Electoratul doljean le-a urat tuturor:
Alegeri Fericite pentru toată lumea!

Trăgând linie şi adunând, în mod paradoxal, aproape toţi jucătorii de pe scena politică doljeană au ieşit câştigători în urma scrutinului electoral de duminică, 6 decembrie. PSD-ul a mai câştigat un rând de alegeri, e drept, nu la fel de categoric ca în urmă cu patru ani, PNL-ul s-a ales cu un parlamentar în plus şi, de ce nu, un posibil premier plin la începutul anului viitor, USR-PLUS au scăpat de Prisnel şi au căpătat, pe lângă un deputat, şi un senator, AUR-ul autohton trimite în Camera Deputaţilor un parlamentar, poate cel mai spectaculos sindicalist din judeţ, iar candidaţii PMP, Anişoara Stănculescu şi Radu Preda, în ciuda faptului că nu au ajuns în legislativul naţional (cel puţin până la închiderea ediţiei), s-au validat ca „produse“ politice trecute de pragul electoral şi cu viitor în politica doljeană. Singurul partid pierzător este PRO România care a murit urât la puţin timp după ce s-a născut, lăsându-l pe liderul judeţean doljean fără scaunul de parlamentar.

0

Nici că se puteau nişte rezultate mai frumoase pentru o mare parte dintre filialele doljene ale partidelor parlamentare! După o analiză aprofundată a rezultatelor obţinute de PSD, PNL, USR-PLUS, PMP, AUR şi PRO România, este evident că, exceptându-i pe supuşii lui Ponta în Dolj, toate celelalte partide au motive îndreptăţite să se considere mulţumite de rezultatele obţinute duminică.

Chiar sunt buni!

Claudiu Manda și-a purtat organizația spre o nouă victorie categorică

Filiala doljeană a Partidului Social Democrat a demonstrat încă o dată că reprezintă forţa politică supremă în judeţul Dolj. Cu cei 78 de primari obţinuţi cu doar câteva luni înainte, social-democraţii au defilat în Dolj, obţinând nu mai puţin de jumătate din mandatele de parlamentari „ataşate“ judeţului: 5 deputaţi şi doi senatori. S-a dovedit încă o dată dacă mai era nevoie că numărul edililor de comune şi oraşe din judeţ, coroborat cu numărul de angajaţi în posturi cheie în administraţia judeţeană şi craioveană, sunt două din condiţiile principale, dar nu suficiente, pentru a câştiga nişte alegeri parlamentare în Dolj. Cea de-a treia condiţie este cea care le maximizează pe primele două: organizarea. Iar în ceea ce priveşte organizarea, pesediştii sunt artişti în adevăratul sens al cuvântului. Ordonaţi, ascultători, perseverenţi, membrii forurilor de conducere a filialei doljene demonstrează de fiecare dată când este nevoie că rezultatele pot fi numai bune sau foarte bune atunci când perspectivele de după scrutin par îngrozitoare în cazul unui eşec usturător. Leadershipul social-democrat doljean, şi când ne referim la asta ne gândim la Claudiu Manda şi Lia Olguţa Vasilescu, şi-a dovedit încă o dată valoarea inestimabilă nu numai pentru organizaţia pe care o conduc, ci şi pentru conducerea centrală a partidului.

PNL Dolj, mai puternică decât piedicile puse de Orban şi oamenii săi din judeţ

Trei dintre cei patru parlamentari ai PNL Dolj
Ionuț Stroe, Nicolae Ciucă și Ștefan Stoica

Peste strada politică, la PNL, sunt, de asemenea, motive de bucurie. În cele mai vitrege condiţii electorale, zestrea partidului a crescut cu un parlamentar faţă de legislatura trecută, iar, ca bonus, filiala doljeană a primit şi postul de premier interimar al României şi, foarte posibil, pe cel de premier plin. Şi toate aceste „minunăţii“ s-au întâmplat în condiţiile în care conducerea centrală a partidului parcă a vrut cu tot dinadinsul să îngroape filiala doljeană. În primul rând, le-a băgat pe gât liberalilor doljeni un candidat la Primăria Craiova, Nicolae Giugea, expirat din toate punctele de vedere, un individ parlamentar de Dolj care în întreaga sa carieră politică şi administrativă a fost numit în funcţii cheie numai pe criterii de slugărnicie faţă de conducerea filialei judeţene. Acest penelist a creat în ultimul an structuri paralele de partid, subminând conducerea filialei şi ignorând propriii colegi din organizaţia municipală a PNL, iar după pierderea alegerilor locale a lăsat totul baltă şi s-a mutat la Bucureşti pentru a se asigura că primeşte locul doi pe lista pentru Camera Deputaţilor. În campania pentru parlamentare a strălucit prin absenţă, însă acest lucru a reprezentat o binefacere pentru filiala doljeană având în vedere cât de „iubit“ este în judeţul Dolj. Un al doilea cui pe care PNL-ul de la nivel central l-a înfipt în sicriul filialei doljene l-a constituit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al cabinetului Orban, un plan în care judeţul Dolj şi Oltenia în întregul său au fost pur şi simplu ignorate de guvernanţi. Evident, acest fapt a fost imediat sancţionat de social democraţi şi pe bună dreptate! La toate acestea se adaugă şi o deja proverbială trădare a unor membri marcanţi ai PNL-ului, cum ar fi deja celebrul consilier local craiovean Dan Diaconu, şi a unor edili care conduc oraşe şi comune doljene, care nu reuşesc să câştige alegerile decât atunci când candidează ei. Cu toate aceste piedici grosolane, liberalii „s-au ales“ cu un parlamentar în plus, lucru deloc de neglijat în perspectiva următorilor patru ani.

Unii cu munca, alţii cu mandatele

Cu un parlamentar în plus faţă de trecuta legislatură s-au ales şi useriplusiştii, iar ca bonus la această situaţie fericită  a venit eliminarea lui Prisnel din ecuaţia conducerii filialei. Beneficiarii unui vot politic clar şi indubitabil, aceştia nu au făcut altceva decât să se asigure că voturile pe care le primesc se contabilizează acolo unde trebuie, nu sunt mutate în „traista“ altui partid în secţiile de votare. Începând din „sezonul“ parlamentar viitor, USR-PLUS Dolj va avea un senator şi un deputat, ambii debutanţi. Rămâne de văzut dacă prestaţia lor va fi mai bună decât cea a lui Prisnel, însă acest lucru nu ar trebui să fie ceva greu având în vedere că locuitorul comunei Poiana Mare a fost un parlamentar de pe urma căruia nu a rămas nimic în judeţul Dolj.

Surpriza naţională, AUR, ni l-a „dăruit“ la Dolj pe sindicalist Ringo Dămureanu. Unul dintre cei mai gălăgioşi şi implicaţi sindicalişti din judeţ, Dămureanu a făcut pasul în politică îmbrăţişând doctrina naţionalistă, chiar dacă mulţi dintre cei care îl cunoştea ar fi băgat mâna în foc mcă are, mai degrabă, înclinaţii pesediste. Încălecând valul popular şi utilizând la maximum notorietatea pe care o avea ca urmare a prestaţiei sale profesionale, la redistribuire, El prinde un mandat de deputat. Cu siguranţă, fără falsă modestie, se poate mândri că este specialistul în Dreptul Muncii al acestui partid-enigmă. Să sperăm, însă, că în parlament nu va fi doar de partea funcţionarilor publici, aceşti răsfăţaţi ai tuturor guvernelor post-decembriste, şi se va strădui să corecteze legislaţia în domeniu astfel încât un funcţionar să poată fi trimis acasă atunci când incompetenţa sa este evidentă. Aceasta ar fi cea mai mare realizare a viitorului său mandat!

Radu Preda și Anișoara Stănculescu

Deşi nu au intrat în parlament ca urmare a scorului la nivel central, cei doi candidaţi de pe locuri presupus eligibile ai PMP Dolj, Anişoara Stănculescu şi Radu Preda, au fost cei mai implicaţi candidaţi ai vreunei formaţiuni politice doljene. Plecând din start cu handicapul de a fi reprezentanţii unui partid mic, care se zbate la limita pragului electoral, cei doi au încercat să compenseze printr-o campanie furibundă „la firul ierbii“, în comunele şi oraşele doljene. Au străbătut în lung şi-n lat judeţul, au bătut în porţile a zeci de persoane influente din diferite comunităţi, încercând, „bob cu bob“, să trângă 10-15.000 de voturi. Şi pe on-line campania a fost una agresivă, iar apariţiile în mass-media locală şi centrală au fost zilnice. Având drept competitori două partide „mamut“ la Dolj, PSD-ul şi PNL-ul, cei doi politicieni nu lipsiţi de experienţă electorală au încercat să strângă din fiecare colţişor al judeţului câte „o mână“ de voturi, în final, duminică, reuşind în mare parte să-şi atingă obiectivele. Din păcate pentru ei, la nivel central lucrurile nu au stat aşa bine cum se aşteptau, motiv pentru care, cel puţin până la închiderea ediţiei, niciunul dintre ei nu ne va reprezenta în parlament. Cu toate acestea, nu au ce-şi reproşa, au avut una dintre cele mai oneste şi mai corecte campanii la nivelul judeţului Dolj!

În mod normal, această analiză ar fi trebuit să cuprindă şi câteva rânduri despre prestaţia reprezentanţilor PRO România în judeţul Dolj. Dar, vorba românului, despre morţi, numai de bine!

Facebook Comments