanse mari ca pandemia, în legătură cu care s-au reafirmat multe dintre întrebările despre utilitatea Poliţiei Locale, „să pună capac” acestei instituţii.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

A fost votat bugetul județului Vâlcea: 203 milioane euro, mai mic față de bugetul pe 2024

“   1.017.746.300 lei (cca 203 milioane euro) este cuantumul Bugetului pe anul 2025, ușor mai mic față de bugetul...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI