Un oltean a dăruit viaţă după moarte
A salvat cinci englezi, familia donând organele

Claudiu Gîrdon a luat drumul pribegiei în urmă cu aproape un deceniu. Era tânăr şi aventurier. Împreună cu mai mulţi consăteni din Valea Mare, a decis să meargă în Anglia pentru a munci şi a-şi construi o viaţă frumoasă. Îşi dorea un serviciu stabil şi bine plătit, dar şi o familie. Visul său nu avea să se mai împlinească. Un englez drogat i l-a spulberat într-o zi de februarie, când se afla la muncă. A intrat cu maşina în spălătoria în care Claudiu lucra alături de alţi patru români. Cu toţii au fost răniţi, el fiind cel mai grav. După mai multe zile de agonie, medicii au decis să-l deconecteze pe oltean de la aparate, iar părinţii au consimţit să doneze organele.

0

În dimineaţa zilei de 26 februarie, Claudiu Gîrdon lucra alături de alţi români la o spălătorie din cartierul Bellingham, situat în sud-estul metropolei londoneze. Muncea de 9 ani pe meleaguri britanice şi spera să se întoarcă acasă curând şi să-şi întemeieze o familie. N-a fost să fie însă aşa. Un şofer i-a curmat visele şi viaţa. Cinci persoane au fost rănite în accident, cel mai grav a fost olteanul nostru din Valea Mare. „A venit poliţistul de la noi de aici şi ne-a spus să nu ne speriem că nu e nimic grav. Ne-a spus că fiul nostru, de 25 de ani, a fost victima unui accident, că au fost mai mulţi răniţi, dar că nu el este mai grav, ci un alt bărbat de 31 de ani. A fost o confuzie. Băiatul nostru nu avea 25 de ani, ci 31 de ani. Am presimţit că el este cel rănit grav şi aşa a fost. La scurt timp, a venit din nou şi ne-a dat vestea pe care o bănuiam. Nu ne-a spus că e mort sau că e pe moarte, ci doar că e grav şi să ne pregătim să mergem unul acolo. Mi s-au înmuiat picioarele. Eu am probleme cu inima. După ce am luat ceva pastile, m-am consultat cu soţia şi am decis să plece ea, chiar dacă nu mai fusese niciodată plecată. Acolo o aştepta un nepot, cel care a umblat peste tot cu ea din momentul tragediei”, şi-a amintit Gheorghe Gîrdon.

Prin moartea sa a salvat cinci vieţi

Claudiu a luptat pentru viaţă cinci zile pe patul de spital, însă a pierdut lupta pe 3 martie. Părinţii au acceptat, prin semnătura mamei ajunse într-un suflet la Londra, să doneze organele şi astfel să dea o şansă la viaţă altor cinci suflete din ţara de adopţie, aflate în aşteptarea unui transplant salvator. „Familia lui Claudiu a decis să facă acest gest de a salva alte vieţi şi a donat inima, rinichii, ficatul şi pancreasul, dar pancreasul nu a fost compatibil cu persoana bolnavă şi va fi folosit pentru cercetări. Claudiu nu a mai trăit din cauză că a avut creierul distrus. Tocmai am finalizat toate actele pentru repatrierea lui. Sper ca organele de poliţie să facă tot ce se poate face ca vinovatul să fie condamnat după lege”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, Raul Popescu, verişorul lui Claudiu, cel care i-a fost alături în zilele de agonie. ,,Ne-am dat acordul pentru organe, ne-am gândit să aibă pe lumea cealaltă. Acum ce mai puteam face? Aşa, ne gândim că el trăieşte prin cei pe care i-a salvat”, a spus Gheorghe Gîrdon, tatăl lui Claudiu.

Eroul de la Londra va fi înhumat creştineşte la Valea Mare

Gestul părinţilor lui Claudiu i-a impresionat pe londonezi, care-l consideră un adevărat erou. Gestul familiei sale a fost relatat pe larg de toate publicaţiile şi televiziunile britanice. În semn de preţuire a gestului făcut, mulţi englezi au donat bani în contul deschis de prieteni pentru a strânge banii necesari repatrierii. Indiferent nu a rămas nici patronul spălătoriei la care lucrau românii. ,,Nu ştiu să vă spun câţi bani s-au strâns prin apelul făcut de prietenii de acolo. Soţia ştie mai multe. Ce pot să vă spun este că patronul a ajutat foarte mult. Practic, el a dat mare parte din banii necesari pentru repatrierea băiatului”, a susţinut Gheorghe Gîrdon, precizând că, din spusele soţiei, repatrierea trupului neînsufleţit al lui Claudiu ar costa 2.500 de lire. Potrivit acestuia, documentele pentru aducerea copilului său la Valea Mare în vederea înhumării creştineşti au fost făcute. ,,Acum aşteptăm să ne sune cei de la ambasadă să ne spună când îl aduc în ţară. Vine cu avionul până la Bucureşti şi acolo ne ducem noi, cu o maşină de la Pompe funebre, să-l luăm. Aşteptăm. Mai multe nu ştiu să vă spun, că ne întreabă toţi când îl aducem şi tot asta le spun”, a mai spus bărbatul.
Familia eroului de la Londra va fi ajutată şi de autorităţile locale, care au decis să le aloce un ajutor de urgenţă de 6.000 lei.

Începe un proces lung şi dureros

Dintre ceilalţi patru români accidentaţi, doi sunt încă în stare gravă. Unul dintre ei, un tânăr de 25 de ani, se zbate între viaţă şi moarte, fiind susţinut cu ajutorul aparatelor. Celălalt rănit, o femeie de 35 de ani, e într-o stare gravă, dar stabilă. Un alt rănit, în vârstă de 46 de ani, e în spital, cu răni la picior, iar un alt român, de 36 de ani, a fost externat. Toţi cei cinci români erau angajaţi ai unei spălătorii de maşini din Londra. Se pare că şoferul, un cetăţean de culoare, era drogat. Cu toate acestea, el a fost eliberat pe cauţiune la scurt timp după producerea teribilului accident în care i-au căzut victime cei cinci. În cauză a fost deschis un dosar penal în care acesta este cercetat pentru omor din culpă şi vătămare corporală din culpă. Familia lui Claudiu şi-a angajat un avocat care să-i reprezinte în cauză. Prin intermediul acestuia, se vor solicita şi despăgubiri, după cum a susţinut, pentru Realitatea Oltului, Gheorghe Gîrdon, tatăl olteanului care a devenit erou în Marea Britanie. ,,Probabil că vom cere despăgubiri, că aşa se face. Nu pot să vă spun despre ce sumă este vorba, nu ne-am gândit la aşa ceva, vă daţi seama. Nu ne stă capul la aşa ceva. O să vorbim cu avocatul ăla de acolo şi o să vedem”, a mai declarat Gheorghe Gîrdon.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ