Care sunt categoriile care vor beneficia de prioritate la vaccinare

România se pregătește intens de campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Potrivit premierului Ludovic Orban, un primul lot de doze de vaccin ar putea ajunge în țară în a doua jumătate a lunii decembrie a acestui an.

0

Doctorul Valeriu Gheorghiță este responsabil de campania de vaccinare anti-Covid-19, la nivel național. Medicul a mărturisit care sunt criteriile prioritare de care se va ține cont pentru imunizarea în România.

„Campania de vaccinare din România va fi derulată în concordanță cu ce se întâmplă la nivel european. Ea este armonizată și compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva Sars-CoV-2.
În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevăzute în paralel mai multe grupe populaționale prioritizate. În mod deosebit, vorbim de lucrătorii din sistemul de sănătate, atât din sistemul public cât și cel privat, la care se adaugă îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilități, pentru creșe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni, la care se adaugă acele activități esențiale, critice pentru funcționarea normală a oricărei societăți. Aceste activități critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activități din domeniul apărării, securității naționale, transporturilor, energie, furnizare distribuție de alimente, apă potabilă, management de deșeuri, învățământ. Sunt principalele activități critice fără de care noi nu putem funcționa ca societate.
În paralel demarăm campanie de comunicare și informare, pentru că este cât se poate de evidentă nevoia unei informări transparente a beneficiilor, riscurilor și tot ceea ce înseamnă importanța vaccinării în momentul de față. Este categoric cea mai rapidă măsură prin care noi putem să ne reîntoarcem la normalitate, la o viață socială, personală, la reluarea activităților economice și până la urmă protejarea sistemului medical și a cetățeanului, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, săptămâna viitoare va fi finalizată și făcută publică campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

Facebook Comments