Alianţa PNL-USR-PLUS, „dirijorul” noii administraţii municipale

După ce în 2016 primarul reales al Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu, îşi părăsea postul pentru a merge în Parlament, la alegerile locale din acest an cei mai mulţi dintre craioveni au decis să îşi acorde votul tot Olguţei Vasilescu, reîntoarsă în municipiu în postura de candidat pentru primărie. Astfel, candidatul PSD a obţinut 34,30% din voturi şi va avea parte de un nou mandat de primar. Surpriza vine însă din Consiliul Local. Chiar dacă PSD a obţinut cele mai multe voturi şi pentru Consiliul Local, consilierii PNL şi USR, următoarele formaţiuni politice ca număr de voturi obţinute, au decis să formeze o majoritate de dreapta. Din cele două partide fac parte 14 din cei 27 de consilieri locali, ceilalţi 13 aparţinând PSD (10) şi PER (3). Tot din alianţa PNL-USR-PLUS vor fi desemnaţi şi cei doi viceprimari ai municipiului.

0

Înainte ca noua echipă administrativă să preia guvernarea locală în Craiova, PNL şi USR-PLUS au decis cine sunt cele două persoane pe care le vor susţine pentru cele două posturi de viceprimar. Din partea PNL alegerea este Marian Vasile, fost consilier local municipal şi în trecut, în timp ce din partea USR-PLUS va fi susţinut Cezar Drăgoescu.

Alianţă de dreapta decisă de un singur vot

Marian Vasile

Pentru moment, colaborarea dintre USR-PLUS şi PNL este doar pe hârtie, iar majoritatea este una fragilă. Diferenţa o face un singur vot, iar până acum consilierii celor două partide nu au trecut nicio „probă”. Totuşi, din partea ambelor tabere deschiderea este una totală, liantul fiind ideea unui front comun împotriva administraţiei social-democrate, care a condus până acum Craiova. „Am încredere maximă în colegii mei. Avem discuţii şi vom colabora destul de fructuos în Consiliul Local. Avem aceleaşi idei, în sensul în care ne dorim să aducem oraşul nostru pe o traiectorie europeană. Dacă doamna primar înţelege că autoritatea deliberativă din cadrul primăriei este compusă din alianţa USR-PLUS-PNL şi dacă îşi doreşte să ducă la bun sfârşit proiectele pe care ni le vom asuma, ar trebui să avem o relaţie bună. Cred că va accepta direcţiile pe care Consiliul Local le va trasa. Mizăm pe baza legală, care spune că primarul reprezintă autoritatea executivă, iar Consiliul Local este autoritatea deliberativă. Asta înseamnă că executivul, adică doamna primar, trebuie să execute, să ducă la bun sfârşit proiectele aprobate de Consiliul Local”, susţine liberalul Marian Vasile.

Cezar Drăgoescu: „Din punctul meu de vedere, cel puţin, este deschidere pentru o colaborare onestă, orientată către interesul cetăţenilor Craiovei”

Cezar Dragoescu

Acelaşi program este susţinut şi de latura USR-PLUS a alianţei municipale. Prin vocea viceprimarului desemnat de alianţa lor, USR-PLUS speră ca alianţa lor cu liberalii să fie cea care stabileşte traseul administraţiei locale în Craiova. Încrezători în votul care va face diferenţa în Consiliul Local al municipiului, dar şi în onestitatea reciprocă, USR-PLUS şi PNL îşi doresc, aşa cum spune o veche vorbă neaoşă, ca primarul Lia-Olguţa Vasilescu să „joace” pe muzica lor. „Cred că şi colegii de la USR-PLUS, cât şi cei din PNL merită toată încrederea. Sunt convins că toată lumea este conştientă că aceasta este singura soluţie pentru oraşul nostru, pentru a progresa şi a merge înainte. Proiectele noastre vizează bunăstarea cetăţenilor, în primul rând. Sunt multe proiecte pe care le vom implementa, cu siguranţă, împreună cu colegii de la PNL. Aici vorbim de digitalizare, debirocratizare, programe pentru şcoli sau spitale şi multe altele. Sper din tot sufletul la o colaborare instituţională cu doamna primar, în interesul cetăţenilor. Până la urmă, consilierii, viceprimarii şi primarul, suntem aleşi pentru a reprezenta cetăţenii acestui oraş, iar oamenii ne-au trimis acolo pentru a face treabă, nu să ne certăm. Lumea este sătulă de aşa ceva şi vrea fapte, nu certuri şi vorbe. Din punctul meu de vedere, cel puţin, este deschidere pentru o colaborare onestă, orientată către interesul cetăţenilor Craiovei”, a declarat Cezar Drăgoescu, propunerea USR-PLUS pentru postul de viceprimar. În legătură cu zvonurile despre o posibilă candidatură a sa pentru un loc de deputat, Cezar Drăgoescu a declarat că „de la bun început, proiectul meu a fost pentru Craiova şi pentru administraţia locală. Atunci când m-am implicat în politică mi-am dorit să schimb ceva aici, unde sunt eu. De aceea, alegerea mea este să continui în administraţia locală”.

Cam acestea sunt coordonatele noii administraţii care se configurează după alegerile locale. Va fi interesant de observat dacă aleşii PNL şi USR-PLUS vor fi capabili să colaboreze pentru a avea majoritatea şi dacă se vor susţine şi în realitate. Însă mult mai spectaculoasă se anunţă relaţia cu Olguţa Vasilescu, „obligată” să lucreze cu o majoritate, cel puţin în teorie, ostilă.

Facebook Comments