Social-democraţii doljeni reacţionează după adoptarea Hotărârii de Guvern prin care s-au alocat bani din fondul de rezervă
Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj: „Cea mai nesimţită, ticăloasă şi inechitabilă hotărâre care a fost dată în România“

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că hotărârea de guvern de joi, prin care au fost alocate peste 850 de milioane de lei din fondul de urgenţă către mai multe administraţii locale şi judeţene din ţară, reprezintă „cea mai nesimţită, ticăloasă şi inechitabilă“ hotărâre care a fost dată în România după 1989. Social-democratul spune că banii au mers doar în direcţia primăriilor conduse de primari liberali, în vreme ce comunităţile conduse de social-democraţi sunt „pedepsite“ pentru felul cum au votat la alegerile locale.

0

„Este vorba despre cea mai nesimţită, ticăloasă şi inechitabilă hotărâre de guvern care a fost dată în România după 1989. Ieri (joi – 17 decembrie – n.red.), Guvernul PNL a adoptat o rectificare de buget prin care şi-a bătut joc de o ţară întreagă. În vreme ce se certau pe funcţii prin vile de protocol, au împărţit mişeleşte ţara-n două: cetăţeni care au ales PSD şi cetăţeni care au ales PNL! (…) Peste tot în ţară, prin HG au fost daţi bani, cu precădere, primăriilor conduse de primari PNL, iar celelalte comunităţi nu au primit bani, ca şi când nevoile ori virusul Covid19 aleg anumite comunităţi locale.
(…) La Dolj, situaţia este mai dramatică. (…) Craiova nu se vede în lista administraţiilor care primesc bani, deşi acolo găsim primării precum Oradea, Timişoara ori Bucureşti, care primesc ajutoare pentru încălzire.
(…) Mai trist este că avem premier din Dolj, avem ministru din Dolj şi, cu toate astea, nu au ţinut contă că judeţul are nevoi ori că trebuie să se dezvolte în toate cele 111 localităţi. (…) Sunt curios cu băieţii de la PNL, care au candidat sub deviza «dezvoltăm Doljul» vor avea tupeul să primească mandatul de parlamentar, în condiţiile în care, ieri, şi-au bătut joc de 79 de localităţi?!“, a declarat Cosmin Vasile, care a adăugat că, uitându-ne la sumele primite, Doljul este pe locul 29, deşi este în primele 5 judeţe ca mărime.

Preşedintele CJ Dolj a afirmat că social-democraţii se vor adresa instanţelor pentru că o asemenea situaţie nu poate fi tolerată. „Vorbim despre 1.193 de primării PNL care au primit bani. Vorbim despre 445 de milioane de lei, comparativ cu doar 77 de milioane de lei pentru 600 de primării conduse de primari PSD. Nu ştiu ce argumente ar putea avea un premier pentru această bătaie de joc! (…) Dacă ne uităm la consilii judeţene vedem iarăşi cât de «echitabilă» este împărţeala. CJ Dolj nu apare. Au fost daţi bani către 10 consilii judeţene, unul singur fiind de la PSD, care a primit 900.000 de lei, asta în condiţiile în care restul au primit sume de zeci de milioane. Vorbim despre consilii judeţene ale PNL sau UDRM, noii lor parteneri. (…) Juriştii PSD de la nivel central nu vor lăsa lucrurile să rămână aşa. Hotărârea de Guvern va fi atacată în Contencios administrativ şi vor fi declanşate acţiuni în instanţă pe numele fiecărui ministru şi al fiecărui oficial care a semnat această Hotărâre. Să sperăm că nu vom mai avea asemenea hotărâri prin care îşi bat joc de oamenii care nu i-au votat. Omanii le-au arătat deja la alegeri un cartonaş roşu, dar văd că nu ţin cont de el“, a mai spus Cosmin Vasile.

Bani pentru aeroporturi „au aterizat“ la Cluj

Aeroportul Craiova


La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj, Mihai Neaţu, a prezentat şi situaţia alocării sumelor de bani care reprezintă sprijin financiar pentru aeroporturile din ţară, afectate de pe urma măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus. Aşa după cum Indiscret în Oltenia a prezentat deja, Aeroportul din Craiova a primit de peste 13 ori mai puţini bani decât cel din Cluj. „Inechitatea se observă şi prin felul în care au fost alocate sume pentru aeroporturile din România. Astfel, din 20,7 milioane de lei, Craiova a primit 630.000 de lei. Restul, 20,1 milioane de lei au fost alocaţi la Cluj – 8,5 milioane de lei, Iaşi – 5,4 milioane de lei, Sibiu – 3,3 milioane de lei şi Bacău – 2,7 milioane de lei. Este o inechitate de neconceput.
(…) Aeroportul din Craiova este pe primul loc la generarea de cheltuieli necomerciale, care nu se recuperează, pentru că sprijină un parteneriat strategic. Cineva, care este senator de Dolj şi ministru într-o anumită zonă (Nicolae Ciucă – n.red.), ar trebui să ştie ce înseamnă un parteneriat strategic“, a declarat Neaţu.

Prietenii ministrului Economiei, alocări de invidiat

Afirmaţiile social-democraţilor doljeni sunt confirmate de cifrele oficiale regăsite în anexa Hotărârii de Guvern adoptată joi. Spre exemplu, Doljul, unul dintre cele mai mari judeţe ale ţării a primit de  patru ori mai puţini bani decât Bihorul şi de trei ori mai puţin decât Clujul ori chiar Harghita! Ba mai mult, judeţul a primit mai puţini bani chiar şi decât Mehedinţiul. Legat de vecinii de la Vest, trebuie precizat că doar Primăria Şimian a beneficiat de o alocare de 4,9 milioane de lei, adică aproape jumătate din banii care vor ajunge, în total, în Dolj. Acest lucru nu ar trebui însă să ne mire, ştiut fiind faptul că primarul PNL din localitate este un apropiat al ministrului Economiei, mehedinţeanul Virgil Popescu, unul dintre cei mai influenţi miniştri din actualul Guvern PNL.

Facebook Comments