Pro România este singurul partid care consultă românii și face opoziție la actuala guvernare

0

Pro România se pare că, ușor, ușor, obţine prim planul în opoziție pentru că este singurul partid care se opune unor măsuri aberante ale actualei guvernări. Restul partidelor, începând de la PSD și terminând cu USR, au demonstrat în diferite momente delicate pentru liberali că susțin politicile lui Klaus Iohannis și ale guvernului acestuia. Noi am refuzat să facem asta, însă într-un mod constructiv și responsabil, iar acest comportament este apreciat de români. Agenda noastră politică, prioritățile legislative, se bazează pe propunerile venite din partea cetățenilor, din partea întreprinzătorilor români, a celor care ne votează și ne plătesc salariile și birourile.

Prima atitudine responsabilă pentru combaterea Codid-19 a avut-o PRO România

În contextul răspândirii coronavirusului în lume, la începutul lunii martie, PRO România, prin vocea lui Victor Ponta, a fost primul și singurul partid care a propus un set de 10 măsuri raționale care, dacă erau adoptate la timp, ne ajutau să trecem mult mai bine prin această pandemie. Prima măsură consta în renunțarea la jocul politic iresponsabil al anticipatelor și investirea unui guvern cu drepturi depline. Alte măsuri importante constau în suspendarea cursurilor, o strategie pentru transportul în comun în marile orașe, interzicerea exportului de medicamente, adoptarea rapidă a unei legi cu facilități fiscale pentru domeniile afectate (turism, export import, transporturi internaționale), telemunca sau adoptarea unui proiect de lege pentru amânarea alegerilor locale și organziarea acestora odată cu parlamentarele în luna septembrie. Mare parte din ele au fost preluate de Ludovic Orban, dar au fost adoptate prea târziu. Până la adoptarea lor, am fost nevoiți să asistăm la circul cu fuga lui Vasile Cîțu și reinstalarea lui Ludovic Orban cu voturile PSD. „A fost nevoie să moară oameni”, expresia nefericită a domnului Iohannis, ca să se mențină la putere tot liberalii. România însă a pierdut foarte mult timp prețios în lupta cu pandemia.

PRO România cu Arafat și Georgescu, USR cu Cioloș, iar restul cu Orban și Costache

Având în vedere faptul că aveam semnale din partea Italiei că acest virus provoacă o criză inedită din punct de vedere sanitar și economic, Victor Ponta a lansat o propunere privind construirea unui nou Guvern în jurul lui Raed Arafat, o persoană cu foarte multă experiență, care să ajute România să treacă de criza provocată de coronavirus. Pentru funcția de vicepremier și Ministu de Finanțe, președintelele PRO România l-a propus pe Florin Georgescu, Prim-viceguvernator BNR. Aceştia sunt oameni pregătiți, cu foarte multă experiență, capabili să gestioneze o criză de asemenea anvergură, dar președintele, cât majoritatea deputaților, ceilalți lideri, au preferat să-i voteze pe Ludovic Orban și pe Victor Costache, fără să înteleagă că lumea nu mai acceptă jocurile politice în vremea crizei.

Starea de urgență a fost doar pentru unii. Haosul a pus stăpânire pe România!

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie a.c., decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. De atunci și până astăzi am asistat la o bâlbâială cum rar ne-a fost dat să vedem. Au fost zile în care Klaus Iohannis anunța una, Ludovic Orban alta, iar Marcel Vela îi contrazicea pe primii doi. Ultimul exemplu este cel legat de împărțirea Sfintelor Paști.

De asemenea, am văzut că medicilor nu li s-a asigurat strictul necesar în lupta cu virusul, iar zeci de persoane angrenate în sistemul medical s-au infectat. Am văzut cum mii de români au intrat în țară fără să fie verificați, iar sute de mii și-au pierdut locul de muncă. Unii au fost obligați să stea în casă, în timp ce altora li s-a permis să plece în Germania, fiind transportați în condiții discutabile.

În tot acest haos, BEx PRO România a hotărât că parlamentarii partidului vor suține doar proiectele care prevăd ieșirea din criză fără afectarea pensiilor, a salariilor sau a altor beneficii sociale. Nu trebuie să ne întoarcem la greșelile făcute în 2010. Vom susține inițiativa privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să elucideze felul în care Guvernul a organizat achizițiile publice în domeniul sănătății, pe perioada corona-crizei.

De asemenea, în lipsă de bani la buget, am luat decizia inițierii unui proiect legislativ privind redirecționarea sumelor colectate la Pilonul II de pensii, începând cu data de 1 mai 2020, într-un fond special pentru combaterea coronavirusului, pentru o perioada de 12 luni ce poate fi prelungită prin lege, în situația menținerii crizei economice. Banii vor fi administrați de Guvern pentru finanțarea serviciilor medicale, a medicamentelor, echipamentelor de protecție, a altor dispozitive sau echipamente medicale și a materialelor care pot fi utilizate pentru prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19. Totodată, fondul poate fi folosit pentru investiții în construirea, extinderea, modernizarea și dotarea de spitale, secții și alte tipuri de unități sanitare.

Parlamentarii partidului nu vor vota prelungirea stării de urgență dacă Guvernul nu va implementa un program de repornire a activității de producție și servicii – începând cu data de 1 Mai (cu respectarea condițiilor de protecție sanitară) – cu excepția localităților declarate “de pericol maxim”, fără clarificarea restricțiilor pe înţelesul întregii populaţii, fără adoptarea pachetului economic și fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj (turism, restaurante, agenții, hoteluri) sau fără implementarea Programului Național de Testare pentru COVID 19 și alte 13 măsuri pe care noi le-am propus.

Românii trebuie să simtă că sunt sprijiniți. În viitorul apropiat vom aduce la cunoștința publicului o nouă serie de inițiative concrete. Vrem să credem că, împreună cu cetățenii, putem elabora un master plan pentru România care să scoată scoată țara din criză. 

*Editorial semnat de Florinel Stancu, președinte PRO România Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ